додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Хочеться, але не можеться?

На наші запитання відповів Василь ГРИНІВ, лікар-уролог клініки "Оксфорд Медікал" Чернівці.
– Чому взагалі виникають сексуальні розлади?
– Із віком вироблення тестостерону зменшується. Якщо ви чули про таке поняття, як клімакс у жінок, то в чоловіків теж таке є: саме під час цієї вікової фази організм починає менше виробляти ті чи інші гормони. А в чоловіка найосновніший гормон – тестостерон, який впливає на весь організм. Від тестостерону й м’язи ростуть, і волосся на обличчі, грудній клітині, по всьому тілу. Крім того, тестостерон впливає на еректильну функцію.
– Якщо в молодого статево зрілого чоловіка багато волосся на тілі, це означає, що його сексуальне життя буде на хорошому рівні досить довго?
– Теоретично можна сказати, що буде саме так. Але не обов’язково.
– А з якого віку почне знижуватися тестостерон? І коли він взагалі з’являється?
– З’являється він від народження хлопчика. Чомусь вважають, що пік сексуальної активності в чоловіків припадає на 24-27 років. Після 27 років рівень вироблення тестостерону в організмі чоловіка починає зменшуватися. Але це все середні показники. І в кожного чоловіка це відбувається індивідуально.
– А в якому віці відбувається статеве дозрівання?
– У хлопчиків статеве дозрівання відбувається в 12-14-річному віці. Але це теж середні показники. У літературі також описують, що в 2% хлопчиків може виявлятися ерекція вже із двох років. Нині випадки, коли чоловік вже після 60 років стає батьком – це також не обов’язковий факт для всіх чоловіків. Це невеликий відсоток представників сильної половини людства, у яких природно достатній рівень вироблення тестостерону, щоб вести активне статеве життя. Хоча раніше це вважалося нормою.
І нині до мене теж звертаються чоловіки з еректильною дисфункцією після 60 і 70 років, у яких проблеми в сексуальному плані розпочалися нещодавно, і вони хочуть виправити цю ситуацію та повернутися до повноцінного життя.
– Які перші ознаки того, що можуть з’явитися проблеми сексуального характеру, як зрозуміти що вже потрібно звертатися до лікаря?
– Насамперед варто зважати на бажання (лібідо). У досить зрілому віці часто трапляється так, що, здається, і тестостерон на достатньому рівні, але немає бажання. Це свідчить про те, що не лише зниження тестостерону призводить до еректильної дисфункції. Але буває й інша ситуація: коли хочеться, але не можеться. Це точно вказує на те, що є сексуальні розлади, і їх краще вирішувати з лікарем, а не за допомогою аптек.
Іноді звертаються до мене пацієнти, які після виникнення проблеми в ліжку придбали "Віагру", а після пігулки обличчя почало червоніти, тиск підійматися, з’явилася важкість у грудях. Лише після цього вони звертаються за порадою до лікаря. Але замість того, щоб спочатку витратити свій час на прийом у лікаря, вони тепер змушені сплачувати за лікування внаслідок вживання пігулок, які їм протипоказані за станом здоров’я.
– А скільки часу має "не хотітися", щоб зрозуміти, що точно потрібно йти до лікаря?
– Це типове запитання, яке з’являється в українців. Скільки часу я маю слабувати, щоб потім прийти до лікаря? Відсутність бажання протягом часу, який не характерний для конкретного чоловіка, уже свідчить про проблему. Чоловік може бути зайнятий роботою або можуть бути якісь проблеми, які дуже важливо вирішити, і можна не звертати увагу на відсутність бажання. Але якщо чоловік усвідомив, що в нього немає сексуального бажання, то не варто чекати, щоб у цьому точно пересвідчитися. Краще одразу звертатися до лікаря. Ця проблема, як і всі хвороби, вирішується швидше й легше на самому початку.
– А які ще проблеми призводять до сексуальних розладів?
– Це системні захворювання – цукровий діабет, гіпертонія. Чоловіче безсилля з’являється тому, що постійно потрібно приймати ліки.
Цукор зменшує еластичність судин, вони не звужуються й не розширюються так, як це повинні робити в нормі. Щоб була ерекція, потрібно, щоб артерії розширилися (щоб більше крові принести), а вени звузилися (щоб менший був відтік).
– Чи можна перешкодити зниженню рівня тестостерону?
– Можна стимулювати чоловічі клітини, щоб вони почали більше виробляти тестостерону.
– Які практичні поради можете дати пацієнтові, щоб його статеве життя було на нормальному рівні?
– Статеві стосунки мають бути три-чотири рази на тиждень. Варто дотримуватися здорового способу життя (достатній сон, відпочинок, здорова їжа, заняття спортом). Також необхідно відмовитися від алкоголю, паління.
– Як часто потрібно ходити до уролога?
– Для профоглядів – раз на рік обов’язково. Після 45 років кожному чоловікові, як мінімум, раз на рік потрібно здавати аналіз крові на простатоспецифічний антиген (ПСА) – це онкомаркер простати. Головне те, що під час профоглядів можна виявити онкопроцес на ранній стадії. Також можна виявити початковий запальний процес – простатит.
– Якщо сексуальні розлади почалися досить рано, навіть з 27 років , як часто варто відвідувати уролога?
– У такому віці спочатку потрібно з’ясувати, із чого розпочалася така проблема. Можливо, її можна одразу вилікувати й забути про неї. Проблеми можуть бути різні: низький рівень тестостерону, вроджена проблема, наприклад серцева, або цукровий діабет – у такому разі можна вирішувати цю ситуацію за допомогою спеціальних уколів. Якщо ж проблема в інфекційних захворюваннях або запальних процесах, потрібно пролікувати першопричину еректильної дисфункції, а тоді вже все приходить до норми.
У будь-якому разі раджу хоча б раз на рік проходити профогляд, щоб контролювати своє здоров’я й вчасно виявляти захворювання, доки їх можна легко вилікувати.

Леся ТОКАРЮК





0 1 668
28-02-2014, 17:24

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги