додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Масаж лікує анемію та гіпертонію

Масажист має бути охайний
За словами Івана Івановича, масаж має дуже велику дію на організм. Кожній людині рекомендовано отримувати раз на рік 20 сеансів масажу. Це норма, але її, на жаль, майже ніхто не дотримується.
– Важливо спочатку обрати масажиста. Дуже добре, якщо масажистом працює медичний працівник,який закінчив спеціалізований медичний заклад, – говорить Іван Марчук. – Масажист повинен досконало знати анатомію тіла, розуміти механізм дії масажу і за яких захворювань його робити, а за яких не варто. Нині дуже багато курсів, всі кинулися вивчати техніку масажу. У сертифікаті таких масажистів обов’язково має бути зазначено, що масаж вони можуть здійснювати лише після призначення лікаря. Це правильно, адже при масажі, як і при кожній медичній процедурі, є покази і протипоказаннями.
Крім того, масажистом має бути охайна людина: у чистенькому халаті, із короткими нігтями. Руки професійного масажиста мають бути теплі, коли він приступає до масажу. Грамотний і підготовлений масажист ці нюанси враховує. Трапляється, що масажист підходить пацієнтові навіть за енергетикою.
Іван Марчук радить отримувати масаж, навіть профілактичний, у лікувальних закладах. Адже в такому разі можна не сумніватися, що медичний працівник виконає масаж грамотно. До того ж, у лікувальному закладі є всі умови для виконання масажу (масажний кабінет, у якому мають бути певні температура та освітлення, масажний стіл за нормативами, підступ до стола з обох боків тощо).
– Механізм дії масажу дуже складний. Ми впливаємо на м’які тканини, торкаємося шкіри пацієнта. Шкіра – одна із залоз нашого організму, яка виконує і захисну функцію, і функцію виділення. У шкірі дуже багато нервових закінчень, які пов’язані зі спинним мозком, тобто центральною нервовою та периферійною нервовою системою. Масажем ми впливаємо на опорно-рухову, кровоносну, імунну, скелетну та ендокринну системи, – пояснює лікар. – Наприклад, за допомогою масажу ми можемо підвищувати рівень гемоглобіну та рівень еритроцитів в організмі людини. Під час масажу кількість функціонуючих капілярів збільшується у 45 разів, а загальна ємність капілярної сітки зростає до 140 разів. За допомогою масажу ми перерозподіляємо кров в організмі. Це відбувається таким чином: відкриваються капіляри, і зменшується навантаження на серце. Тому дуже важливо робити масаж при гіпертонії. Чудово впливає масаж і на нервову систему, а в наш стресовий час це дуже важливо. Погладжувальні рухи під час масажу заспокоюють, передають тепло, енергетику. Людина розслабляється, забуває про свої проблеми. Звичайно, можна робити й самомасаж. Людина так само механічно може досягати хороших результатів, але не буде доторку чужої руки. А чужа рука може дуже позитивно впливати на наш організм.
Масаж продовжує життя
Масажем можна лікувати дуже багато захворювань, особливо опорно-рухового апарату (остеохондроз, відновлюватися після переломів рук та ніг, хребта). За допомогою масажу можна позбутися набряків ніг. Дуже помічний він при захворюваннях органів дихання. Завдяки масажу можна вивести з організму шлаки.
– Ми досягаємо дуже хороших результатів при захворюваннях органів дихання за допомогою вакуумного масажу. У грудній клітці знаходиться мале коло кровообігу: легені – серце. Коли у легенях відбувається запальний процес, створюється посилений кровообіг у ділянці запалення. За допомогою медичних банок ми створюємо відволікаючий момент і розвантажуємо мале коло кровообігу, – пояснює Іван Марчук. – Вакуумний масаж дуже ефективний при бронхіальній астмі, обструктивних бронхітах, після запалень легень, при захворюваннях нирок, підшлункової залози, органів травлення.
Річ у тім, що на шкірі є сегменти, які відповідають за внутрішні органи. Діючи на ці зони, ми впливаємо на внутрішні органи і таким чином лікуємо їх.
Масаж можна здійснювати пацієнтові будь-якого віку: від народження до поважних років. У літніх людей, як правило, холодні руки і ноги, кров стає густішою. Масаж покращує циркуляцію крові і продовжує літнім людям життя.
Нині дуже багато різновидів масажу. Наприклад, під час аромамасажу використовують різні ефірні олійки для лікування захворювань. Наприклад, при депресії олійка всмоктується через шкіру, до того ж, запах допомагає позбутися недуги і налаштуватися на зміни. Під час виконання аромамасажу можна використовувати й аромалампу. Особливо це допомагає при нервовому збудженні
Був у нас цікавий випадок. До нас звернулася мама, дитина якої страждала від безсоння, вночі кричала, плакала. Лікар розібрався і не виписав пігулки, а призначив масаж животика. Мама звернулася до нас, ми її навчили масажувати животик дитині. Через певний час жінка прийшла до нас щаслива, адже масаж справді допоміг її дитині.
Дуже важливо, щоби при різноманітних захворюваннях масаж призначали грамотно. Наприклад, під час гострої стадії хвороби не можна його робити. У жодному разі не варто робити масаж, коли у пацієнта підвищена температура тіла, кризовий стан, наприклад, загострення радикуліту, гостре запалення легень, гнійні висипання на шкірі, порізи, рани. У такому стані після масажу ситуація може значно погіршиться. Тому спочатку необхідно усунути гостре запалення іншими лікувальними методами, а тоді вже приступати до виконання масажу.
Масаж окремих частин тіла теж дуже помічний. Наприклад, масаж голови покращує мозковий кровообіг. У багатьох останнім часом спостерігається дуже високий внутрішньочерепний тиск, люди потерпають від головного болю. Тому до загального масажу дуже важливо додавати масаж голови. Практика свідчить, що у багатьох людей після масажу голови зникає головний біль.
Ніщо не замінює рук
– На вусі є дуже багато біологічно активних точок. Всі органи нашого організму є на проекції вуха: шлунок, вся гінекологія, підшлункова залоза, сечовий міхур, кишечник, серце, легені, хребет тощо. Якщо двічі на день робити самомасаж на вусі, масажувати потилицю, шию, це позитивно впливатиме на внутрішні органи, покращуватиметься їхній тонус, обмінні процеси, до того ж, це буде профілактикою виникнення багатьох захворювань, – пояснює Іван Марчук. – Часто люди ототожнюють важку фізичну роботу з масажем, вважають, що якщо вони важко фізично працюють, то їм масаж не потрібен. Навпаки, їм потрібен масаж. Від важкої фізичної роботи у м’язах збирається молочна кислота і виникає біль. А масаж сприяє покращенню обмінних процесів у м’язах. Навіть спортсменам під час чемпіонатів, змагань призначають масаж, завдяки якому вони досягають високих результатів.
Дуже добре поєднувати масаж з лазеро-, магнітотерапією, парафіном, лікувальною фізкультурою. Це дає хороші результати. Нині дуже багато пристроїв для масажу, різноманітних масажних ліжок, однак ніщо не може замінити людських рук. Це контакт, тепло, енергія, які передаються, це спілкування.
На жаль, культура нашої медицини ще досить низька. Дехто не розуміє навіть, для чого потрібен масаж. А ось в Індії масаж діткам роблять щодня від самого народження. Це продовжується до трирічного віку, після цього починають робити масаж двічі на тиждень. Цікаво, що технікою масажу володіють звичайні люди. Мистецтво виконання масажу в Індії передають у спадок, тому кожний член сім’ї майстерно володіє цим мистецтвом. Наприклад, індійські молодята під час вступу в шлюб вже мають досконало знати техніку масажу, щоби пізніше одне одному його робити. Породіллі після народження дитини протягом 40 днів щодня роблять масаж. Лише після цього вона може приступити до релігійних обрядів і щоденних обов’язків. Це ритуал, без цього індійці не уявляють свого життя.

Леся ТОКАРЮК
0 3 444
21-05-2014, 12:07

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...