додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Для юних та активних – жорсткий матрац

На ці та інші наші запитання нам відповів Василь СОХАЦЬКИЙ, кандидат медичних наук, професор, консультант-ортопед мережі гіпермаркетів "Світ матраців".
– Чим ортопедичні матраци відрізняються від звичайних моделей, на яких спали наші батьки?
– Під терміном "ортопедичний" мають на увазі матраци, які підлаштовуються під вигини тіла й набувати форму, яка максимально сприяє повноцінному відпочинку. Такі матраци ідеально підтримують кожен суглоб, кожен м’яз і хребець, створюючи всі умови для комфортного сну.
– Чи всі сучасні матраци можна назвати ортопедичними?
– Ні, далеко не всі моделі, які є нині на ринку, мають ортопедичний ефект. Наприклад, найбюджетніший варіант – вироби із залежним пружинним блоком типу "Боннель" – не надають анатомічного впливу. Думаю, усім представникам покоління, яке в 1980-х роках жило в гуртожитках, добре знайомі ліжка, які під вагою сплячого прогинаються до самої підлоги. Так ось – це "прабатьки" боннелевих моделей. Вони, звичайно, якісні, довговічні, мають багато переваг. Однак людям, які прагнуть створити максимально комфортні умови для сну або хочуть купити виріб, який сприяв би усуненню болю в спині та шиї, я такі моделі не рекомендував би.
– А які товари впевнено можна віднести до ортопедичних?
– Це матраци з незалежним пружинним блоком, а також безпружинні моделі зі штучними або натуральними наповнювачами. Пружинні вироби з незалежними пружинними блоками примітні тим, що кожна пружинка в них знаходиться в окремому мішечку зі спанбоксу. Таким чином пружини прогинаються відповідно до тиску, який на них здійснюється. Це забезпечує оптимальне навантаження на кожну частину тіла й створення найкомфортніших умов для сну. Те, що пружини в таких виробах незалежні, виключає "ефект гамака", а це ще один плюс на користь комфорту.
– Чи впливає на якість матрацу кількість пружин?
– У кожній категорії матраців – своя, суворо визначена кількість пружин. Щоб модель можна було віднести до так званого бізнес-класу, у ній повинно бути не менше 256 пружин. 500 і більше пружин налічується в моделях із підвищеною комфортністю. 1000 пружин і більше – це вже еліт-клас, він гарантує максимально можливий комфорт.
– А як щодо безпружинних виробів?
– Безпружинні матраци гарантують чудове підтримання тіла сплячого в природному положенні. Вони створюють належний рівень комфорту, який забезпечує повноцінний відпочинок. Ключову роль тут відіграє наповнювач (синтетичний або натуральний). До штучних наповнювачів належать: memorix, пінополіуретан, синтетичний латекс. Усі вони не шкідливі для організму, адже перед використанням у виробництві матраців пройшли всі необхідні дослідження.
Латекс здатний прогинатися під тиском різних частин тіла по-різному, memorix "запам’ятовує" позу, у якій любить спати користувач. Гігієнічний пінополіуретан міцний, пружний і довговічний. Він може витримувати критичні навантаження протягом тривалого часу, тому саме такому наповнювачу краще надавати перевагу покупцям, вага яких перевищує 100 кілограмів.
– Які натуральні матеріали можуть застосовувати як наповнювач?
– Це кінське волосся, натуральний латекс, шерсть, котон , кокосова койра (до речі, це нині писк моди). Усі ці матеріали, крім високих експлуатаційних властивостей, мають особливу ауру, тому створюють не просто комфортну, а теплу, затишну, домашню обстановку, яка сприяє чудовому відпочинку.
Однак, наприклад, шерсть і кінське волосся в багатьох людей можуть викликати алергічні реакції, тому хворим на алергію краще від них відмовитися, обравши модель, наприклад, із кокосового волокна або водоростей.
– Що ще, крім схильності до алергії, слід враховувати під час вибору матраца?
– Вік покупця, стан здоров’я, спосіб життя й, звичайно, індивідуальні вимоги в плані м’якості/жорсткості, розміру, висоти, матеріалу оббивки тощо.
Чим людина молодша, тим жорсткішим повинен бути матрац. Наприклад, дітям та підліткам, як і людям з очевидними проблемами в роботі опорно-рухового апарату, не можна спати на м’яких ліжках – це може призвести до розвитку патологій та ускладнення хвороби.
Представникам старшого покоління, яких переслідує біль у спині, шиї, хребті та суглобах, зручніше буде на м’якших моделях.
Людям, які перенесли серйозні захворювання, хірургічні втручання, усім, хто проходить реабілітацію, підбирання матраца необхідно обговорити з лікарем.
– А як впливає на вибір спального місця спосіб життя людини?
– Чим активніше живе потенційний користувач матрацу, тим більше йому підійде жорстка модель. А ось людям пасивним, малорухливим можна керуватися особистими побажаннями щодо рівня м’якості й жорсткості.
– Що ви можете сказати про покупку матрацу на двоспальне ліжко?
– У цьому разі раджу звернути увагу на моделі "Дует". Їхня особливість – у двоїстих пружинах, коли всередині пружинки з великим діаметром знаходиться менша пружина. Під людиною з великою вагою будуть прогинатися великі пружини, а під тим, хто легший – маленькі. Це виключить ризик скочування, на яке часто скаржаться пари з різницею у вазі більше 30-ти кг, а також створить максимально комфортні умови для сну.
– Як зрозуміти, що матрац обрано правильно?
– Після того, як людина, яка тривалий час спала на звичайному матраці, переходить на ортопедичний, вона може відчувати певний дискомфорт. Річ у тім, що хребет, дещо викривлений нерівною поверхнею, потрапляючи на ортопедичну, певний час стає на місце, набуває свого природного положення. Зазвичай звикання триває не більше трьох тижнів. Якщо після покупки матрацу ви не можете нормально виспатися кілька місяців підряд, при цьому постійно страждаєте від неприємних відчуттів, це означає, що матрац обрано неправильно.
Тому перед покупкою матрацу випробуйте вподобану модель, посидіть на ній, полежіть. Матрац ви купуєте не на кілька днів, а на десятиліття, тому до його вибору підійдіть дуже ретельно!

Олександра ЛИТВИНОВА
0 1 554
15-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги