додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Якщо дівчинка швидко дорослішає…

Вчені доводять, що раннє статеве дозрівання спостерігається у всьому світі. У кожної шостої дівчинки в США, Австралії та Великобританії статеве дозрівання починається у віці восьми років. Дослідження також показали, що передчасне статеве дозрівання більш поширене серед африканців і американців, але причини цього явища поки що не відомі. Крім того, ймовірність передчасного дозрівання вища у дітей з надмірною вагою.
– Передчасне статеве дозрівання – один із розладів гормональної перебудови організму, – пояснює Оксана БАКУН, асистент кафедри акушерства та гінекології з курсом дитячої та підліткової гінекології БДМУ. – Передчасному дозріванню можуть сприяти аномалії статевих органів, захворювання щитовидної залози. Іноді передчасне статеве дозрівання є наслідком структурних порушень мозку, наприклад, мозкової травми внаслідок травми голови або менінгіту. У більшості дівчаток статеве дозрівання починається рано не через проблеми зі здоров’ям, а з невідомої медицині причини. Можливо, на передчасне дорослішання впливають зовнішні чинники, наприклад, забруднення довкілля.
Якщо ви підозрюєте у своєї дитини раннє статеве дозрівання, зверніться до лікаря – дитячого ендокринолога. Лікар огляне дитину і випише напрямок на різні аналізи, які підтвердять або спростують можливий діагноз. Рентгенологічне обстеження долонь і зап’ястку дитини – дуже важлива діагностика передчасного статевого дозрівання. Завдяки рентгенологічному обстеженню можна визначити вік кісток дитини і з’ясувати, чи швидко вони ростуть. Для обстеження дітей із центральним передчасним статевим дозріванням роблять магнітно-резонансну томографію мозку, яка виявляє можливі аномалії мозку. Також виконують обстеження щитовидної залози, щоб виключити можливість гіпотиреозу. У деяких випадках призначають УЗД органів тазу, щоб перевірити, чи немає кісти яєчників або пухлини.
Як правило, лікування передчасного статевого дозрівання грунтується на причинах цього процесу. У разі, коли передчасне статеве дозрівання спровоковане хворобою, цю недугу необхідно усунути.
Якщо ж медики не можуть з’ясувати причину, яка вплинула на розвиток передчасного статевого дозрівання, то призначають певні препарати. Таке лікування застосовують, доки дитина не досягне достатнього віку для цього процесу. Після того, як буде скасовано лікування, розпочинається природний процес статевої зрілості.
За словами Оксани Бакун, дуже важливо, щоб діти дотримувалися здорового способу життя і підтримувати нормальну вагу.
– У разі передчасного статевого дозрівання у дитини з’являється відчуття несхожості на однолітків, що може викликати емоційну травму, – пояснює лікар. – Депресія, наркоманія і низька самооцінка – це лише деякі проблеми, з якими стикаються діти, які подорослішали завчасно. Якщо дитина самостійно не може впоратися зі своїм станом, варто звернутися по допомогу до психотерапевта. Це допомагає і дитині, і її батькам краще зрозуміти емоційні та фізичні складнощі, пов’язані з раннім статевим дозріванням.

Найпоширеніші ознаки передчасного дорослішання
- Ріст і збільшення грудей
Розкажіть вашій дочці, що основне призначення грудей – вигодовувати немовля. Коли малюк народжується, груди починають виробляти молоко – до цього часу вона просто "сплять". Донька повинна знати, що груди можуть рости нерівномірно. Буває, що одна із залоз збільшується швидше, ніж інша, але це нестрашно, потім вони зрівняються. Поясніть, що, розвиваючись, груди можуть свербіти і боліти. Це теж нормально, і турбуватися не варто. Важливо донести дівчинці ідею, що груди – це красиво. Причому будь-які – і великі, і маленькі – красиві по-своєму. Пам’ятайте, що будь-яке невинне зауваження, що груди у дівчинки зовсім маленькі або, навпаки, ростуть дуже швидко, може назавжди негативно відкластися у підсвідомості дитини.
- Ріст волосся в пахвових западинах і на лобку
Говоріть про те, що всі проблеми можна перебороти. Обговоріть із донькою способи видалення небажаного волосся. Дівчинка повинна знати, що, якщо захоче, вона зможе видалити все, що її бентежить.
- Стрімкий ріст тіла
У період статевого дозрівання дівчинка починає стрімко рости – вона може вирости на десять сантиметрів за рік, причому біль під час росту буває справді сильним. У цей час особливо важливе правильне харчування. Сучасні дівчатка оточені фільмами і журналами, які пропагують худорлявість, і мало не кожна друга вважає себе занадто товстою і намагається дотримуватися дієти. У період статевого дозрівання це дуже небезпечно: організму, який росте, потрібна достатня кількість поживних речовин, щоб правильно сформуватися і бути здоровим у майбутньому. До будь-яких порушень апетиту в цьому віці варто ставитися дуже уважно і, якщо проблеми існують, без зволікання звертатися до психологів.
- Перша менструація
Ви самі вирішите, наскільки докладно варто розповісти про цикл. Можна знайти ілюстроване видання з чітким анатомічним описом внутрішніх статевих органів і разом вивчати жіночу фізіологію. Можна відкласти вивчення жіночої фізіології на потім і обмежитися формулюванням: "Твій організм щомісяця буде готуватися до того, що колись ти станеш мамою. Менструація може бути не надто приємною, але коли вона почнеться, це чудово, адже це означає, що ти стаєш справжньою жінкою". Важливо, щоб жодних недомовленостей не було, і дівчинка отримала відповіді на всі свої запитання: щоб не думала, що може завагітніти "сама по собі", не боялася стекти кров’ю, не соромилася свого стану перед оточуючими, знала, де взяти прокладки і як ними користуватися тощо.
- Вугрове висипання
Купуйте препарати для лікування прищів. Якщо прищі виглядають занадто болісно і жодні препарати не допомагають, зверніться до дерматолога.
- Зміна запаху тіла
Поясніть доньці, що в перехідному віці важливо частіше приймати душ, використовувати антибактеріальне мило, носити "дихаючий" одяг. Разом із вашою дівчинкою виберіть дезодорант або антиперспірант.

Леся ТОКАРЮК
0 19 746
18-04-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...