додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Глаукома призводить до незворотної сліпоти

Найпідступнішим захворюванням, що приводять до сліпоти, є глаукома – група захворювань, яка має прогресуючий перебіг, приводить до атрофії зорового нерва, поступового погіршення поля зору та незворотної втрати зору. Сліпота при цьому настає непомітно, поступово та в більшості випадків безболісно. Саме це є причиною того, що пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути або зберегти зір стає неможливо.
Глаукома – соціальна проблема.
Боротися з нею потрібно лише об’єднавши зусилля пацієнтів, лікарів, держави. Враховуючи медичну та соціально-економічну значимість глаукоми, в 2008 році вперше на підтримку ініціативи Всесвітньої Глаукомної Асоціації (WGA) та Всесвітньої Асоціації пацієнтів, що мають глаукому (WGPA), було оголошено День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми, а з 2011 року запроваджено Тиждень Глаукоми (World Glaucoma Week). Цю ініціативу підтримала і Україна. В цьому році він проходить з 6 по 12 березня.
Впродовж тижня завідувач кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського професор Ярослав Пенішкевич читав лекції для лікарів поліклінік міста та проводив бесіди з пацієнтами, де наголошував, що необхідно постійно займатись проблемою глаукоми, на кожній терапевтичній та сімейній дільниці виділяти групи ризику з глаукоми, проводити активну роботу по запрошенню жителів районів та області на профілактичні обстеження з метою виявлення цієї хвороби у ранніх стадіях, коли лікування ефективне.
Впродовж тижня співробітники кафедри на практичних заняттях знайомили студентів з досягненнями сучасної офтальмології, з пацієнтами очного відділення проводили бесіди “Рання діагностика глаукоми. Диспансеризація та сучасне лікування глаукоми”. Для лікарів-інтернів доцент Олег Кучук прочитав лекцію “Реабілітація пацієнтів з порушенням зору внаслідок глаукоми”.
Співробітниками кафедри офтальмології 7 березня був проведений “круглий стіл”, присвячений проблемним питанням діагностики та лікування глаукоми, для офтальмологів Чернівецької області (модератор – доцент Марина Карлійчук). На початку засідання Марина Аксентіївна прочитала лекцію “Глаукома... Що нам потрібно сьогодні?”, в якій значна увага приділялась розкриттю пріоритетних напрямків досліджень нових методів діагностики даного захворювання, контролю швидкості прогресування глаукомного процесу та сучасним підходам до нейропротекторної та місцевої гіпотензивної терапії глаукоми. Обговорювались потреби офтальмологів в біомаркерах розвитку та прогресування глаукомного процесу; питання доцільності клінічних порівнянь брендових (оригінальних) та генеричних гіпотензивних препаратів; проблема впливу консервантів, які містяться в очних краплях, на стан поверхні ока; а також критерії, яким повинні відповідати фармакологічні характеристики препаратів нейропротекторної дії.
Оскільки глаукома веде до незворотної сліпоти, вона відіграє важливу роль в формуванні інвалідності по зору. У кожного третього пацієнта, хворого на цей недуг, через 10 років з моменту захворювання настає сліпота на одне око, у кожного десятого – на обидва ока. В Україні глаукома складає 16,9% в структурі первинної інвалідності по зору, посідаючи третє місце, в той же час в Європі на глаукому припадає 12% всіх випадків сліпоти.
На глаукому може захворіти кожен. До групи підвищеного ризику належать люди старші 40 років, які мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені, спазм судин), короткозорість, палять.
Раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – складові успіху в боротьбі з цим підступним захворюванням. Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, ін’єкції, таблетки), так і лазерними та хірургічними методами.
0 1 213
25-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги