додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Авітаміноз під час посту нікому не загрожує

Нині питання про дотримання релігійних постів кожен вирішує для себе самостійно. Якщо ви хочете очистити організм і зберегти (або покращити) фігуру до весни, спробуйте поєднати дієту, хоча б частково, з постом. 40 днів посту не кожен зможе витримати, але навіть короткочасне дотримання православних традицій добре позначиться на самопочутті.
– Якщо ваша мета під час посту – лише дієта, входьте в неї плавно, – радить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Харчуйтеся тільки в певний час і не перекушуйте "на ходу". Дотримання навіть одного цього правила сприятливо позначиться на вашому здоров’ї. Зміна їжі на рослинну – чудова профілактика багатьох захворювань: у результаті активуються імунна та ендокринна системи, особливо діяльність надниркових залоз, пригнічується алергічне запалення, посилюється відновлення тканин організму.
І цілком може статися, що після дотримання під час посту рослинної дієти ваш організм звикне до здорової їжі й стане байдужий до шкідливих продуктів: копченостей, фаст-фудів, жирних і смажених страв.

Чим замінити звичні продукти?
Як відомо, велика частина продуктів, які під забороною під час посту, належать до білкової групи, а людині для нормального самопочуття й повноцінної життєдіяльності потрібно приблизно 1-1,5 г білку на 1 кг ваги щодня. Учені зауважують, що відмова від молока й м’яса жодним чином не відіб’ється на здоров’ї, якщо замінити їх продуктами рослинного походження, які багаті на білки. Отож що корисно споживати під час посту?

Пророщені зерна
Саме пророщені зерна вівсу, кукурудзи, пшениці містять майже 30% білків, а також велику кількість мікро- і макроелементів. Вчені вже давно встановили, що регулярне вживання пророщених зерн дозволяє не лише забезпечити людський організм вітамінами, але й запобігає розвитку багатьох хвороб.

Горіхи
Сміливо споживайте горіхи: мигдаль, кеш’ю, кедровий, волоський тощо. Вони містять велику кількість білку й поліненасичених жирних кислот. До речі, саме горіхи були обов’язковою частиною раціону римських легіонерів, які вигравали великі битви. Але пам’ятайте, що горіхи – це калорійний продукт. Тому вживайте їх у помірній кількості – 20-30 г цілком достатньо для покриття денної норми вітамінів та мікроелементів.

Бобові
Квасоля, горох, сочевиця, соя та інші культури містять приблизно 13% білку за низького вмісту жирів і вуглеводів. Якщо боби приготувати правильно, то вони будуть настільки смачними, що ви з легкістю відмовитеся від м’яса.
Окремо варто сказати про сою. Із неї нині готують сири (наприклад, тофу), молоко і навіть йогурти. Всі ці продукти – чудове доповнення до вашого раціону.

Гриби
За своєю поживної цінності грибів дорівнюють м’ясу. Вони складаються з білків і цілком здатні урізноманітнити пісне меню. Можна вживати свіжі, сушені, смажені, варені, тушковані гриби з різними гарнірами.

Спаржа
Ця овочева культура чомусь не надто часто використовується для приготування страв. Однак у ній міститься 2,5% білку, велика кількість клітковини й амінокислот. Ще одна перевага спаржі – низька калорійність, що дозволяє використовувати її в тих випадках, коли піст ви хочете поєднати зі схудненням.

Важливі правила
- Утримання від "необов’язкових" продуктів загострює смакові відчуття і допомагає відчути реальні потреби організму.
- Піст дає можливість відпочити від важкої їжі, перейти на простішу і зрозуміти, що людині для здорового способу життя потрібно не так уже й багато їжі. Усвідомлення цього – величезний крок на шляху до здоров’я.
- Важливо пам’ятати – обмеження в їжі залежать від умов перебування та стану здоров’я людини. Дітям, вагітним, жінкам, які годують грудьми, тим, хто подорожує, і хворим можна взагалі не дотримуватися посту.
- Навіть під час суворого посту їжа повинна бути різноманітною, щоб забезпечити організм необхідними вітамінами, мінералами, білками, вуглеводами та амінокислотами.
Обмежувати себе в певних продуктах – зовсім не означає одноманітно харчуватися і страждати від нестачі вітамінів та мінеральних речовин. Адже в раціоні тих, хто дотримується посту, мають бути присутні всілякі крупи, хліб, соя, гриби, ягоди, бобові, горіхи, фрукти, овочі. Із солодощів – варення, мед, сухофрукти. Отож авітаміноз під час посту нікому не загрожує.

Коментар фахівця
"Під час голодування очищається організм"
Олена КАУШАНСЬКА, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ:
– Якщо бажаєте голодувати, спочатку проконсультуйтеся в лікаря. Бажано влаштовувати голодування в спокійній, приємній обстановці, де чисте повітря, а оточуючі з розумінням ставляться до ваших вчинків.
Розпочинати бажано з 24-годинного звичайного голодування. Виконуючи цю процедуру один раз на тиждень, ви таким чином голодуєте 52 дні на рік. У цьому разі ефект голодування накопичується. Але ви повинні в період між голодуваннями підтримувати здоровий спосіб життя.
Ви можете досягти максимального очищення організму повним утриманням від їжі в короткі терміни. Одноденне голодування проводиться від сніданку до сніданку або від вечері до вечері. У цей проміжок п’ють дистильовану або кип’ячену воду. Під час 24-годинного голодування можна додати до склянки води одну третину чайної ложки натурального меду або одну чайну ложку лимонної кислоти. Під час голодування можна пити води стільки, скільки потрібно організму (від 1,5 до 2 літрів).
На початку голодування ви можете відчувати неприємні явища: грубий наліт на язиці, неприємний смак у роті, під час дихання відчувається неприємний запах із рота. У вас можуть виникнути слабкість, нудота, запаморочення, головний біль, може дерти в горлі, з’являтися підвищена дратливість. Важливо знати, що той чи інший стан короткочасний і рідко виявляється в сильно вираженій формі. Як тільки організм очищується, неприємні відчуття минають, настає період полегкості й відчуття голоду зовсім зникає.
Після завершення 24-годинного голодування перше вживання їжі має складатися з овочевого салату, приготованому на основі нарізаних свіжих моркви і капусти (можете використати як приправи лимонний або апельсиновий сік), після цього вживають страви з варених овочів.
Варто знати, що не можна переривати голодування або закінчувати його такою їжею, як м’ясо, молоко, сир, масло, риба, горіхи. Після повного утримання від їжі бажано, щоб їжа складалась на 50% із натуральних продуктів (сирі овочі, фрукти).
Під час голодування ви очищаєте свій організм, і, ставши чистим, він уже сам може обирати необхідні йому продукти.

Леся ТОКАРЮК
0 1 364
28-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги