додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Яблуко - фрукт молодості

Три-чотири яблука на день врятують від інфаркту

Яблуко – фрукт молодості: з’їдаючи навіть одне яблуко на день, ви омолоджуєте свій організм на 17 років. Цю та інші дивовижні властивості яблук дослідили вчені, які й довели: регулярне вживання яблук вбереже від багатьох проблем зі здоров’ям.

Під час вивчення складу яблука виявили дивовижну річ: яблуко містить мало вітамінів і ще менше мікроелементів, але це не заважає йому бути найкориснішим фруктом. У чому ж секрет?
Виявилося, що нестача деяких елементів компенсується їхньою різноманітністю.

Підвищують імунітет
– Яблука містять збалансований склад корисних речовин: органічні кислоти, вітаміни та мінерали, цукри та пектини, – говорить Жеоржета ГАЇНА, кандидат фармацевтичних наук, асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії БДМУ. – Яблука містять велику кількість необхідних нашому організму пектинів, які виводять з організму токсини. Крім цього, у яблуках міститься клітковина, яка нормалізує роботу кишечнику. А органічні кислоти зміцнюють судини та попереджають утворення оксалатних каменів у нирках.

Флавоноїди та поліфеноли, що містяться в яблуках, оздоровлюють організм і впливають на його окислювальні процеси. Також поліфенол покращує кровообіг і перешкоджає виникненню захворювань серцево-судинної системи та підвищує імунітет.

Їжте зі шкіркою
Щодо вмісту в яблуці великої кількості заліза, то це не так. 100 г яблука містять 2 мг заліза. Добова норма заліза – 15–20 мг. Також лише 9-10 відсотків заліза з яблук засвоюється організмом.

– Якщо говорити про таке всім знайоме явище, як потемніння яблука на відкритому повітрі, то це також відбувається не через окислення заліза, як вважається, – пояснює лікар. – Окислення дійсно відбувається, але внаслідок окислення все тих же поліфенолів – пігментів рослинного походження.

Поліфеноли, які зазнали окислення, не так корисні для організму, тому намагайтеся з’їдати яблуко відразу.

Протягом дня з’їдайте 3-4 яблука. Найбільший ефект омолодження організму буде тільки в разі їхнього регулярного вживання. Найбільша кількість корисних речовин міститься саме в шкірці. Тому, коли їсте яблуко, намагайтеся їсти його зі шкіркою. Зрозуміло, це стосується тільки яблук, що не зазнали обробки речовинами.

Пам’ятайте: одне яблуко на день зробить вашого лікаря безробітним (англійська приказка).

А чи знаєте ви?
Властивості яблук різних сортів відрізняються, оскільки вони безпосередньо залежать від якісного і кількісного складу фрукту.

"Антонівка" і "Симеренко" – особливо цінні сорти . У них всі корисні речовини зберігаються впродовж кількох місяців після того, як їх зібрали з дерева, чого не скажеш про сорти "Джонатан" чи "Голден".

"Джонатан" чи "Голден" – це десертні сорти, користі вони приносять набагато менше,а в деяких людей викликають навіть алергічну реакцію.
Шкірка яблука, особливо червоних сортів, набагато корисніша, ніж соковита м’якоть.

"Антонівка" – містить багато солей заліза і міді.

Якщо хворий шлунок
При різних патологіях шлунку рекомендують вживати різні сорти яблук.

Так, при гастриті з підвищеною кислотністю краще обирати фрукти солодких сортів.

А при патологіях, що супроводжуються низькою кислотністю, а також при спастичному коліті і дискінезії жовчного міхура перевагу варто віддавати кислим сортам яблук.

Щоб вживання яблук принесло максимум користі при різних патологіях шлунку, варто дотримуватися деяких правил:
- їсти потрібно тільки свіжі яблука, тому нарізати їх варто відразу ж перед вживанням;
- не допускається вживання яблук із гниллю;
- не варто їсти насіння яблук, оскільки в ньому, крім йоду, міститься отруйна синільна кислота. Безумовно, нічого страшного не трапиться, якщо з’їсти кілька зернят, але все-таки більше трьох вживати не варто;
- не можна вживати свіжі (сирі) яблука, оскільки шкірка яблука може подразнювати на слизову оболонку та викликати спазм (біль);
- при загостренні захворювання краще віддавати перевагу печеним яблукам або пюре з них, оскільки вони легше засвоюються, що надзвичайно важливо, якщо шлунок болісно сприймає клітковину, яка у великих кількостях міститься в сирих фруктах, у тому числі й в яблуках.

Леся ТОКАРЮК
0 9 110
12-11-2015, 12:07

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги