додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Здорові ніжки, якщо ходите пішки

– У мене жахливі вени на ногах, – скаржиться 30-річна моя подруга. – Просто намагаюся їх ховати. Влітку ніколи не ношу спідниці, а в інші пори року одягаю колготки, але тільки чорні, щоб вони приховували мої вени… Лікуватися? Ні, боюся! А що мені допоможе те лікування?
А от люди похилого віку чи ті, хто має "запущені вени", можуть розповісти про серйозні неприємності та незручності, які з ними пов’язані.
– Зазвичай це втома в ногах, поява набряку, особливо надвечір, а із часом – виникнення темно-коричневих плям у нижній частині гомілки або ж, що ще гірше, трофічної виразки, – говорить Сергій ІВАЩУК, доцент кафедри сімейної медицини БДМУ. – А поява трофічної виразки на нозі є справді серйозною проблемою для хворого, оскільки це постійні виділення з рани, неприємним запах, потреба в перев’язках, "вхідні ворота" для інфекції, біль, і, зрештою, зниження якості життя. Прикро, що хворі звертаються по допомогу із запізненням, та й ефективність запропонованого лікування буде тим меншою, чим пізніше його розпочнуть.
Та найбільша біда підстерігає хворого на варикозне розширення вен в іншому. Останні, у своїх мішковидно-розширених вузлах часто містять тромби, що можуть відриватися та відноситися кров’ю до серця, чим спричинити розвиток інфаркту міокарда. А ми потім часто чуємо, що в молодої людини за "повного здоров’я" стався інфаркт міокарду, і зовсім не беремо до уваги, що в неї були варикозні вени на ногах...
Навіть порушення мозкового кровообігу чи інсульт можуть бути спричинені тромбами з варикозних вен.
Прикро, та цьому можна було зарадити вчасним звертанням до лікаря та обстеженням. А скільки інших захворювань залишаються нерозпізнаними тільки тому, що хворі все "списують" на варикозну хворобу.
Багато хворих на варикозне розширення вен нижніх кінцівок побоюються хірургічного лікування й, відповідно, пізно звертаються по медичну допомогу. Проте нині методики операцій добре відпрацьовані. До того ж з’явилися нові види операцій, коли для їх виконання використовують лазер, чи вени видаляють через окремі розрізи-проколи 2-3 мм довжиною, або "виключаються" із циркуляції "пінкою" склерозанту. Та й потреби в тривалому перебуванні хворого в стаціонарі немає. Пацієнти повертаються додому за кілька годин чи добу після хірургічного втручання.
До того ж не всі хворі, у яких є варикозні вени, потребують хірургічного лікування, та це вже вирішувати хірургові.
Основне завдання для хворих на варикозну хворобу ніг – вчасно звернутися по допомогу до хірурга чи хоча би до сімейного лікаря.
Як уникнути варикозу?
- Щодня ходіть пішки
Вени ніг за рік піднімають вгору проти сили тяжіння до 3000 літрів крові. Допомагають їм у цьому артерії. Але цей механізм чітко працює лише в тому разі, якщо ви багато рухаєтеся. Ходіть щодня пішки не менше 40 хвилин.
- Слідкуйте за тим, як сидите
Проблеми з венами виникають у третини тих, хто працює сидячи. Вставайте кожні 25-30 хвилин, щоби пройтися кімнатою. Відучіть себе від шкідливої звички класти під час сидіння ногу на ногу. Вдома читайте, дивіться телевізор, поклавши ноги на журнальний столик або на диванну подушку.
- Відпочивайте у воді
Тим, у кого є схильність до варикозу, корисно плавати, особливо брасом. Вода чинить на судини деякий тиск, не дає їм "розповзтися". Хороша профілактика варикозу – гідроаеробіка (саме гідро-, адже аеробіка вам шкідлива).
- Споживайте більше овочів та фруктів
Венам потрібен вітамін Е, він надає їм еластичності. Цього вітаміну багато міститься в бобових, салаті, зеленій цибулі, печінці, яєчному жовтку, оливковій олії.
Також для вен корисний вітамін С – він робить їх міцними. Вітаміну С багато в плодах шипшини, солодкому перці, обліписі, чорній смородині, цитрусових...
Венам необхідний рутин – вітамін РР, він зміцнює їхні стінки й клапани. Рутину багато міститься в шипшині, цитрусових, горобині, смородині, волоських горіхах, чаї.
Роботу вен покращують біофлаваноїди. Вони розчиняють тромби активніше, ніж аспірин, і полегшують просування крові у венах. Їх багато міститься у вишні й темній черешні.
Вени потребують міді. За її допомогою в організмі синтезується еластин, який не дає венозним стінок "розповзатися" під натиском крові й з’являтися варикозним вузлам. Міді багато в мідіях, креветках, кальмарах, а також у яловичій печінці.
- Багато пийте
Роботі вен допомагає рідина. Якщо в організм потрапляє менше 1,5-2 літрів на день рідини, кров стає в’язкою, і вени важче її просувають.

Що для вен шкідливо?
Все жирне, солодке, борошняне – те, що збільшує нашу вагу – шкідливе для вен.
Наваристі м’ясні бульйони, холодці, копченості, маринади руйнують венозні стінки й клапани.
Кава й алкоголь затримують рідину в організмі й таким чином збільшують навантаження на вени.
На стан вен погано впливають жіночі гормони естрогени. Саме тому на варикоз частіше страждають жінки. За схильності до варикозу краще відмовитися від гормональних контрацептивів. А ось замісну гормонотерапію при клімаксі відкидати не треба. Щоправда, вид препарату, дози, тривалість лікування повинно погоджувати двоє лікарів – гінеколог і флеболог.
Леся Токарюк
0 8 010
20-02-2014, 17:04

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги