додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Дитячій нефрології на Буковині – 30 років!

У 30 років людина – це сформована особистість: самостійна, з освітою, має роботу, друзів, свою життєву позицію, планує майбутнє.

Так і наше нефрологічне відділення в КМУ "МДКЛ", якому 2 січня 2016 р. виповнилось 30 років з часу створення, відділення зі статусом обласного, працює стабільно, дотримується моделі кінцевих результатів, надає висококваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу дитячому населенню Чернівецької області згідно вимог чинних нормативів МОЗ України, має вагомі здобутки, користується авторитетом серед мешканців Буковини.

Мамою, що виносила ідею створення нефрологічного відділення в Чернівецькій області, була Соколова Клара Ісаківна, нині пенсіонер, проживає в м. Москва (РФ). Побувавши на республіканській конференції в м. Вінниця в 1976р., коли саме в державі зароджувались основи дитячої нефрології, вона захопилась цією дисципліною (очолювала соматичне відділення на 40 ліжок, де на 10-ти ліжках лікувались діти з хворобами нирок), стала організатором створення обласного нефрологічного відділення. К.І сформувала колектив однодумців, таких же цілеспрямованих, професійних, як от Мелеку В.Т. – старшу мед.сестру, Іванову В.В. – с/госп., які більше 35 років і нині працюють у відділенні. Адміністрація лікарні (головний лікар Шемерда П.К., начмед Курик В.С.) та співробітники відділення прийняли мене, 24– річного лікаря після закінчення інтернатури в 1986 році до свого колективу, довірили, підтримували, сприяли реалізації задумів.

Історія відділення – це наші наставники (лікарі-педіатри – Шапоренко М.В., Тарановська Н.М., медичні сестри – Храпко О.В., Романюк В., Русу О.,яка передала робоче місце своїй дочці Оксані, молодші сестри – Фроляк О., Чурюк Д.), їх власний досвід та особиста увага до молодих. Це ми, вже ветерани. Це молоде покоління, що приходить і підхоплює наші надбання, вчиться в нас, і разом з нами.

Дитяча нефрологія взагалі доволі молода специфічна галузь, вимоглива, потребує самовдосконалення і дисципліни. В нас немає плинності кадрів, лише через певні обставини, і якщо людина розуміє, що це не її життєвий вибір. Але де би потім не працювали наші співробітники, вони є хорошими працівниками, бо основні навички, що набуті в нас, допомагають їм в подальшій роботі.

Я є першим сертифікованим дитячим нефрологом на Буковині, і без свого колективу відділення, яке очолила влітку 1986 року, за 30 років роботи не мала б тих вагомих результатів та авторитету, за що хочу всім подякувати.

Від інтерна до лікаря вищої кваліфікації, лікаря, який 22 роки поряд успішно працює і підтримує мої починання, є Первозванська О.І. До речі, на Україні на сьогоднішній день дитячих нефрологів лише 317, на Буковині – їх четверо, 3-є з них мають вищу кваліфікаційну категорію.

На сучасному етапі актуальними в дитячій нефрології залишаються зростання частоти важких нефропатій з формуванням вперше виявлених хронічних патологічних станів, труднощі в їх діагностиці, особливо в дітей раннього віку, не завжди своєчасне звернення до дитячого нефролога.

Тому, враховуючи ризик – фактори, що впливають на розвиток та перебіг хронічної хвороби нирок в дитячій нефрології (низьку вагу при народженні або недоношеність дитини, зростаючий або юний вік матері, низький матеріальний статус та освітній рівень в сім’ї, сімейний анамнез, зростаючий токсичний вплив ліків, наявність цукрового діабету 1 і 2 типів, гіпертензію, інфекції сечових шляхів, куріння, аутоімунні захворювання, сечокам’яну хворобу, обмінні порушення і т.д.), по даних світових настанов, слід очікувати зростання захворювань нирок в дітей, що приведуть до розвитку хронічної хвороби нирок. Все це ми спостерігаємо протягом останніх років. Щороку проліковуємо більше 650 пацієнтів з хворобами нирок та сечових шляхів.

