додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вода і зелений чай вбережуть від раку

– Можна думати, що причинами є погана екологія, неправильний спосіб життя, шкідливі звички, неповноцінне харчування, – говорить Галина КОВАЛЬ, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – А як тоді пояснити онкологію в малюків, які живуть під пильним наглядом люблячих батьків в екологічно чистих районах, та в загартованих і сильних спортсменів? А скільки ми спостерігаємо випадків, коли довгожителі, які пройшли війну та голод, після десятиліть проведених на шкідливих підприємствах в промислових містах не зустрічаються з онкологією.
Звичайно, роль шкідливих факторів довкілля, стресу, шкідливих звичок, інсоляції, онкогенних вірусів у розвитку онкологічних захворювань недооцінити неможливо, однак лише з цих позицій неможливо й пояснити велику кількість випадків раку. Над розгадкою розвитку та можливих шляхів подолання раку сьогодні думають багато науковців. Як і більшість захворювань, пухлинний процес має багато причин, і частина з них закодована у нашому власному геномі – генетична схильність до утворення пухлин, частина криється в тих чи інших дефектах функціонування імунної системи – нездатність імунної системи здійснювати протипухлинний нагляд. Адже динаміка росту пухлинного процесу визначається рівновагою між факторами імунного нагляду з одного боку та факторами росту пухлини – з іншого.
За словами Галини Коваль, пухлинна клітина являє собою колись нормальну клітину, що переродилася, а, отже, втратила своє обличчя. І ця втрата супроводжується генетичною поломкою всередині клітини, що сприяє її неконтрольованому розмноженню та розриванням всіляких нормальних контактів з імунною системою як контролюючим органом. Такий собі бунт проти імунного контролю, "держава в державі".
– Щоб це зрозуміти, необхідно коротко охарактеризувати особливості протиракового імунного нагляду – його імунна система здійснює шляхом розпізнання пухлинних білків на поверхні пухлинної клітини з наступним розвитком імунної відповіді проти них та їхнім знищенням, – пояснює лікар. – Але знищення пухлини можливе за умови активації імунної клітини "генетичною міткою" на пухлинній клітині. Саме ці мітки ховає ракова клітина, наче демонструючи: "Я уже чужа!!!" та стаючи недосяжною для контролю. В цій ситуації імунна система мало що може вдіяти, а пухлина починає будувати своє "царство", синтезуючи (чи забираючи з організму) всі необхідні для цього поживні речовини.
Насправді не все так безнадійно. Все залежить від того, в якому стані перебуває імунний нагляд на момент розвитку пухлини, адже відомо, що атипові клітини в організмі утворюються щодня, проте імунітет з ними чудово справляється. Організм має величезний протипухлинний арсенал, очолюваний клітинами-кілерами – це і фагоцитуючі клітини, і антитіла, і білки, що знищують пухлину. Саме ці фактори імунного захисту є природним захистом від пухлин та зброєю в руках сучасної медицини.
Деякі вчені навіть намагалися полічити, яка мінімальна кількість кілерних клітин необхідна для того, щоб знищити певну кількість пухлинних клітин. Однак відомо точно: в організмі зі здоровим імунітетом пухлини не ростуть. А стан імунного протипухлинного захисту можна контролювати та підтримувати. Саме принципи посилення імунного захисту й покладені за основу в новітніх підходах до лікування пухлин, коли застосовуються протиракові імунні білки, спеціально розмножуються клітини-кілери, отримані з пухлини хворого, та вводяться назад в організм для її знищення. Метод лікування онкологічних захворювань шляхом введення спеціальних протиракових антитіл, які направлені як проти самої пухлини, так і проти факторів, що сприяють її зростанню та живленню, визнаний як один із найефективніших.
Перспектива удосконалення методів боротьби з раком дуже обнадійливі і, можливо, невдовзі подолати цю недугу буде набагато простіше.

Дієта проти раку
Жоден продукт не здатний захистити нас від раку, але правильно підібрана дієта може дуже багато. Ось ідеальне співвідношення на вашій тарілці: не менше 2/3 рослинних продуктів і не більше 1/2 тваринного білку. Отже, які продукти допоможуть запобігти хворобі?

Рак боїться яскравих фарб
Різнокольорові фрукти і овочі знижують ризик захворювання на рак, оскільки допомагають скинути зайву вагу і підтримують її на одному рівні. Зайві кілограми збільшують ризик ракових захворювань, у тому числі товстої кишки, стравоходу та нирок. Їжте щодня не менше п’яти порцій овочів і фруктів, сирих або приготованих за мінімальної термообробки.

Рак боїться смачних сніданків
Фолієва кислота входить до складу багатьох продуктів, які ми традиційно вживаємо зранку. Тарілка вівсяних пластівців або шматочок хліба з цільного зерна зі склянкою апельснового або полуничного соку допоможуть захистити організм від раку товстої і прямої кишки, а також від раку грудей.

Рак боїться фолієвої кислоти
Спаржа і яйця – продукти, багаті на фолієву кислоту. Вона також міститься в курячій печінці, бобах, насінні соняшнику і зелених овочах: у шпинаті і салаті. Не варто покладатися на вітаміни і біодобавки: повірте, немає кращого і надійнішого джерела фолієвої кислоти, ніж овочі і фрукти.

Рак обирає делікатеси
Випадковий сендвіч по дорозі на роботу або хот-дог великої шкоди не принесуть. Але все-таки не зловживайте такими м’ясними продуктами, як копчена ковбаса і шинка, і ви вбережете свій організм від ризику розвитку раку шлунку. М’ясо копчене і м’ясо солоне – це ті продукти, які можуть послабити орагнізм і зробити його більш вразливим щодо раку.

Рак не любить помідори
За деякими дослідженнями лікопин, яскраво-червоний пігмент в помідорах, допомагає організму протистояти деяким видам раку, в тому числі і раку простати. За результатами тих же досліджень, продукти, до складу яких входить томат – соки, соуси і томатна паста, збільшують шанси організму в боротьбі з раком.

Рак не любить чай
У профілактиці ракових захворювань зелений чай – на вашому боці. За деякими лабораторними дослідженнями зелений чай сповільнює або навіть запобігає розвитку раку шлунку, а також раку печінки, грудей або простати. Він також позитивно впливає на тканини легенів, шкіри і знижує ризики раку сечового міхура і підшлункової залози.

Рак не любить воду
Вода може захистити вас від раку сечового міхура. Чим більше ви п’єте води, тим частіше ходите в туалет, а значить канцерогени, які потрапляють в організм, менше часу проведуть у сечовому міхурі.

Бобові проти раку
У бобах містяться потужні фітохімічні сполуки, які здатні сповільнити ріст пухлини або зовсім запобігти її розвитку.

Рак не любить зелені листові овочі
У таких овочах, як листова гірчиця, салат-латук, цикорій, шпинат і буряк мангольд, містяться клітковина, фолієва кислота і каротиноїди. Всі ці речовини допомагають захиститися від раку ротової порожнини, гортані, підшлункової залози, легень, шкіри та шлунку.

Рак не виносить солодких ягід
У полуниці і малині містяться фітохімічна речовина – еллагова кислота. Цей потужний антиоксидант бореться з раком.

Леся ТОКАРЮК
0 2 173
7-04-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Блогерка Оля Борачкова поділилася рецептом смачної лимонної паски

Всі рецепти ...
• Теги