додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Щоб спокійно спати, не переглядайте на ніч фільми жахів і новини

Солодких вам снів!
Впродовж століть людство шукало відповіді на запитання: "Що таке сон? Чому він виникає, чому існує така велика потреба у ньому? Чим регулюється цей універсальний цикл, такий же природній, як зміна дня і ночі?" Сон – цікаве, таємниче явище, яке завжди приваблювало увагу вчених і відповісти на ці запитання намагалися не раз.
"Сон – це гальмування"
– На початку минулого століття французькі дослідники Р. Лежану і А. П’єрон стверджували, що причина сну – накопичення в крові протягом дня гіпнотоксину, або "отрути сну", – розповідає Інга ТИМОФІЙЧУК, доцент кафедри фізіології ім. Я. Д. Кіршенблата БДМУ. – Але спостереження суперечили цим теоріям. Так, наприклад, близнюки, тіла яких зрослись і мали спільний кровообіг, могли спати в різний час. Тривалий час вважали, що сон – це відпочинок для відновлення енергії клітин мозку після активної бадьорості. Однак з’ясувалося, що активність мозку під час сну часто вища, ніж під час бадьорості. А відтак зрозумілими стають історичні факти про наукові відкриття зроблені уві сні.
У сучасній науці про сновидіння – сомнології – найширшого визнання набуло вчення про сон, розроблене І. Павловим та його послідовниками, згідно якого потреба сну визначається вищим відділом нервової системи – корою великих півкуль головного мозку. Але біологічна властивість клітин кори мозку – висока реактивність – має і зворотний бік медалі: клітини кори надзвичайно крихкі і швидко втомлюються, а тому для захисту, який оберігає ці ніжні клітини від виснаження і руйнування, спрацьовує інший нервовий процес – гальмування. Отже, сон – це гальмування, яке охоплює всю кору великих півкуль головного мозку, а за глибоко сну спускається на нижчі відділи мозку.
За словами Лілії РОМАН, викладача кафедри суспільних наук та українознавства БДМУ, від повноцінного сну залежить здоров'я і добробут, настрій і поведінка, сила і емоції, сімейне життя і професійна діяльність, врешті-решт – здоровий глузд і щастя людини.
- Хоча в історії відомі випадки, коли видатні особистості, витрачаючи на сон мало часу, жили повноцінним життям, а з їхніми іменами пов’язані великі відкриття, літературні шедеври, відомі історичні події, – зазначає Лілія Роман. – Наприклад, Юлій Цезар спав три години, Едісон – дві, Наполеон – п'ять, Петро I – чотири. Але науковці дослідили, що здатність так мало спати зумовлена генетично і зекономити на сні без наслідків не вдасться.
Потрібно вміти розслаблятися
Вперта статистика наводить сумні факти – катастрофа "Челенджера", аварія на Чорнобильській АЕС, кожна шоста автокатастрофа зі смертельним наслідком – пов’язані з людськими помилками, причиною яких є втома і нестача сну. 17 годин безперервної бадьорості спричинюють погіршення продуктивності праці.
Саме тому кожна людина повинна вміти розслабитися задля спокійного повноцінного сну. А про що зазвичай ми думаємо, коли ввечері лягаємо спати? Ми прокручуємо у голові весь день, який минув, будуємо плани на завтра.
Як хороші, так і негативні відчуття заважають нам розслабитись і, звичайно, нам дуже важко заснути, коли нас переповнюють емоції.
Для спокійного сну керуйтеся простими правилами. По-перше – визначте чітку межу: дім – робота. Не беріть роботу додому. По-друге – не переглядайте на ніч фільми жахів і телевізійні новини: це не дозволить вам швидко заснути. По-третє – не складайте плани ввечері. Вранці ви все одно будете згадувати, що надумали напередодні. Не завантажуйте свій мозок подвійною роботою. І останнє, ніколи не переживайте за день, який минув. Зранку всі недоробки і проблеми будуть виглядати незначними, і ви легко їх подолаєте. Виконуючи ці поради, ви легко розслабитеся і спокійно заснете. Солодких вам снів!

Щоб спати спокійно
- Засинайте не пізніше 22.00-23.00. Щоб нормально виспатися, дорослим достатньо вісім годин. Найкорисніший сон – від 23.00 до 05.00. Фахівці не рекомендують спати вдень.
- Якщо втомилися вдень, краще порухатися на свіжому повітрі або зробити зарядку. Особливо небажано спати перед заходом сонця.
- Безпосередньо перед сном їсти не варто. За дві години до сну можна вживати тільки легку їжу (овочі, фрукти, кисломолочні продукти). Тривалість сну залежить від з’їденого за день: чим менше їжі, тим менше потрібно сну.
- Мало сплять довгожителі: не більше чотирьох-шести годин на добу.
- Критичним є тризмінний режим роботи, особливо графік, коли зміна змінюється щотижня. Оскільки орієнтація тіла в просторі пов’язана з електромагнітними полями, важливо, щоб напрямки руху хвиль земної кори й людини збігалися.
- Спати рекомендують головою на північ (або на схід) на твердій рівній поверхні. Тим, хто переніс травму хребта, і хворим на радикуліт лікарі радять спати на зовсім твердому ліжку. Здоровим людям краще обходитися без подушки або обмежитися тонкою щільною подушкою. Це підтримує в нормальному стані шийний відділ хребта, покращує мозковий кровообіг, сприяє нормалізації внутрішньочерепного тиску, попереджає утворення зморщок на обличчі й шиї. Однак хворим із серцево-судинною недостатністю й бронхіальною астмою не варто відмовлятися від твердої подушки, а в періоди загострення хвороби краще використовувати навіть дві-три подушки.
- Спати бажано оголеним (краще вкритися додатковою ковдрою) і на спині (гірше – на животі, найкраще – змінюючи положення на боці, щоб не перевантажувати нирки та інші органи). За сильної втоми ніг краще спати лежачи на спині. Під ноги добре підкласти валик для відтоку крові. Це сприяє відпочинку вен ніг, полегшує кровообіг і роботу серця.
- Перед сном варто провітрити спальню. Уникайте протягів, щоб вранці не прокинутися з нежитем. На ноги рекомендують одягати шкарпетки.
- Цикли сну від 60 до 90 хвилин складаються з фаз "швидкого" й "повільного" темпу. У здорових людей цикл зазвичай триває до 60 хвилин. До речі, саме під час "швидкого" сну людина бачить сновидіння. Важливо не переривати сон під час біоциклу. Якщо розбудити людину серед біоциклу, вона почуватиметься зле. Тому краще вставати не за будильником, а за "біологічним годинником". В екстремальних умовах можна спати по два біоцикли. Але головне – не залежуватися в ліжку! Коли прокинулися, посміхніться, потягніться і підіймайтеся!

Кілька слів про безсоння
Найгірший вихід із цього стану – братися за снодійне. Непогані правила боротьби з безсонням пропонує психолог Дейл КАРНЕГІ.
Правило 1. Якщо не можете спати, встаньте й працюйте або читайте доти, доки не відчуєте сонливість. Лягати спати без жодного бажання не має сенсу. Якщо "настав час" спати, це ще не означає, що організм потребує сну. Коли така потреба з'явиться, людина засне навіть під марш, який виконує під вікнами духовий оркестр. Є багато людей, які сплять мало: вони не лягають раніше, ніж 01.00-02.00, а о 06.00-07.00 вже прокидаються. Якщо ви саме така людина, не варто знущатися над собою, краще встаньте і займайтеся справами.
Правило 2. Пам'ятайте, що ніхто ще не вмер від недостачі сну. Занепокоєння через безсоння зазвичай більше шкодить, ніж саме безсоння. Часто люди бояться мало спати. У їхній голові стереотип: "для сну потрібно вісім годин". Коли не вдається заснути, вони нервують, але цим лише спричинюють ще більше безсоння. Якщо не хочеться вставати, можна залишатися у ліжку, лише скажіть собі: "Нічого страшного. Я просто полежу, відпочину, поміркую про щось".
Правило 3. Розслаблюйте своє тіло. Дуже добре перед сном розслабитися на підлозі, але не дуже довго. Потім ляжте у ліжко і "відпустіть думки".
Правило 4. Робіть фізичні вправи. Доведіть себе до такої втоми, щоб від бадьорості не залишилося й сліду. Фізичні вправи добре виконувати о будь-якій годині дня, лише за дві-три години до сну інтенсивні тренування не бажані. Дуже корисні прогулянки на свіжому повітрі. Можна взяти собі за правило після вечері одягатися й виходити, проходячи швидкими кроками п'ять-сім кілометрів. Не менш цінні загартовувальні процедури, які нормалізують роботу нервової системи.
Правило 5. Не спіть вдень! Навіть якщо виникне сильна сонливість, краще прогулятися, тоді ввечері з'явиться більша потреба у сні.
Ввечері не пийте каву та інші стимулятори. Не наїдайтеся перед сном. Перша думка після пробудження має бути радісною в очікуванні дня, який настає. Наприклад, вранці можна вимовляти слова: "Життя прекрасне і чудове!".
Правило 6. Прокинувшись, не лежіть довго у ліжку. Однак перш ніж встати з ліжка, зробіть кілька вправ, щоб остаточно прокинутися.
Вихідне положення: лежачи на спині, ноги разом, руки уздовж тулуба, пальці стиснути в кулаки. Вправа складається із трьох частин: потягнутися одночасно кулаком лівої руки і п'ятою лівої ноги, потім – навпаки; потягнутися двома руками і ногами одночасно. Вправу виконуйте три-п'ять разів.
Ця вправа допоможе уникнути радикуліту та інших захворювань попереку. Якщо не хочеться вставати, зробіть масаж вух, постукайте долонями по чолу, щокам, грудям, стегнам. Це допоможе збадьоритися.

Наукові відкриття – уві сні
Коли ЕЙНШТЕЙНА запитали, як він прийшов до створення теорії відносності, вчений відповів, що вона наснилася йому ще в юнацькі роки.
Вчений Фрідріх Август КЕКУЛЕ відкрив відому формулу бензольного кільця, коли мирно дрімав у диліжансі.
МЕНДЕЛЄЄВ говорив, що періодична таблиця елементів з’явилася йому уві сні у вигляді камерної музики.
Нільсу БОРУ наснились кінні скачки на розмічених бігових доріжках іподрому, що підштовхнуло його на думку про існування орбіт електронів навколо атомного ядра.
Еліас ХОУН сказав, що винайдення ним швейної машини було пов'язано із кошмарним сном, у якому його оточили канібали, озброєні стрілами у вигляді швейної машини, яку він потім і винайшов.

Рекорди
У світі добре відомий випадок американського підлітка Ренді Гарднера, який потрапив до книги рекордів Гіннесса – він не спав 264 години! До кінця екперимента школяр практично не міг розмовляти і мислити, потерпав від манії переслідування та галюцинацій. Його вчинок був розцінений як небезпечний для здоров'я і життя, після чого подібні рекорди припинили реєструвати.

Цікаві факти
- Сни сняться всім (психічно здоровим) людям, але в 70% снів чоловіка присутні чоловіки, а жінка в снах бачить представників обох статей у рівних пропорціях.
- Людина не бачить снів, коли хропе.
- Дітям від трьох до восьми років сниться більше нічних жахів, аніж дорослим за все життя.
- Сліпі від народження люди також бачать сни, але вони насичені звуками, запахами і тактильними відчуттями.
- Курці бачать яскравіші сни.
- Через п’ять хвилин після пробудження ми не пам’ятаємо і половини своїх снів, а через десять хвилин навряд чи згадаємо і 10% з них.
- Вчені припустили, що сни людських ембріонів через відсутність візуальних стимулів в основному складаються зі звукових та тактильних відчуттів.
- Згідно Платона, сни зароджуються в органах, які розміщені у животі. Він вважав, що печінка – це біологічне джерело більшості снів.
- Ашанти, народ, який живе у Західній Африці, сприймає сни настільки серйозно, що чоловіка, який бачив в еротичних снах дружину іншого чоловіка, можуть законно покарати.
- Відчуття падіння уві сні зазвичай стається на початку ночі, у першій стадії сну. Ці сни часто супроводжуються м'язовими спазмами.
- Процес фіксації подій під час сну вимикається. У тих, хто стверджує, що не бачить снів, це блокування повніше, ніж в інших людей. Сни можуть забуватися через те, що вони не послідовні або містять інформаційний матеріал, який ваша пам'ять відкидає.
- На думку психологів, мрії уві сні та наяву можуть бути пов'язані, але під час них відбуваються різноманітні пізнавальні процеси.

Леся Токарюк
0 2 000
18-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...