додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вегетаріанці майже не страждають від серцевих хвороб та діабету

Життя без м’яса
Одні прихильник вегетаріанства, слідуючи за Левом Толстим, обгрунтовують свій раціон релігійними та філософськими переконаннями: "Чеснота не сумісна з біфштексом". В інших – більш прозаїчні причини (наприклад, відсутність грошей на м’ясо). Треті хочуть виділитися, приєднавшись до модної на Заході течії. Але найчастіше до вегетаріанства долучаються ті, хто щиро вважає, що воно принесе користь здоров’ю й продовжить життя.
Напіввегетаріанство – основа модних дієт
– У наш час є багато випадків, коли вегетаріанство стає "спадковим", тобто батьки з раннього віку привчають дітей до життя без м’яса, – говорить професор Олександр Федів, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини БДМУ. – Проте багато людей практикують напіввегетаріанство. Саме воно – основа деяких сучасних модних дієт.
Вегетаріанство – загальна назва систем харчування, які виключають з їжі продукти тваринного походження (у тому числі рибу та птицю) або обмежують їхнє споживання.
Вегетаріанство може бути суворим – у такому разі його називають веганство, а прихильників такого принципу харчування – суворими вегетаріанцями. Послідовники цього напрямку вважають, що лише рослинна їжа – природне харчування для людини. Більше того, усі досягнення великих людей минулого вони намагаються пояснити тим, що титани світової культури харчувалися переважно рослинною їжею. Прихильники веганства переконані, що вегетаріанська дієта впливає на діяльність мозку, підвищує інтелект і збільшує тривалість життя.
Крім суворого вегетаріанства, розрізняються ще три напрями:
- лактовегетаріанство (харчування молочно-рослинною їжею);
- ововегетаріанство (харчування яєчно-рослинною їжею);
- оволактовегетаріанство (харчування яєчно-молочно-рослинними продуктами).
Лактовегетаріанці та оволактовегетаріанці – прихильники змішаної їжі, яка складається із продуктів як рослинного, так і тваринного походження. Такий раціон харчування часто застосовують у дієтах із вегетаріанською спрямованістю, відокремлюючи його від суворого вегетаріанства. Дієти з вегетаріанської спрямованістю здавна служать у медицині важливим засобом позбавлення й профілактики багатьох недуг.
Слід враховувати вік, стан здоров’я
За словами Олександра Івановича, сучасні дієтологи вітають несуворі різновиди вегетаріанства й розцінюють їх як золоту середину між раціональним (здоровим) і нетрадиційним харчуванням. Люди, які практикують такі дієти, працездатні, чудово почуваються й довго живуть.
– Напіввегетаріанці щодня харчуються рослинною їжею, а у свята дозволяють собі їсти рибу (іноді й пісне м’ясо), – пояснює Олександр Федів. – І це не робить їхнє життя коротшим: люди, які дотримуються такого харчування й не мають шкідливих звичок (тобто не вживають алкоголь і не палять), за щоденного вживання фруктів і овочів можуть розраховувати на здорове довголіття. Чудовий приклад – Поль Брегг (відомий американський діяч альтернативної медицини, натуропат, пропагандист здорового способу життя, діяч американського руху за здорове харчування, бізнесмен і шоумен, – авт.), який дожив до 95 років і залишався при цьому в чудовій фізичній формі.
Сучасні дієтологи дедалі більше уваги приділяють самій людині, індивідуальній реакції її організму на ту чи іншу їжу. Є люди, які споживши м’ясо, почуваються зле, а в інших недостатня кількість тваринних продуктів у раціоні викликає слабкість, депресію, пригнічений настрій тощо.
Ось чому, розглядаючи досвід харчування конкретної людини, небажано робити висновки про перевагу того чи іншого режиму харчування. Можна тільки констатувати хорошу індивідуальну переносимість обраної дієти. При цьому слід обов’язково брати до уваги вік людини, стан її здоров’я.
Нині ж під час вирішення питання щодо вегетаріанського раціону люди виходять в основному з медичних міркувань.

Чи варто бути вегетаріанцем?
– Відповідь на це запитання кожна людина повинна знайти самостійно, однак варто прислухатися й до думки професійних дієтологів, – радить професор Олександр Федів. – Багато з них вважають, що лікувальне вегетаріанство можна рекомендувати людям лише після 30 років. У цьому віці організм вже сформувався (припинив рости) і тому потребує менше білкового харчування.
Якщо маєте намір перейти на вегетаріанське харчування, прислухайтеся до свого організму. Таке рішення не може бути продиктовано винятково бажанням виділитися з натовпу м’ясоїдів – воно має бути внутрішньою потребою.
За найскромнішими підрахунками, кожен десятий житель Землі з тих чи інших причин не їсть м’яса. І навряд чи хто буде сперечатися з тим, що овочі та фрукти корисні для здоров’я. Однак якщо організм не отримує тваринного білку, він повинен отримувати щось натомість. Вегетаріанство надає такі можливості.
Вегетаріанство – одне з найдавніших напрямків нетрадиційного харчування. У вегетаріанців є чому повчитися , проте здоровій людині з нормальною вагою тіла слід оцінювати цей режим харчування з позицій здорового глузду.

Цифра
Понад 800 млн осіб у світі – вегетаріанці.

Це цікаво!
Серед прихильників вегетаріанства були видатні люди – Піфагор, Епікур, Платон, Овідій, Плутарх, Сенека, Томас Мор, Монтень, Вольтер, Руссо, Ламартін, Адам Сміт, Байрон та інші.
Щоправда, багато представників світової культури, які надавали перевагу саме рослинній їжі, відмовилися від м’ясної їжі тільки в зрілому віці, коли потреба організму в калорійній та багатій на білки їжі вже знизилася.

Врахуйте всі "ЗА" і "ПРОТИ"
Якщо здоров’я людини покращується за дотримання суворої вегетаріанської дієти, можна практикувати такий режим харчування щодня. Але перш ніж робити вибір, слід врахувати всі переваги та недоліки вегетаріанства.

ПЛЮСИ
1. Вегетаріанська дієта допомагає боротися із зайвою вагою, оскільки рослинна їжа містить менше калорій та жирів. Такий раціон навіть за значному обсягу споживаних продуктів має невисоку енергетичну цінність і зумовлює відчуття насичення, а це дозволяє не набирати зайвих кілограмів.
2. Вегетаріанські дієти містять велику кількість рослинної клітковини, що стимулює перистальтику кишечнику й сприяє регулярному його випорожненню за хронічних закрепів. Рослинна їжа позитивно впливає на мікрофлору кишечнику.
3. Овочі та фрукти виводять з організму шлаки й токсини, активізують захисні сили організму, нормалізують обмін речовин. Вегетаріанці майже не страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії, діабету. Овочі містять у великій кількості фітонциди – речовини, що згубно діють на хвороботворні бактерії й пригнічують процеси гниття в кишечнику. Овочева їжа попереджає розвиток атеросклерозу.
4. В овочах і фруктах міститься багато вітамінів та мікроелементів, у тому числі калію й магнію, тобто речовин, яких дуже потребує організм сучасної людини.
5. Для приготування овочевих страв використовують менше солі, яка у великих кількостях шкідлива для здоров’я.
6. Рослинна їжа містить багато корисних вуглеводів, які є хорошим джерелом енергії для організму. Тому вегетаріанці енергійні й серед них більше довгожителів.
7. Вегетаріанці впевнені, що відмовившись від м’яса, людина знаходить не тільки здоров’я, але й душевний спокій. Їхнє гасло "Ми нікого не вбили" підвищує самооцінку, підіймає особистість на вищий щабель розвитку.

МІНУСИ
1. За використання продуктів тільки рослинного походження неможливо скласти збалансований раціон харчування: у харчах тваринного походження містяться незамінні амінокислоти, необхідні для життєдіяльності людського організму. Їхній дефіцит може викликати погіршення й навіть втрату зору (такі випадки були й в Україні, і за кордоном).
2. Фізіологічна потреба організму в білку не може бути повністю покрита однією рослинною їжею. Збільшення обсягу споживаних продуктів, неминуче при низькокалорійної вегетаріанської дієти, призводить до перевантаження органів травлення, що може викликати ряд порушень у роботі організму й сприяти розвитку хронічних захворювань.
3. Рослинний білок засвоюється значно гірше, ніж тваринний. Наприклад, білок чорного хліба засвоюється на 48-70%, картоплі – на 60-68%, гречаної каші – на 60-70%, пшоняної – на 50%. Водночас білки м’яса, риби, яєць і молока засвоюються в межах 98%.
4. За спостереженнями лікарів, через п’ять-сім років суворого вегетаріанства в людей помітно знижується імунітет.
5. Вегетаріанство протипоказане дітям. Для нормального росту й розвитку дитячого організму необхідні м’ясо та риба.
6. Вегетаріанство не можна назвати економним способом харчування. Для забезпечення повноцінного раціону вегетаріанський стіл повинен бути максимально різноманітний, а це означає, що в меню слід включати горіхи, родзинки, курагу, сушений інжир, ананаси й цитрусові. Всі ці ласощі недешеві.
7. Якщо вживання м’яса з роками слід суворо нормувати, то нічого ганебного немає в рибі, від якої багато вегетаріанці теж відмовляються.
Риба – джерело добре засвоюваного білку, вітамінів, кальцію, марганцю, магнію, фосфору, цинку, без яких здоров’я людини не може бути по-справжньому міцним. Поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ній, захищають організм від хвороб серця, а за деякими даними, попереджають ревматоїдний артрит, гіпертонію, астму й низку інших захворювань.

Поради початківцям
Тим, хто свідомо обрав для себе вегетаріанський режим харчування, бажано дотримуватися наступних рекомендацій.
- Пам’ятайте, що вегетаріанство передбачає не лише виключення з раціону деяких продуктів, а й дотримання здорового способу життя – відмови від паління, алкоголю та наркотиків.
- Не замінюйте м’ясо висококалорійною рослинною їжею (бобовими, горіхами, медом) у великій кількості, інакше збільшення ваги не уникнути.
- Регулярно вживайте полівітамінні препарати з високим вмістом вітамінів В12 і D.
- Для уникнення дефіциту кальцію й заліза додавайте до раціону бобові, горіхи, гриби, овочі зеленого кольору, гречку, пийте свіжий апельсиновий сік і соєве молоко. Ці продукти багаті на білок, вітаміни й мінеральні речовини та певною мірою замінюють м’ясо, рибу, молочні продукти.
- Оскільки рослинна їжа (за винятком бобових культур) перетравлюється швидше, їсти потрібно потрохи, але частіше.
- Овочеві та фруктові салати готуйте безпосередньо перед вживанням – так у них краще зберігаються вітаміни.
- Урізноманітніть меню. Зведення раціону до одного або двох (навіть дуже корисних) продуктів обов’язково викличе до проблем зі здоров’ям.

Важливі факти
Американські вчені звинувачують м’ясо в розвитку багатьох недуг, яких можна було б уникнути, дотримуючись рослинної дієти. Як аргумент вони оперують наступними даними.
- у 99% американок, які вживають м’ясо, материнське молоко забруднене хімічними токсинами в порівнянні з 8% жінок, які в основному споживають рослинну їжу.
- Найпоширеніша причина смерті в США – інфаркт міокарда. У м’ясоїдів у 50% випадків серцевий напад закінчується смертю (через високий вміст холестерину й жирів у м’ясі). У тих, хто надає перевагу рослинній їжі, смерть настає в 15% випадків, у суворих вегетаріанців – в 4%.
- Чоловіки, до щоденного раціону яких входить м’ясо, хворіють на рак простати в 3,6 разу частіше, ніж вегетаріанці. У жінок, які харчуються м’ясом, рак грудей діагностують у чотири рази частіше, ніж у вегетаріанок.
- У м’ясній промисловості 55% антибіотиків витрачають на відгодівлю худоби, призначеної на забій. У зв’язку із цим понад 90% стафілококів, які виділили пацієнти лікарень, стійкі до пеніциліну.

Леся ТОКАРЮК
0 4 276
13-03-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

В Україні розпочався Різдвяний піст, під час якого не можна вживати м'ясо, молочні продукти та яйця
Всі рецепти ...