додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Серед дітей – спалахи вітрянки та скарлатини

– Мій син відвідує садочок №41, що на вулиці Полетаєва, – розповідає чернівчанка Анжеліка К. – У садочку зараз скарлатина, тому поки що мій син перебуває вдома. На щастя, він не підхопив інфекцію.
– Моя трирічна донечка Ольга захворіла на скарлатину, – говорить чернівчанка Тетяна К. – У нашому садочку – №38 – вона захворіла першою. Спочатку я подумала, що в дитини запалене горло, але потім ще й з’явилися висипання й висока температура. Я викликала "швидку", бо був вихідний день.
Інша чернівчанка – Тетяна С., дитина якої відвідує садочок у центрі міста – №11, розповідає, що у їхньому дошкільному закладі – вітрянкf. Тому дитина поки що перебуває вдома.
Про випадки вітрянки розповідають і сімейні лікарі з районів. Так, сімейний лікар Діана ПОЛЯНСЬКА говорить, що її власні діти захворіли на вітрянку.
За словами Юрія ПАДУРАРУ, начальника управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду управління держсанепдемслужби в області та місті, епідемії дитячих інфекцій немає.
– Є поодинокі випадки в місті та області, – зазначає пан Юрій, – однак вони дуже далекі від епідемічних показників. Жодної надзвичайної ситуації немає.
– Існує ряд інфекційних хвороб, для яких висипання є основним симптомом, зокрема це так звані "дитячі інфекції" – кір, краснуха, вітряна віспа, скарлатина, – пояснює Микола ГАРАС, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ. – Випадки захворювань цими інфекціями спостерігаються протягом усього року, з підйомом саме в холодну пору року, коли створюються найкращі умови для передачі збудника. Здійснити детальне обстеження малюка з висипкою, визначивши її причину та призначити відповідне лікування може лише фахівець, оскільки захворювань із подібними симптомами надзвичайно багато. Окрім того, саме лікар визначить терміни відвідування вашою дитиною дитячого садка чи школи, щоб уникнути розповсюдження хвороби та запобігти ускладненням.

Батькам на замітку
- Кір розпочинається раптово з ознак респіраторного захворювання – підвищення температури тіла, кашель, сльозотеча. Через 3-4 дні з’являється висипання, що поширюється з голови на тулуб, руки та ноги. По собі висипання залишає пігментні плями, які зникають впродовж 1-2 тижнів.
Можливі ускладнення
Здавалося б, нетяжка хвороба має низку небезпек. Вірус кору вражає клітини імунної системи, тому впродовж місяця після захворювання дитина схильна до розвитку бактеріальних ускладнень, типовими є запалення легень, вуха, приносових пазух (гайморит) тощо. Тому після перенесеного захворювання слід вберігати малюка від місць скупчення людей, контактів із хворими.
Перебіг кору на тлі нестачі вітаміну А погано відбивається на зоровій функції. Тому рекомендовано в комплекс лікування включати відповідні препарати з вітаміном А.

- Краснуха в дітей зустрічається найчастіше у віці від 2-9 років, у цей період перебігає типово легко з незначним нездужанням, дрібноплямистим висипанням та болючістю задньошийних і потиличних лімфовузлів.
Можливі ускладнення
Ускладнення рідкісні, проте в разі захворювання на краснуху вагітної, особливо в першому триместрі, у плода існує висока ймовірність формування вад розвитку, зокрема серця, очей, нервової системи.
Специфічного лікування, скерованого на віруси кору чи краснухи, немає. Захистити дитину, а відповідно й вагітних, можна шляхом планової вакцинації в 12 місяців та шість років.

- Вітряну віспу ("вітрянку") викликають віруси герпесу. Початкові ознаки захворювання схожі на застуду – гарячка, зниження апетиту, іноді – біль у горлі. З’являється висипання: спочатку у вигляді дрібних округлих червонуватих плям (до 1 см), потім вони плавно піднімаються над поверхнею шкіри, перетворюючись на горбики, а потім – на сверблячі міхурці з прозорою рідиною. Згодом міхурці підсихають, вкриваючись кірочками, які безслідно відпадають впродовж 1-2 тижнів. Висипання можуть бути й на слизових оболонках рота та статевих органів, супроводжуватися свербежем та неспокоєм. Таких епізодів підсипань з підвищенням температури може бути до 3-4 з проміжками нормального самопочуття впродовж 1-2 днів.
Можливі ускладнення
Серед частих ускладнень вітряної віспи – нагноєння міхурців (особливо, якщо дитина їх розчухала). Після загоєння міхурців формуються рубчики, які створюють косметичні дефекти, гнійничкові ураження шкіри.
Рідкісними, проте тяжкими ускладненнями вітряної віспи є запалення головного мозку та легень.
Небезпечна вітряна віспа для вагітних, хоча сприйнятливими до захворювання є лише 10-15% жінок дітородного віку (інші до цього періоду вже перехворіли).

- Скарлатина – бактеріальне захворювання, яке викликає стрептокок. Цей мікроб також зумовлює ангіну, тому заразитися можна після контакту з хворими на цю інфекцію. Перші симптоми – підвищення температури тіла, слабкість, зниження апетиту, біль у горлі, інколи – нудота та блювання.
На 2-3 день з’являється дрібне точкове висипання, більше в складках шкіри. Правильно підібрана антибактеріальна та дезінтоксикаційна терапія швидко покращує стан дитини, проте вона ще довгий час (до 22 днів) виділяє збудник, який потребує ізоляції хворого.
Можливі ускладнення
Небезпека – прихований початок пізніх ускладнень: тяжкого запалення клубочків нирок (гломерулонефрит) та виникнення ревматичної лихоманки з ураженням серцевого м’яза (міокардит), суглобів (артрит) та нервової системи (мала хорея). Тому всім, хто перехворів на скарлатину, після одужання через тиждень та через місяць рекомендовано зробити електрокардіограму та загальний аналіз сечі.

Статистика
За інформацією Чернівецького міського управління держсанепідслужби, за січень 2014 року в Чернівцях зареєстровано 181 випадок хворих на вітряну віспу (2012 року в січні було 265 випадків). Діти складають 81% усіх хворих. Виявлено 66 випадків "вітрянки" у дитячих садочках та 70 – у школах.
Якщо в попередні роки по місту реєструвалися поодинокі випадки вітряної віспи в дорослих, то за останні 2-3 роки виявляється збільшення 18-27-річних хворих та старших. За січень 2014 року зареєстровано 35 осіб.
Щодо скарлатини, то за січень 2014 року в м. Чернівці зареєстровано шість випадків хворих на скарлатину (2013 року за цей період також було шість). Діти до 18 років складають 83,3% усіх, хто захворів (п’ять випадків). Зареєстровано чотири випадки захворювань у дитячих садочках.
Показники інфекційних захворювань відповідають середнім показникам цього періоду.

Леся ТОКАРЮК
0 2 071
6-03-2014, 18:52

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...