додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Яблука – від раку, груші зміцнюють імунітет

У березні зі свіжими фруктами та овочами не надто густо. Вчені радять у цей період купувати у свіжому вигляді груші, яблука, цибулю-порей та два різновиди капусти: білокачанну й брюссельську.

Груша
Білки – 0,4%.
Жири – 0,3%.
Вуглеводи – 10,3%.
Багата на вітамін С і мідь. Енергетична цінність – 47 ккал на 100 г.
– Груші часто рекомендують вживати як гіпоалергенні фрукти, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Грушевий сік із м’якоттю корисний і безпечний, його використовують у дитячому харчуванні.
- Захищає серце. Груші містять глутатіон, який має антиоксидантні та антиканцерогенні властивості, що допомагають нормалізувати артеріальний тиск і запобігти інсульту.
- Профілактика раку грудей. Вчені довели, що ризик захворіти знижується на 34% у жінок, які полюбляють фрукти, багаті на клітковину (яблука, фініки, інжир, груші та сливи).
- Зниження холестерину. Високий вміст пектину в груші дуже корисний для зниження рівня холестерину. Пектин у товстій кишці зв’язується з жовчними солями й виводить їх з організму. Таким чином груша чудово знижує холестерин.
- Здоров’я кишечнику. Волокна пектину, які містяться в груші, зв’язують канцерогенні хімічні речовини в товстій кишці, запобігаючи пошкодженню тканин і клітин. Споживання груш захищає від раку товстої кишки.
- Енергія. Грушевий сік – швидке й природне джерело енергії завдяки високому вмісту в ньому фруктози й глюкози.

Яблуко
Білки – 0,3%.
Жири – 0,2%.
Вуглеводи – 13,8%.
Багате на вітаміни групи С, В, Е, каротин, залізо, калій і марганець. Енергетична цінність – 52 ккал на 100 г.
– Англійські вчені довели, що в людей, які регулярно споживають яблука, легені функціонують краще, ніж у тих, хто яблука не їсть. І ризик захворіти на респіраторні захворювання, такі як астма, у них значно нижчий, – зазначає лікар Інеса Оливка. – Яблука – один із потужних антиоксидантів, які захищають легені від дії тютюнового диму та інших шкідливих домішок, присутніх у повітрі. Тому курцям потрібно їсти багато яблук. У зелених яблуках вітаміну С більше, ніж у червоних.
- Вберігають від атеросклерозу. Біологічно активні складові яблук здатні знижувати ризик атеросклерозу. Речовини, які містяться в яблуках і яблучному соку знижують рівень холестерину в крові. Яблучний сік зміцнює серцево-судинну систему й корисний людям, які займаються розумовою працею.
- Протипухлинний ефект. Флавоноїди й поліфеноли, які містяться в яблуках, мають протипухлинний ефект. Вживання яблук покращує травлення й мікрофлору кишечнику. Свіже соковите яблуко – це ідеальна здорова їжа.
- Дієтичні. Яблука відносно низькокалорійні, але багаті на фруктозу. Сприяють стабілізації рівня цукру в крові. За гастритів, колітів радять споживати свіжі кисло-солодкі яблука. Кашку із цих яблук треба з’їдати вранці замість сніданку й більше нічого не їсти й не пити протягом чотирьох-п’яти годин (інакше в шлунку утворюватимуться газів, які тільки посилять хворобу). За гострих колітів і хронічних колітів легкої та середньої важкості призначають протерті солодкі яблука по 1,5-2 кг на день.

Цибуля-порей
Білки – 1,5%.
Жири – 0,3%.
Вуглеводи – 14,2%.
Багатий на вітамін С, калій і кальцій. Енергетична цінність – 61 ккал на 100 г.
– У цибулі-порею багато волокон, – говорить Інеса Оливка. – Вона покращує травлення й допомагає позбутися закрепів, здуття кишечнику. Свіжа, варена або печена цибуля-порей, а також її відвар підсилює виділення слини й шлункового соку, покращує апетит, функцію печінки й жовчного міхура, допомагає позбутися зайвої ваги.
- При закрепах цибулю-порей рекомендується як легке проносне: 100 г подрібненої цибулі залити 100 мл окропу, проварити 3 хв на малому вогні й процідити. Відвар випити на ніч.
- Покращує пам’ять. Фолієва кислота, фосфор і магній необхідні для нормальної роботи нервової системи. Вони покращують пам’ять, концентрацію уваги, допомагають мозку засвоювати складну інформацію. Корисна вагітним –для формування мозку плода.
- Знижує холестерин. Запобігає утворенню бляшок у судинах: уповільнює всмоктування холестерину в кишечнику, а "шкідливий" холестерин нейтралізує.

Білокачанна капуста
Білки – 1,3%.
Жири – 0,1%.
Вуглеводи – 5,8%.
Багата на вітаміни групи В, С. Енергетична цінність – 25 ккал на 100 г.
– Свіжа й квашена білокачанна капуста й капустяний сік – це продукти, які регулюють секреторну діяльність і моторику шлунково-кишкового тракту, мають антисептичну, протизапальну, ранозагоювальну, болезаспокійливу, легку послаблювальну й сечогінну дію, – зауважує лікар. – Білокачанна капуста покращує функцію залоз внутрішньої секреції, нормалізує обмінні процеси в організмі, сприяє виведенню з організму холестерину, тонізує нервову систему.
- Для шлунку. Білокачанна капуста для шлунку особливо корисна. Вона здатна не лише вилікувати виразку шлунку й дванадцятипалої кишки, а й запобігти цим захворюванням. Свіжий сік сприяє рубцюванню виразок шлунку та дванадцятипалої кишки, запобігає загостренню хронічних гастритів.
- Від геморою. Розсіл із кислої капусти вживають при геморої, який супроводжується закрепом і сильною кровотечею.
- Лікує серце. Корисна при захворюваннях серця й нирок, жовчнокам’яній хворобі, холециститі, подагрі, цукровому діабеті та ожирінні.
- Від головного болю. Сік білокачанної капусти використовують для профілактики атеросклерозу, ожиріння, цукрового діабету. Його приймають при катарах верхніх дихальних шляхів, жовтяниці, хворобах селезінки, головному болю, безсонні. Сік білокачанної капусти, розведений теплою водою – хороший засіб для полоскання ротової порожнини й горла при різних запальних процесах.

Брюссельська капуста
Білки – 3,4%.
Жири – 0,3%.
Вуглеводи – 9,0%.
Багата на вітаміни С і К, каротин. Енергетична цінність – 43 ккал на 100 г.
– Дуже корисна насамперед завдяки високому вмісту вітаміну С, головного захисника організму під час епідемій грипу й застуд, – говорить Інеса Оливка. – Зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму, усуває стрес і втому. За вмістом вітаміну С брюссельська капуста не поступається чорній смородині.
- Рятує від вегето-судинної дистонії. Особливо корисна людям, які страждають від вегето-судинної дистонії, захворювань серця й судин. Позитивно впливає на роботу серцевого м’яза, зміцнює стінки судин. Цінна в раціоні хворих на аритмію та гіпертонію.
- Джерело енергії. Багатство вітамінами й мінеральними речовинами робить брюссельську капусту основною стравою у відновний період після операцій або перенесеної хвороби. Стимулює загоєння ран.
- Допомагає схуднути. Для тих, хто стурбований зайвою вагою, а також для хворих на цукровий діабет користь брюссельської капусти полягає у високому вмісту клітковини й низькому – вуглеводів. Лікарі радять споживати її як основну страву в дієтичному меню.
- Для кісток і краси. Кальцій зміцнює кісткову й м’язову тканину, тому користь брюссельської капусти незаперечна для дитячого харчування й для харчування в літньому віці. Рибофлавін (B2 ), каротин – "вітаміни краси", а залізо та йод – "розуму й доброї пам’яті" містяться у великій кількості в брюссельській капусті.

Леся ТОКАРЮК
0 4 172
14-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...