|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / Публікації– За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, організм у меншій кількості виробляє ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць та молочних продуктів, тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви у великій кількості, то її організму просто нічим буде їх переробляти, – пояснює Марина ПАТРАТІЙ, доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ. – Якщо з посту виходити неправильно, то можна більше нашкодити своєму організму, ніж принести користі самим постом. Це загрожує появою або загостренням виразки шлунку, розладами кишечнику, панкреатитом, холециститом і поганим самопочуттям. Помірність у всьому – перше правило Не накидайтеся на випічку, адже свіжа здоба – дуже важка їжа для кишечнику. Якщо немає проблем із травним трактом, у Великодню неділю можна з’їсти лише невеликий шматочок паски, а людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту в перші дні після посту краще від випічки взагалі відмовитися. Зате сирну паску можна їсти без побоювань – звичайно, теж у розумних кількостях. Взагалі, помірність у всьому – перше правило "здорового" завершення посту. Із м’ясними продуктами краще взагалі не поспішати, вводячи їх у раціон поступово й, бажано, лише із третього-четвертого дня після пасхального розговіння. При цьому починати варто з дієтичних сортів м’яса – індички, курячої грудки, нежирної телятини, приготованої на пару або запеченої в духовці. Але в жодному разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще вживати після тривалого посту не раніше, ніж через шість-сім днів. Небезпечні також будь-які копченості. Будьте обережні з алкоголем. Дуже важливо в перші дні після посту вживати якомога менше алкогольних напоїв. Відвикла за час посту печінка просто не встигне виробити достатньо ферменту, який розщеплює алкоголь. І в результаті ви не тільки завдасте шкоди організму, але й миттєво сп’янієте навіть від, здавалося б, крихітної дози. Півкелиха сухого вина – це максимум, який можна собі дозволити під час пасхального розговіння. Марина Володимирівна радить відмовитися від "снеків", кави й газованих напоїв. Відмовтеся від чіпсів та сухариків – У перший тиждень після посту категорично не рекомендується вживати продукти з раціону швидкого перекушування на ходу: чіпси, сухарики, солоні й солодкі горішки, солону й в’ялену "закусочну" рибу, – застерігає лікар. – Із напоїв у перший тиждень після завершення посту не варто зловживати чаєм, а від кави й солодких газованих напоїв відмовтеся взагалі. Замість цього пийте більше звичайної води без газу – вона допоможе вивести з організму токсини. І взагалі не перевантажуйте організм делікатесами. Протягом першого тижня їжте часто та невеликими порціями, щоб відвиклий від "важкої" тваринної їжі організм встиг знову пристосуватися до звичайної їжі. Зрештою, ви ж мужньо постили цілих сім тижнів – невже не зможете притримувати апетит ще кілька днів? Після закінчення посту продовжуйте їсти пісну їжу на протягом кількох тижнів, поступово вводячи у свій раціон молоко, м’ясо і яйця. Кисломолочні продукти – йогурт, сир і кефір – допоможуть вашому організму звикнути до непісної їжі. Уникайте переїдань. Краще виходити з-за столу, коли ви відчуваєте легкий голод, адже відчуття ситості приходить хвилин за 20 після споживання їжі. Обережно з посту треба виходити дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим. Звісно, ці рекомендації умовні, оскільки кожен знає свій організм та має обов’язково радитися з лікарем щодо особливостей раціону під час посту та після нього. Важливо! Вихід із посту триває один-два тижні, тому намагайтеся дотримуватися кількох нескладних правил та рекомендацій. - Щоб допомогти шлунку та кишечнику налаштуватися на вживання їжі, перед першою великодньою трапезою випийте склянку-дві води, завдяки якій зменшиться відчуття голоду. - Розпочніть великодній стіл з яєць. Недарма за традицією розговлятися потрібно крашанками – білок яйця засвоюється значно легше, ніж білки м’яса, допомагаючи травному тракту перебудуватися на "призабутий" різновид продуктів. Однак не перестарайтеся: однієї крашанки для початку цілком достатньо, інакше ризикуєте перенавантажити печінку - Вживайте більше фруктів, овочів і зелені. Ці продукти сприяють засвоєнню важкої їжі. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |