додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Тренажерний зал …вдома

Звичайно, облаштувати повноцінний тренажерний зал вдома навряд чи вдасться. Тому насамперед варто обирати тренажери, які допоможуть боротися із зайвими кілограмами і будуть достатньо компактними, щоб не займати багато місця у квартирі.
– Якщо у вас все-таки немає змоги відвідувати спортзал, то регулярне тренування на тренажерах вдома теж може давати непоганий результат, – говорить Павло СЕМЕНОВ, лікар-травматолог, тренер тренажерного залу БДМУ. – Тренуючись хоча б двічі на тиждень протягом години-двох і дотримуючись постійного темпу, ви зможете контролювати частоту серцевих скорочень на необхідному рівні, спалювати жир, зміцнювати серцево-судинну систему.
Непогані результати дає заняття на велотренажері, степпері або біговій доріжці. Ці так звані "кардіомашини", які дозволяють давати аеробне навантаження низького і середнього рівня. Намагайтеся уникати аеробних вправ, в яких основне навантаження лягає на руки, оскільки під час таких вправ витрачається набагато менше калорій, ніж під час роботи, де в основному навантажуються ноги.

Як обрати тренажер?
Насамперед тренажер обов’язково повинен бути якісний, адаптований для занять у квартирі і простий у використанні. Існує два види тренажерів: кардіотренажери і силові. Кардіотренажери використовують для зниження ваги і підвищення тонусу, з їхньою допомогою можна позбутися зайвого підшкірного жиру.

- Бігова доріжка. Навантажує не тільки м’язи ніг, але й спини і грудного пояса. Бігові доріжки бувають механічні та електричні. Механічні – дешевші і компактніші, однак штовхати доріжку доведеться власними силами. В електричних же можна змінювати швидкість руху, кут нахилу і регулювати навантаження. Сучасні моделі навіть мають додаткові амортизаційні подушки, які знижують силу ударів, які шкідливі для хребта і суглобів.
Якість обладнання безпосередньо залежить від його ціни. Перед тим, як придбати бігову доріжку, виміряйте площу, на якій плануєте її встановити. Також зверніть увагу на конструкцію доріжки, можливість програмування і гарантію.

- Велотренажер. Імітує їзду на велосипеді і внаслідок цього дуже добре навантажує м’язи ніг і живота. Зміцнює серцево-судинну систему, розвиває витривалість. Електронний монітор покаже швидкість, кількість калорій, які ви "спалили", і ваш пульс. За 40 хвилин їзди на велотренажері можна спалити 1500 калорій.
Найважливіше – регулярність тренувань. Не припиняйте тренування, інакше поступово втратите результати, яких досягли. Необхідно тренуватися за індивідуально підібраною програмою, зважаючи на рівень вашої фізичної підготовки. Навіть якщо ви абсолютно здорові, під час занять уважно прислухайтеся до себе. Біль у ділянці серця або за грудиною, почуття нестачі повітря, сильна задуха, запаморочення, нудота, слабкість, головний біль – будь-яке раптове погіршення самопочуття означає, що тренування потрібно припинити. Якщо ж ви страждаєте на гіпертонію, то перш ніж приступати до тренувань, порадьтеся з лікарем.
Якщо ви "жайворонок", крутіть педалі вранці, якщо – "сова", краще тренуйтеся в другій половині дня. Не можна сідати на велотренажер раніше, ніж через дві-три години після сну. Вечірні тренування потрібно закінчувати за дві години до сну. Заняття слід проводити через дві години після їди, а після тренування постарайтеся не їсти хоча б годину. Якщо ви приймали ліки, пили чай, каву, спиртні напої або палили, починайте тренування також не раніше, ніж через годину. Якщо під час тренування з’являється спрага або сухість у роті, потрібно прополоскати рот, але не пити багато під час і безпосередньо після тренування

- Степпер. Дозволяє імітувати інтенсивні сходження сходами. Це дуже ефективний вид тренування м’язів гомілки і стегон, а це дуже важливо для жінок. Заняття покращують роботу серця і легенів. На електронному індикаторі висвічується кількість кроків, темп і час тренування, пульс, дистанція, і, звичайно ж, кількість калорій, які ви спалили.

- Еліптичний тренажер. Це суміш бігової доріжки, велотренажера і степпера. Людина крутить педалі з еліптичною амплітудою, що дозволяє напружувати м’язи ніг, сідниць і стегон. Тренажер забезпечує навантаження на м’язи спини, грудей і рук. Крім аеробного навантаження, еліптичний тренажер створює достатнє силове навантаження і розвиває гнучкість. На комп’ютері тренажера можна задати дистанцію, час і вибрати режим тренування. Існують навіть спеціальні режими для боротьби з целюлітом.

- Силові тренажери – це штанги, гантелі, шведські стінки, лавки і великі атлетичні комплекси. Їхнє завдання – підтягнути найслабші м’язи і дати ізольоване навантаження на ті частини тіла, які необхідно підкоригувати. Пам’ятайте, розпочинати необхідно з невеликих навантажень. Багаторазово повторювані вправи навіть з невеликими гантелями зміцнюють м’язи без збільшення їхньої маси.
Для кардинальної корекції фігури підходять тільки силові домашні тренажери. Особливо важливе правильне харчування, оскільки для росту м’язів необхідне підвищене споживання білку. Але потрібно розуміти, що за правильних занять на силовому домашньому тренажері можна домогтися тільки невеликого збільшення м’язів, для серйозних занять із бодибілдингу необхідно займатися на професійних тренажерах.

Леся ТОКАРЮК
0 1 816
28-02-2014, 17:21

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги