додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Лижі та сани – найкращі антидепресанти

Із настанням холодів нерідко хочеться зайвий раз залишитися вдома і провести час за чашкою гарячого чаю під теплою ковдрою. Однак користі від такого заняття мало.
За словами Наталії Куліш, старшого викладача кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ, більшість застудних захворювань у зимовий період виникає не через надмірне перебування на холоді, а навпаки від недостатності цього.
– Погано провітрені офісні приміщення, громадський транспорт, малорухливий спосіб життя – усе це руйнує імунітет, що викликає збій роботи організму вже при першому ж подиху холоду, – зауважує пані Наталія. – Щоб не провести весь чудовий зимовий сезон у ліжку, необхідно дивитися в очі морозу.
Узимку найкраще якомога частіше бувати на вулиці та займатися спортом на свіжому повітрі, адже це ефективніше, ніж тренування в приміщенні. Лижі, сани, ковзани, сноубординг – вибір зимових видів спорту великий і різноманітний.
Необхідність тримати рівновагу і зберігати напрямок руху чудово, а головне рівномірно, навантажує м’язи стегон, сідниць, а також практично всі м’язи тулуба. Чудово розвивається координація в просторі, за рахунок чого покращуються показники практично у всіх видах фізичної діяльності.
Тривале перебування на свіжому повітрі прекрасно насичує м’язи киснем, що стимулює прискорене відновлення після тренування. А про позитивні емоції годі й говорити! Давно доведено, що гарний результат у фітнесі закладений у голові, а не у м’язах. Висока фізична активність нормалізує тиск і покращує самопочуття, у результаті чого змінюється ставлення до життя. Якщо після тривалого робочого тижня вам здається, ніби життя сповнене проблем, то через кілька днів катання на лижах або сноуборді ви точно знатимете, що світ повен можливостей.
Ще один важливий фактор позитивного впливу зимових видів спорту на наше здоров’я – це можливість проведення загартовувальних процедур. Оскільки зимові тренування переважно відбуваються на відкритому повітрі за мінусової температури, то наш організм зазнає впливу холоду впродовж всього тренування. Такий вплив за правильної організації тренувань має винятково позитивний вплив на здоров’я людини. Значення загартовувальних процедур під час занять зимовими видами спорту виражається в підвищенні стійкості до дії холоду, зміцненні імунітету, посиленні стійкості до впливу застудних захворювань.
Позитивне значення для здоров’я такого зимового виду спорту, як лижні перегони, доповнюється ще й тим, що тренування зазвичай проводяться де-небудь за містом, у лісовому масиві, де повітря насичене фітонцидами, які згубно впливають на більшість хвороботворних бактерій.
Займайтеся зимовими видами спорту із задоволенням, тільки в цьому випадку ви зможете не лише зміцнити своє здоров’я, але й у повній мірі отримати насолоду від таких занять.

Отож яким видом спорту і чому варто зайнятися взимку, щоб зміцнити здоров’я, імунітет і покращити настрій?

Лижі
Цей зимовий вид спорту належить до аеробних навантажень, що передбачають безупинний рівномірний рух впродовж досить тривалого часу. Такі тренування розвивають витривалість, а також сприяють загальному оздоровленню організму: покращується робота серцево-судинної системи, органів дихання, опорно-рухового апарату, підвищується імунітет.
Крім того, лижні прогулянки повинні входити в обов’язкову програму людей, які прагнуть схуднути: ходьба на лижах дозволяє витратити до 500-600 кілокалорій за годину залежно від прикладених зусиль, а також зміцнити м’язи спини, стегон, живота, сідниць, ніг та рук. На думку лікарів, взимку достатньо влаштовувати прогулянки на 3-5 км двічі або тричі на тиждень, щоб підтримувати себе в прекрасній формі. Заняття гірськолижним спортом теж принесуть вам багато користі і задоволення, але завжди слід пам’ятати, що цей вид спорту вимагає попередньої технічної підготовки з тренером чи інструктором, інакше ви ризикуєте отримати серйозну травму і всю зиму витратити на лікування.

Сноубординг
Вирушити підкоряти схили й зміцнювати здоров’я можна не тільки на лижах, але й на сноуборді. Цей зимовий вид спорту з кожним роком стає дедалі популярнішим завдяки позитивному впливу на організм людини. Під час занять на сноуборді працюють практично всі групи м’язів, а навантаження дозволяє за годину позбутися 400 і більш кілокалорій, тому струнке й підтягнуте тіло сноубордистам забезпечене. Крім того, сноубординг зміцнює вестибулярний апарат, нормалізує роботу серцево-судинної та дихальної системи, а також насичує кров киснем. Він дарує масу "гострих" відчуттів, незамінних для психічного здоров’я. Для зміцнення здоров’я слід ставати на сноуборд не рідше 1-2 разів на тиждень і кататися не менше години.

Ковзани
Катання на ковзанах чудово тренує гнучкість, швидкість, спритність і вміння тримати рівновагу. Ковзанярський спорт допомагає розвивати м’язи переважно нижньої частини тіла, а спортсмени, які займаються фігурним катанням і виконують різні стрибки та підтримки, мають пропорційно розвинуті м’язи всього тіла. Крім того, регулярні заняття на льоду зміцнюють здоров’я, підвищують тонус організму і його опірність різним інфекціям, а також покращують настрій завдяки тому, що організм збільшує продукування ендорфінів – "гормонів щастя". Катаючись на ковзанах, навіть новачки мають шанси швидко зробити своє тіло струнким і підтягнутим, адже лише за годину катання на ковзанах можна спалити до 400-500 калорій. Для підняття тонусу організму достатньо кататися двічі-тричі на тиждень протягом години.

Хокей на льоду
Хокей вважається досить агресивним видом спорту, однак аматорські ігри безпечні й навіть корисні для організму. Під час тренувань працює як нижня, так і верхня частина тіла, завдяки чому чудово проробляються м’язи ніг, рук, живота й спини. Залежно від інтенсивності гри за годину спалюється до 500-600 кілокалорій. Хокей також сприятливо впливає на вестибулярний і опорно-руховий апарат, підвищує імунітет. Цей командний вид спорту тренує і характер, розвиваючи такі якості, як витривалість і спритність. Щоб одержати максимальну віддачу від гри в хокей, необхідно грати 1-2 рази на тиждень протягом години, не забуваючи робити невеликі перерви у грі.

Катання на санах
Катання на санах – це не тільки дитяча забава, але й чудовий спосіб підтримувати тіло в тонусі. Під час спусків і підйомів організм одержує помірне кардіонавантаження, завдяки чому відбувається зміцнення серцевого м’яза, нормалізується кров’яний тиск, а також ефективно спалюються калорії. Крім того, катання на санах – це справжній "антидепресант", що покращує наш настрій.

Важливо!
Не забувайте про "підводні камені"
За словами Наталії Кушнір, під час занять зимовими видами спорту варто пам’ятати про деякі "підводні камені", які можуть таїти в собі небезпеки для вашого здоров’я.
- Не варто кидатися в крайнощі та після довгого пасивного відпочинку до ночі пропадати на ковзанці. Найкраще поступово збільшувати навантаження. Це дозволить уникнути переохолодження, адже навіть невеликої кількості часу при регулярних тренуваннях цілком вистачить для того, щоб принести користь організму. Необхідно чергувати навантаження з відпочинком і контролювати пульс.
- Перш ніж зайнятися будь-яким зимовим видом спорту, слід проконсультуватися з лікарем і з’ясувати, чи немає протипоказань до подібної фізичної активності. Будь-які заняття зимовими видами спорту не рекомендуються при патології опорно-рухової системи, насамперед захворюваннях колінних і гомілковостопних суглобів. Небажано починати заняття відразу після перенесених інфекційних захворювань і хірургічних операцій – організм повинен мати можливість у повному обсязі відновитися до активних навантажень. При хворобах серця не рекомендуються заняття гірськими лижами, а також не слід займатися активним сноубордингом людям, які не мають відповідної технічної підготовки – новачкам краще віддати перевагу спокійним спускам.
- Слід обов’язково контролювати самопочуття при тривалому перебуванні на відкритому повітрі за низьких температур. При відчутті сильного холоду, онімінні або поколюванні на відкритих ділянках шкіри й пальцях рук або ніг, щоб уникнути обмороження, слід негайно припинити тренування і якнайшвидше зайти в тепле приміщення. При інтенсивній руховій активності під час занять зимовими видами спорту людина може розігрітися й навіть сильно спітніти, тому при припиненні тренування потрібно відразу ж накинути теплу куртку або шубу, зайти в тепле приміщення й випити чашку гарячого чаю, щоб запобігти виникненню застуди.
- Якщо ви катаєтеся в лісі або в горах, краще робити це в компанії або сповіщати близьких про ваше місцезнаходження.
- Одяг для занять спортом узимку повинен бути теплий і якісний, тканини не повинні швидко промокати й продуватися вітром. Для захисту від обмороження при занятті будь-якими лижними видами спорту потрібно обов’язково використовувати термобілизну для захисту від можливих обморожень – вона сприяє підтриманню температури тіла і перешкоджає утворенню поту. При виборі верхнього одягу (захисного комбінезону) перевагу потрібно віддавати виробам з мембранних тканин – вони забезпечують адекватну терморегуляцію й виводять надлишкове тепло. Для рук потрібно підібрати теплі, міцні і бажано водонепроникні рукавички – вони зможуть захистити руки від випадкових порізів і обморожень.
- Займатися спортом на голодний шлунок не рекомендується. Оптимальний час для тренувань – через годину-дві після прийому їжі. Не забувайте вживати велику кількість рідини, тому що під час активних занять організм втрачає багато вологи.
- Для таких видів спорту, як лижі, хокей і сноубординг необхідне надійне захисне спорядження, яке допоможе уникнути можливих травм.
- Не потрібно переоцінювати свої можливості: вибирайте місцевість, яка підходить для вашого рівня фізичної підготовки.

Леся Токарюк
0 2 329
28-02-2014, 17:09

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги