додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Достатній сон – найкраща профілактика застуди

"У мене на роботі відсутня половина працівників, – говорить приватний підприємець Світлана. – Більшість із них хворіє вдома, один працівник – у лікарні з ускладненнями".
За словами сімейного лікаря Світлани МАРТИНЧУК, нині справді звертається чимало пацієнтів із високою температурою тіла.
– У багатьох людей – і дорослих, і дітей – температура підіймається до 39 градусів, при цьому немає запалення горла, нежитю, кашлю. Хворіють цілими сім’ями. Буває, приїжджаємо на виклик, а там усі – батько, мама, діти – хворі, – говорить пані Світлана. – Це все схоже на вірус. Призначаємо противірусні препарати. Потім можуть з’явитися вже кашель, біль у горлі, нежить – залежно від цього й здійснюємо подальше лікування, доводиться призначати й антибіотики. Загалом, щоб вилікуватися, потрібно, як мінімум, тиждень.
– На моїй дільниці випадків грипу не було, зате дуже багато ГРВІ, – говорить сімейний лікар Діана ПОЛЯНСЬКА. – Є випадки пневмоній, причому вони безсимптомні, можуть бути навіть без підвищеної температури тіла. У людини спостерігається лише помірний кашель, поколювання в грудній клітці й у плечах, загальна слабкість, тому такі пневмонії досить важко діагностувати.
Дуже багато випадків ГРВІ в діток від народження до року. Причому це не звичайні ГРВІ, а гострі бронхіоліти, з якими уже потрібно госпіталізувати в стаціонар. Дорослі, як правило, переносить ГРВІ в легшій формі. Однак варто пам’ятати, що вірусні інфекції дають ускладнення на серце та нирки, тому, навіть якщо вони незначні, потребують ретельного обстеження, здачі аналізів (загальний аналіз крові та сечі). Крім того, лікар визначить, чи потрібно зробити флюорографію чи рентген легень.
Як зауважує Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, висока температура й відсутність інших симптомів хвороби – запалення горла, кашлю, нежитю – може вказувати не лише на грип чи ГРВІ, а й на інші захворювання, наприклад, запалення нирок чи пневмонію. Тому дуже важливо в разі нездужання негайно звернутися до лікаря, який встановить правильний діагноз і призначить відповідне лікування.
– Спалаху ГРВІ зараз немає однозначно, – говорить Юрій Олександрович. – Інфекційне відділення обласної лікарні не перевантажене – хворих приблизно стільки, скільки й щороку в нормі. Але це ще не означає, що спалаху вже й не буде, адже почалася відлига, немає морозів, висока вологість, і застудитися набагато легше.

Яка профілактика?
Вдягайтеся відповідно до погоди й не переохолоджуйтеся
Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ:
– Крім щеплення, інших дієвих засобів профілактики грипу немає. Вважається, що на гострі респіраторні захворювання, зокрема і грип, рідше хворіють люди, у яких імунна система забезпечує достатній рівень противірусного захисту. Тому для профілактики грипу та інших ГРЗ рекомендується використовувати лікарські засоби, які активують імунну систему. Найбільш відомими препаратами із цієї групи є амізон, аміксин, арбідол, афлубін, гропринозин, протефлазид. Незважаючи на виражену імунностимулюючу дію цих препаратів, їхня ефективність у напрямку профілактики грипу є недостатньо високою.
Досягнути достатнього рівня опірності організму до респіраторних вірусів можна і без застосування лікарських засобів. Для цього необхідно дотримуватися простих порад. Врегулювати режим праці та відпочинку, не допускати надмірних фізичних та психологічних навантажень, виділяти достатньо часу на сон. Обов’язково здійснювати прогулянки на свіжому повітрі, використовуючи парки, сквери чи зону прибудинкових зелених насаджень. Вдягатися відповідно до погоди, уникати переохолодження, протягів, промокання ніг. Поряд із цим необхідно врегулювати режим та раціон харчування. Вживати їжу не менше, ніж тричі на добу, з обов’язковою першою стравою під час обіду. Готувати та вживати страви зі свіжих натуральних продуктів. До раціону харчування додавати салати із сирої капусти, моркви, буряку, заправлені зеленню, часником, цибулею. Щодня споживати фрукти: яблука, груші, апельсини, мандарини. Віддавати перевагу напоям з ягід, а саме чаям та відварам із сушених, заморожених чи перетертих із цукром калини, ожини, смородини, суниці.
Раціон харчування, збагачений фруктами та стравами із сирих овочів, повністю задовольнить потреби організму у вітамінах, мікроелементах та інших корисних речовинах, необхідних для функціонування імунної системи.
Леся Токарюк
0 2 392
20-02-2014, 17:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Трави не є обов'язковим компонентом страви, але їх варто використовувати - і не лише для аромату
Всі рецепти ...