По віковій структурі росте число госпіталізованих хворих переважно молодшої вікової групи, особливо першого року життя. 50% цих хворих – діти від першого місяця життя до 6-ти років. В загальній структурі захворювань органів сечової системи домінують мікробно – запальні стани та імунокомплексні хвороби у співвідношенні 3:1. Прослідковуєтся збільшення кількості нефрологічних хворих зі стійким порушенням функції нирок з формуванням ренальної гіпертензії.

Дітей з різними формами гломерулонефритів щорічно проліковуємо більше 100 чол. З них близько 60 чол. – з нефротичним синдромом та змішаною формою, що потребують згідно програмного протоколу проведення патогенетичної імуносупресивної терапії. Прогноз в таких хворих залежить як від важкості ураження нирок, так і від своєчасного призначення лікування, відсутності приєднання суперінфекції. Лікування є дороговартісним, проводиться згідно програмних протоколів від 20 до 160 днів в стаціонарних умовах, з ізоляцією хворого та відповідним режимом, при цьому можливе ураження інших органів. Це стосується і хворих з хронічною нирковою недостатністю, які теж отримують нирковозамісну, імуносупресивну терапію, готуються до проведення діалізу. В минулі роки був ризик рецидиву із – за інфікування.

Тепер в новому корпусі маємо можливість проводити лікування більш важкими цитостатиками та пульс – терапією. Діти
* з хронічною нирковою недостатністю 2 – 5 ст.,
* перенесеною гострою недостатністю, * з тубулопатіями і спадковими нефритами,
* інтерстиціальними, токсичними нефритами, * стани після трансплантації нирки, –
це неповний перелік пролікованих хворих з серйозною інвалідизуючою патологією.

Щорічно проліковуємо до 70 дітей –інвалідів.
Лікарі відділення надають консультативну, організаційно – методичну, санітарно – просвітню роботу з питань дитячої нефрології, активно співпрацюють з колективами кафедр нефрології та нирково замісної терапії НМАПО ім. Шупика та Інституту нефрології НАМНУ м. Києва.

Я висловлюю слова вдячності співробітникам нашого лікувального закладу, як от: урологічного, реанімаційного, педіатричного відділень, кваліфікованій лабораторній службі, відділенню променевої та функціональної діагностики, приймальному покою, адміністрації лікарні та управлінням ОЗ, дитячим нефрологам поліклінік, кафедрам педіатрії та хірургії, колегам з інших лікувальних закладів, так як нефрологія є взаємозалежною і взаємоінтегрованою дисципліною.

Ми маємо гарні здобутки, немає запущених випадків та летальності. Ми маємо проблеми, як і інші відділення, на що є суб’єктивні та об’єктивні причини. Але сьогодні тільки про хороше.

Перспективи для покращення роботи нефрологічного відділення та служби багатогранні: це і дотримання моделі кінцевих результатів, і продовження впровадження нових методик, посилення спадкоємності з амбулаторно – поліклінічною мережею, продовження формування регіонального реєстру хворих з ХХН та ХНН для своєчасного надання ранньої кваліфікованої допомоги на додіалізному етапі, це і підвищення інформованості населення щодо захворювань сечової системи, дотримання вимог клінічних протоколів надання медичної допомоги, і посилення настороженості лікарів, особливо первинної ланки, щодо небезпеки ураження нирок при захворюваннях, що належать до їх компетенції, контроль ймовірного розвитку вторинної нефропатії, та багато інших професійних питань, які нам під силу.

Андрійчук Тетяна, завідувач нефрологічного відділення КМУ "МДКЛ", головний дитячий нефролог ДОЗ та управління ОЗ Чернівецької міської ради.
0 4 706
9-03-2016, 19:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги