додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Молоко – для інтелекту, сметана – від депресії

– Під час вибору молочних продуктів головний критерій – чим менший термін придатності, тим продукт корисніший, – говорить Лариса ВОЛОШИНА, доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ. –
Але нині знайти на прилавку продукт, який був би виготовлений із натурального молока, досить важко. Його пастеризують, додають різноманітні консерванти, стабілізатори тощо. Тому сучасні молоко, сир, сметана, кефір та інші молочні продукти здатні зберігатися півроку.
Якщо ж молочні продукти – натуральні, то користь їхня неоціненна. Однак не всім підходить той чи інший молочний продукт. Наприклад, молоко може спровокувати алергічні реакції і навіть автоімунні прояви. Існує думка, що пастеризоване коров’яче молоко порушує мікрофлору кишечнику людини. Непастеризоване ж – чудове живильне джерело для патогенних бактерій типу сальмонели, які з молоком можуть потрапити в організм людини.
Люди, звичайно, можуть вживати коров’яче молоко і його похідні без шкоди для себе, але не будь-хто. Не більше 100 мл молока на день можуть випивати лише ті, хто має III (B) групу крові. Всім іншим продукт у чистому вигляді протипоказаний, та й його похідні (сир, сметана, йогурт) можуть бути рекомендовані у дуже помірних кількостях.
Натуральний сир – продукт, який швидко псується. Навіть якщо він зберігається в холодильнику, до вживання він придатний лише 72 години від моменту виготовлення, тобто не більше трьох діб. Тому для збільшення терміну придатності вдаються до хитрощів, тобто використовують різні добавки або застосовують певні технології, наприклад, мембранну фільтрацію. Звичайно, такими способами подовжують термін придатності, але при цьому корисні властивості сиру значно знижуються.

За і проти
Молоко
Містить багато протеїну, кальцію, вітамінів. Чудово заспокоює нервову систему, усуває сонливість, зміцнює психіку і покращує інтелект. Молоко на ніч – гарантія хорошого сну. Зменшує ризик захворювань серця та судин, знижує ймовірність інсультів та інфарктів, знижує кров’яний тиск і кислотність шлункового соку. Чудово втамовує спрагу.
Містить речовини, які обволікають слизові оболонки шлунку та кишечнику і перешкоджають нормальному всмоктуванню корисних речовин. Може викликати закрепи. Багато людей не переносить основний компонент молока – лактозу. Може викликати спазми і здуття живота, пронос і блювання. Шкідливе тим, у кого є проблеми з шлунком і кишечником.
Сметана
Містить багато вітамінів та органічних кислот, у тому числі біотин і бета-каротин. Багата на мікроелементи: магній, фосфор, кальцій, цинк і калій. Дуже калорійний продукт, оскільки містить багато жирів. Корисна для людей будь-якого віку. Містить дуже багато тваринних білків, цукрів і води. Добре відновлює сили, усуває стрес і депресію. Покращує апетит.
Шкідлива за поєднання з крупами, картоплею і хлібом. Людям із захворюваннями серця та гіпертонією захоплюватися сметаною не варто. Може призвести до порушення обміну жирів.
Кефір
Добре засвоюється. Відновлює мікрофлору в кишечнику і шлунку після прийому ліків. Нормалізує обмін речовин, зміцнює організм і покращує самопочуття, виводить шлаки. Низькокалорійний продукт. Зміцнює імунітет, усуває хронічну втому. Чудовий антидепресант, покращує стан нервової системи. Бореться з атеросклерозом, позитивно впливає на роботу серцево-судинної, сечостатевої системи.
Зміцнює зуби і кісти, покращує стан волосся та нігтів.
Протипоказаний людям із виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки. Не можна вживати хворим на гастрит і з підвищеною кислотністю.
Сир
Містить надзвичайно багато кальцію, який важливий для кісток, зубів, нігтів і волосся. Завдяки вмісту білків дуже корисний для малюків та вагітних. Швидко і легко засвоюється та перетравлюється. Підвищує тонус организму, сповнює мінералами та вітамінами. Покращує роботу органів травлення і стан нервової системи. Допомагає уникнути алергії, сприяє підвищенню імунітету і знижує втомлюваність.
Шкідливим може бути лише у разі придбання неякісного продукту.
Вершки
Містять багато вільних органічних кислот, мікроелементи (натрій, кальцій, залізо і калій, фосфор і магній, цинк, мідь, фтор і йод, вітаміни А, групи В, РР і С.
Містять лецитин, який оберігає судини, підтримує нормальний рівень холестерину.
Надзвичайно калорійні, тому протипоказані людям із надлишковою вагою. Також не варто вживати людям похилого віку. Хворим на гастрит або виразку шлунку можна вживати лише у свіжому вигляді. Обережно споживати людям, у яких є проблеми з печінкою.
Йогурт
Нейтралізує шкідливі бактерії. Зміцнює нервову систему і регулює функцію шлунково-кишкового тракту. Рятує від діареї та метеоризму. Збагачений вітамінами, джерело фосфору, калію, рибофлавину, йоду, цинку. Допомагає боротися з хворобами та інфекціями. Містить вітамін В12, який зміцнює нервову систему і регулює функцію кровотворення. Регулює артеріальний тиск і є хорошою профілактикою остеопорозу.
Через великий вміст цукру викликає збільшення ваги. Може бути шкідливим через консерванти та ароматизатори, які містить.
Леся Токарюк
0 7 023
20-02-2014, 17:23

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги