додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вітаміни – у квашеній капусті

Імбир та заморожені овочі зміцнять імунітет

У більшості людей слово "вітаміни" одразу асоціюється з аптекою. Але необхідний комплекс вітамінів можна отримати, просто з’ївши певні продукти. Це набагато простіше й приємніше, ніж ковтати ліки.

– Коли організму чогось не вистачає, насамперед страждає зовнішній вигляд людини: тьмяніє волосся, ламаються нігті, погіршується колір обличчя, кришаться зуби тощо, – говорить лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – Якщо вчасно не заповнити дефіцит вітамінів, то ні до чого хорошого це не призведе. Тому зверніть ретельну увагу на своє харчування взимку.

Продукти, які потрібно їсти взимку
Журавлина
Із настанням холодів у вашому холодильнику має бути журавлина. Це джерело вітамінів С і РР. Вітамін РР допомагає засвоюватися аскорбіновій кислоті. Отож ця ягода є одним із найкращих способів зміцнення імунітету. Можна навіть приготувати журавлинний морс і пити його для профілактики. Він не тільки корисний, але й дуже смачний, тільки варто додати в нього трохи цукру або меду за смаком.
Крім С і РР, журавлина містить залізо, йод, срібло, фосфор, магній і калій. А журавлинний морс не тільки підвищить і зміцнить імунітет, але й виведе всі шлаки та солі з організму. Придбати журавлину можна практично в будь-якому магазині або на ринку.

Зелень
Влітку варто сушити побільше трав і в холодну пору балувати себе борщем із сушеним кропом або іншими стравами з додаванням зелені. У сушених травах вітамінів анітрохи не менше, ніж у свіжих. І, якщо їх насушити, вони не займатимуть багато місця, зате принесуть велику користь.
Крім того, можна виростити на підвіконні свіжу зелену цибулю. І не варто лінуватися це робити, адже вона містить вітаміни В1, В2, РР, С. Але якщо зелену цибулю купуєте в магазині, то найкраще потримати її у воді протягом години, щоб вийшли всі нітрати, які є шкідливими для людини.

Овочі та фрукти
Обов’язково потрібно додавати до свого меню моркву, капусту, цибулю, буряк, редьку тощо. Кожен із цих овочів містить потрібні організму вітаміни. Те саме стосується і фруктів. Але краще купувати сезонні фрукти.
Екзотичних фруктів теж не варто боятися. Наприклад, у ківі дуже багато вітаміну С, клітковини та інших не менш потрібних вітамінів, а манго і папайя теж досить корисні. Гранат і цитрусові багаті на вітамін С – вони повинні бути частими "гостями" у домі взимку.

Квашена капуста
У ній можна зустріти сірку, цинк, бор, залізо, кальцій, калій, натрій, фосфор, вітаміни групи В, вітамін С. Така капуста набагато корисніша, ніж тушкована. У зв’язку з тим, що при приготуванні квашеної капусти відбувається бродіння, це збагачує її оцтовою та молочною кислотами. Ці органічні кислоти покращують травлення.

Заморожені ягоди або фрукти
Чудове джерело вітамінів. Влітку варто запастися різними ягодами (полуницею, малиною, смородиною, вишнею тощо), щоб взимку тішити своїх близьких корисними смачними компотами, коктейлями, фруктовими желе і навіть пиріжками з ягодами.

Імбир
Є джерелом вітамінів В1, В2, РР, С, калію, заліза, магнію, кальцію. Існує багато рецептів страв з імбиром. Навіть можна пити з ним чай.
Зелений чай
Про користь зеленого чаю знають багато. Крім величезної кількості вітамінів, він підвищує імунітет і є сильним антиоксидантом.

Для профілактики авітамінозу

Вітамін D. Необхідний для всмоктування в організмі кальцію. А нестача кальцію – це крихкі кістки, рідке волосся і зуби, які кришаться. Крім того, вітамін D покращує стан шкіри.
Де знайти? У яєчному жовтку, сирі, вершковому маслі, рибі (найбільше його в морському окуні, лососі), печінці і в молочних продуктах.

Вітамін А. Усуває лущення і сухість шкіри, сприяє розгладженню зморщок, покращує зір.
Де знайти? У печінці, м’ясі, рибі, молоці, моркві.

Вітаміни групи В. Про нестачу вітамінів цієї групи свідчать ламкість нігтів, випадіння і тьмяний колір волосся, сльозливість очей, тріщини на губах.
Де знайти? Споживайте горох, рис, гречку, горіхи, буряк.

Вітамін С. Особливо актуальний взимку. Зміцнює імунітет, є потужним антиоксидантом, допомагає виробленню "гормонів щастя".
Де знайти? У величезній кількості міститься в шипшині, журавлині, цитрусових, ківі і у квашеній капусті.

Вітамін Е. Є найсильнішим антиоксидантом, зупиняє процес старіння, допомагає постачати клітини киснем і захищає їх від пошкодження, оберігає організм від нервових стресів.
Де знайти?У шпинаті, рослинних оліях і зелених овочах.

Леся ТОКАРЮК
0 6 142
21-12-2015, 10:01

Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...