додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Кропива омолоджує, черемша захищає від вірусів

– Про користь черемші, кропиви, мати-й-мачухи знали наші бабусі та прабабусі з давніх-давен, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИІВКА. – Раніше не було такого різноманіття продуктів, а споживали більше те, що росло на полях та в садах. І саме така весняна зелень – найкращі вітаміни для нас після довгої зими. Споживаючи черемшу, кропиву та інші трави, ми набираємося сил, зміцнюємо імунітет.

Кропива
Містить безліч цінних речовин. Листя рослини багате на вітамін В1, аскорбінову кислоту, а також каротин (його більше, ніж у моркві). Кропива містить чимало різних білків, цукор, крохмаль, дубильні речовини, солі заліза, фітонциди, калій і кальцій. Вживання настою або соку кропиви дводомної ефективно допомагає при недокрів’ї. Рослина корисна при захворюваннях печінки, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту. Сік зі свіжої кропиви має омолоджувальну дію і дуже корисний при авітамінозі.

Корисні рецепти
- Сік. Пучок листя кропиви очищають від домішок, промивають проточною водою, добре відтискають, ошпарюють окропом, пропускають через м’ясорубку. Отриманий сік розбавляють окропом у три рази і кип’ятять 5 хвилин. Приймають по 1 ч. л. тричі на день під час їди.
- Салат. 150 г добре промитого молодого листя кропиви подрібнити в мисці, додати дрібно нарізану зелену цибулю, петрушку і кріп. Все перемішати, поступово підливаючи олію. Додати сіль, перець за смаком.
- Пиріжки. 100 г листя кропиви відварити в підсоленій воді протягом 2-3 хв. Злити через сито воду, подрібнити кропиву і перемішати її з 100-200 г попередньо приготованої пшоняної каші. Зліпити з отриманої клейкої маси пиріжки і випікати в духовці.

Черемша
Містить каротин, ефірні олії, лізоцим і фітонциди. Завдяки ефірним оліям черемша має сильну бактерицидну і фунгіцидну дії. Вона відома як глистогінний, протицинговий засіб, а також як засіб, що очищає кров і допомагає лікувати хвороби шлунку і кишечнику. У старовинних трактатах вона згадується як рослина, що допомагає протистояти страшним епідеміям – чумі і холері.
Специфічним "часниковим" смаком і запахом трава і цибулинки черемші завдячують ефірним оліям і фітонцидам. Саме вони захищають від вірусів, у тому числі і від грипу. Але для цього знадобиться насамперед сира трава черемші. Також можна використовувати спиртову настоянку цибулинок і трави черемші, якою, окрім традиційного споживання, можна змащувати ніздрі перед виходом на вулицю – для захисту від вірусів. Сира черемша допомагає боротися і з атеросклерозом.

Корисні рецепти
- Смажена черемша №1. Черемшу (на 4 порції 2 кг) вимити, очистити від корінців і ще раз ретельно вимити. У каструлю налити воду. Черемша повинна готуватися на парі, тому води багато не треба. Як тільки вода закипить, засипати черемшу і парити під кришкою до готовності. У сковорідці нагріти вершкове масло або рослинну олію, перекласти черемшу з каструлі і посипати сіллю. Смажити черемшу 15-20 хв.. Потім додати бульйон, що залишився в каструлі. Томити кілька хвилин і перекласти в тарілку.
- Смажена черемша №2. Все те саме, що і в рецепті №1, але воду в каструлі замінюють на молоко. Виходить смажена черемша з молоком.
- Закуска. Черемшу пропарити і остудити. Викласти в тарілку, залити соняшниковою олією і додати за смаком сіль і томатну пасту.

Лобода
Має загальнозміцнювальну, відхаркувальну, болевтамовуючу дію. Листя лободи багате на вітамін С, кальцій, цинк, кобальт і магній, містить білки, комплекс вітамінів і речовини, які корисні для роботи шлунково-кишкового тракту. Лобода багата на аскорбінову і щавлеву кислоту, каротин, ефірні олії.
При хворобах печінки їдять молоду відварену лободу. Відвар листя і квіток лободи садової – чудовий засіб від кашлю. Компреси із лободи полегшують суглобовий біль при подагрі. Настій трави і свіжий сік застосовують при проносі, істерії, головному болю і при ангінах. Трава лободи має протизапальну, знеболювальну та заспокійливу дію. Ця трава – чудовий природний сорбент (має таку ж дію, як і активоване вугілля).

