додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від нестачі йоду – ожиріння й бронхіти

– Серед регіонів із недостатністю йоду – Чернівецька область, особливо важка ситуація в гірських районах (Вижницький, Путильський), – пояснює Ольга ОЛЕНОВИЧ, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – Існує ціла низка захворювань, що становлять серйозну небезпеку для мільйонів людей, які проживають у таких місцевостях. Вони можуть проявлятися у формі вроджених вад, антенатальної загибелі плода, викиднів, порушення формування та функції нервової системи, вузлового зобу, автоімунного тиреоїдиту, гіпотиреозу, раку щитовидки тощо.
Симптоми – сонливість, мерзлякуватість
Основна функція йоду – у підтриманні функції щитоподібної залози, в утворенні її гормонів – тироксину та трийодтироніну. В організмі людини немає органу чи системи, які б не потребували тиреоїдних гормонів. Тому дефіцит йоду в організмі призводить до серйозних зрушень у роботі всіх його систем.
Прояви йодної недостатності – різке зниження фізичної й розумової працездатності, сонливість, млявість, погіршення пам’яті, закрепи, сухість шкіри, випадіння волосся, зниження температури тіла, мерзлякуватість навіть улітку, набряклість обличчя, порушення менструального циклу тощо. За нестачі йоду порушується обмін речовин в організмі, зростає ризик розвитку атеросклерозу й ожиріння, послаблюється імунітет. Літні люди часто застуджуються взимку, їх переслідують бронхіти, вони швидко втомлюються, скаржаться на роздратованість та частий головний біль.
Гормони щитоподібної залози беруть участь в енергетичному обміні, у роботі кістково-м’язової системи та у формуванні нервової системи дитини. Ось чому при нестачі йоду сповільнюється розумовий розвиток ще ненародженого малюка, а після появи на світ у таких діток може спостерігатися зниження розумових здібностей. Дитині для нормального розвитку йод потрібен постійно. А збагатити свій раціон можна за рахунок чорноплідної горобини, хурми, фейхоа, агрусу, салату, спаржі, шпинату, горішків, насіння, вівсяних пластівців.
250 мкг йоду за добу під час вагітності
За словами пані Ольги, йод досить "примхливий" мікроелемент: якщо страви готують на сильному вогні, втрачається до 20-60% мікроелемента: при сильному кип’ятінні руйнується 50% йоду в м’ясі та рибі, 30% – в овочах та фруктах, а молоко за тривалого кип’ятіння втрачає 25% мінералу.
– Прийом йодвмісних препаратів – основа групова профілактика, а це надзвичайно важливо для дітей, підлітків, вагітних, матерів, які годують грудьми, – говорить лікар. – Серед йодвмісних препаратів найбільш фізіологічними вважаються йодид калію, йодомарин, йодбаланс та вітамінно-мінеральні комплекси, які містять йод. Однак призначати їх повинен винятково лікар, адже потрібно враховувати вікову потребу в йоді, фізичний стан людини тощо. Наприклад, добова потреба в йоді для здорової дорослої людини – 100-200 мкг, для дітей від грудного віку до семи років – не менше 90 мкг за добу, для дітей шкільного віку – 120 мкг за добу. Під час вагітності та годування грудьми потрібно до 200-250 мкг йоду за добу. Однак не забувайте, що передозування йоду не менш небезпечне, ніж його нестача. Тому не займайтеся самолікуванням.

Продукти, які містять високі концентрації йоду
Морська капуста – 0,3% від загальної маси.
Морська риба – 70 мкг/кг.
Печінка тріски – до 800 мкг/кг.
Коров’яче молоко – 16 мг/на 100 г.
Кефір – 14 мг/на 100 г.
Часник – 9 мг/на 100 г.
Соя – 8 мг /на 100 г.
Буряк – 7 мг/на 100 г.
Помідори – 6 мг/на 100 г.
Яловичина – 7,2 мг/на 100 г.
Курятина – 6 мг/на 100 г.
Хліб житній – 5,6 мг/на 100 г.
Шоколад молочний – 5,5 мг/на 100 г.
Картопля, морква, зелений горошок – 5 мг/на 100 г.
Куряче яйце – 20 мг.
Пшоняна крупа – 4,5 мг/на 100 г.

Лікбез
Тироксин та трийодтиронін – надважливі гормони щитовидки, які беруть участь у роботі всіх органів і систем людського організму.

Леся ТОКАРЮК
0 1 944
7-03-2014, 17:20

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...