додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вагітним слід більше їсти капусти і цитрусових

ГІПОВІТАМІНОЗ – патологічний стан, який розвивається внаслідок зменшення вмісту певного вітаміну (або вітамінів) в організмі.
Дефіцит вітамінів та мінеральних речовин особливо небезпечний у першому триместрі, коли формуються усі життєво важливі органи. В подальшому нестача нутрієнтів не є такою критичною для плода, аномалій розвитку вже не викличе, а от ризик виникнення різноманітних хронічних захворювань зросте. Крім того, якщо вагітність перебігає з ускладненнями, гіповітамінозу допускати не можна ні в якому разі. Зменшене надходження до організму вагітної жінки вітамінів є основною причиною, що призводить до збільшення частоти виникнення гестозів і анемій вагітних, невино-шування вагітності, остеопорозу і пе¬редчасного відшарування плаценти, підвищення відсотку соматичних захво¬рювань. Під час пологів набагато час¬тіше виникає слабкість пологової ді¬яльності, передчасне відходження вод та маткові кровотечі. Недостатнє забезпечення цими фізіологічно акти¬вними речовинами також негативно впливає на плід, що проявляється у високій частоті перинатальної патології.
Які ж основні ознаки вітамінного дефіциту та як запобігти ускладненням?
Згадаємо про втому, неспокій, незадоволення та дратівливість. Це вказує на загальний дефіцит вітамінів, але особливо слід звернути увагу на вітаміни групи В (В1, В6, В12), адже саме вони впливають на стан нервової системи. Вітамін В1 міститься в таких продуктах, як горох, вівсяна та гречана крупи, горіхи тощо. Цей вітамін не має здатності до накопичення тому повинен постійно надходити з їжею. До ознак дефіциту належать сухість у роті, зниження артеріального тиску, болі в животі, навіть раптове блювання. Вітамін В6 захищає нас від наслідків стресів, тому не слід відмовляти собі в м’ясі, житньому хлібі та бананах. Вітамін В12 попереджає анемію, позитивно впливає на роботу імунної системи та захищає нервові клітини. Такі продукти, як йогурт, яйця, печінка та зелені овочі повинні бути обов’язково у вашому раціоні.
Якщо з’явилися тріщини у куточках рота чи турбує стоматит, то слід подумати про нестачу вітаміну В2. Ось продукти, які зможуть допомогти: сир, м'ясо, печінка і нирки, гречана і вівсяна крупи, незбиране молоко і бобові.
Зміни у стані шкіри, нігтів та волосся є яскравими симптомами гіповітамінозу А та Е. Нестача цих вітамінів впливає на стан дихальної системи: трахеїти та бронхіти набувають затяжного характеру. Щоб запобігти проблемам слід включити в раціон вершкове масло, печінку, яйця, моркву, буряк та абрикоси.
Часто в період вагітності жінки перебувають в стані персистуючої тревоги (за дитину, за себе, за відносини в родині). Виявляється, це ознака дефіциту вітаміну С. Участь цього вітаміну в роботі імунної системи загальновідомий факт, а от у біосинтезі гормонів стресу – кортизолу та адреналіну – не всім відомі дані, адже за внаслідок зменшення окиснення останнього реалізується захист від стресу. Тому слід вагітним більше їсти капусти (в т.ч. квашеної), цитрусові, яблука та пити напої з шипшини, щоб бути спокійною, гарною та здоровою молодою мамою.
І ще один аргумент на користь збалансованого харчування вагітних – смак продуктів, які вживає жінка в третьому триместрі, плід може пізнати через амніотичну рідину, яку заковтує. Тому маєте шанс привчити майбутню дитину до вживання корисних продуктів. Скористайтеся шансом народити та виховати здорову дитину! Будьте здорові!

Тетяна БУЛИК, асистент кафедри акушерства та гінекології факультету післядипломної освіти БДМУ
0 1 348
26-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...