Корисні рецепти
- Салат. 150 г молодого листя лободи, 30 г щавлю, 30 г тертого хрону, 10 г рослинної олії, 75 г картоплі, 1 яйце, оцет, сіль за смаком.
Лободу і щавель опустити в окріп на 1-2 хв, дрібно нашаткувати, викласти на скибочки охолоджену варену картоплю, посолити, заправити рослинною олією, хроном, оцтом і прикрасити скибочками вареного яйця.
- Котлети. Зелень можна нашаткувати і варити разом із крупою в підсоленій воді до готовності, як кашу. Охолодити, додати сире яйце, спеції, перемішати, сформувати з цієї маси котлети і посмажити. Подавати з грибним або томатним соусом.
- Тушкована лобода. 200 г лободи, 30 г вершкового масла, 25 г томатного соусу. Листя лободи порізати, тушкувати в закритому посуді 10-15 хв. Заправити томатом або майонезом.

Щавель
Містить білки, вуглеводи, клітковину, органічні кислоти, вітаміни групи В, РР, С, Е, А, К, Н. Щавель – багате джерело калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, хлору, сірки, заліза, йоду, марганцю, цинку, міді, фтору, азотистих речовин. Рослина має антибактеріальну дію. Листя щавлю покращує травлення, має знеболювальну, ранозагоювальну, протизапальну, антитоксичну дію. А його відвар використовують при розладах шлунку, він має жовчогінну дію, сприяє покращенню роботи печінки. Допомагає при вугровому висипанні і свербінні шкіри.

Корисні рецепти
- Суп. Інгредієнти: 8 середніх картоплин, 300-400 г щавлю, морквина, цибулина, корінь петрушки, 1 ст. л. олії, 4 ст. л. сметани, сіль за смаком.
Після того, як вода закипить, у неї кладуть подрібнений корінь петрушки, нарізану кубиками картоплю – все варять п’ять хвилин. Потім додають трохи обсмажені цибулю і моркву. Порізаний щавель поміщають в суп за 10-15 хвилин до його готовності і солять страву за смаком. Можна також заправити сметаною або додати спеції.
- Соус. 500-600 г щавлю, 40 г вершкового масла, 50-70 г пшеничного борошна,
0,5 л води, 130 г сметани, сіль за смаком.
Щавель ретельно промити під струменем холодної води і подрібнити до кашкоподібного стану (або пропустити через м’ясорубку), згасити на повільному вогні. Потім додати борошна і води, все перемішати і варити, доки суміш не стане густою. Додаємо сметани і ще трохи варимо.

Мати-й-мачуха
Завдяки вмісту в листках значної кількості слизу має обволікаючу дію на слизові оболонки рота, горла і гортані, захищаючи їх від подразнення. Корисна для органів дихання, значно покращує відхаркування мокротиння. Дубильні речовини рослини, каротиноїди і стерини надають виражену протизапальну дію. Настій листя використовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Мати-й-мачуха ефективно бореться з туберкульозом легень, бронхіальною астмою, бронхітом, плевритом, запаленням легенів, нежитем, грипом, запальними процесами рота, зубним болем, артритом, міозитом, алергією, епілепсією, набряками, задухою, виразкою шлунку, хворобами серця, сечового міхура та нирок.

Корисні рецепти
- Настій. 1 ст. л. мати-й-мачухи кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл гарячої кип’яченої води, закривають покришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані), часто помішуючи 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв., проціджують. Залишок відтискають. Обсяг отриманого настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Приготований настій зберігають у прохолодному місці не більше 2 діб. Приймають в теплому вигляді по 1/3-1/2 склянки двічі-тричі на день за годину до їди як відхаркувальний засіб.
- Відвар. 1 ст. л. сировини заливають 200 мл окропу, кип’ятять 10 хв, настоюють за кімнатної температури 10-15 хв, потім проціджують. Приймають по 1 ст. л. 3-4 рази на день.
Відвар мати-й-мачухи навпіл з кропивою – чудовий засіб для зміцнення волосся і від лупи.
- Сік. Листя промивають, ошпарюють окропом, пропускають через м’ясорубку і відтискають. Готовий сік розводять водою (1:1) і кип’ятять 2-3 хв. Приймають по 1 ст. л. тричі на день після їди. Курс лікування – 7-10 днів.
При нежиті сік зі свіжого листя мати-й-мачухи закапують у ніс по 2-3 краплі в кожну ніздрю.
- Спиртова настоянка. Свіжозірвані квіти та алкоголь беруться в рівних пропорціях. Настоюють не менше семи днів у темному місці. Приймають до 30-40 крапель незадовго до їди.

Леся ТОКАРЮК
0 2 884
10-04-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

В Україні розпочався Різдвяний піст, під час якого не можна вживати м'ясо, молочні продукти та яйця
Всі рецепти ...