додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Комбінації лікарських рослин у зборах

Трав’яні збори – чудова альтернатива традиційному лікуванню.

Сьогодні відбувається постійне зростання інтересу населення до препаратів на основі лікарської рослинної сировини, що зумовлене поширенням національних традицій лікування травами. Основою для такого вибору є активна позиція громадян до власного здоров’я, а також ризик при застосуванні синтетичних препаратів. І, звичайно, сучасний споживач часто прагне купувати лікарської рослинної сировини, збори та чаї не лише для лікування, а й для профілактики ряду захворювань.

Збори (Державна фармакопея України, 1 видання, додаток 2, С. 268) – це суміші декількох видів подрібненої, рідше цілої, лікарської рослинної сировини, іноді з додаванням солей, ефірних олій, які використовують як лікарські засоби.

До переваг зборів як лікарської форми можна віднести: наявність діючих речовин у сировині в натуральному природному вигляді; простота їх виготовлення; доступність сировини. Однак збори мають і суттєві недоліки. Головний недолік – це важко дозована лікарська форма, яка перед застосуванням потребує додаткової обробки. Тому до складу зборів не вводять отруйні та сильнодіючі засоби.
Збори складають, використовуючи лікарські рослини чотирьох груп:
1.Рослини основної дії;
2.Рослини додаткової дії;
3.Коректори смаку і аромату;
4.Коректори небажаної дії на організм.

Слід зазначити, що одна і та ж рослина в зборі може належати до двох і більше груп. Наприклад, листя м'яти має седативну, спазмолітину дію і в той же час може застосовуватися як коректор смаку і аромату.
Лікувальна дія рослин пов'язана з наявністю в них комплексу біологічно активних речовин, що мають різноманітну будову і властивості. Хімічний склад рослин залежить від генетичних особливостей виду. Кількість діючих речовин в рослині може бути різною, але в рослинах одного і того ж виду якісний склад достатньо постійний, незалежно від місця зростання.
Кількісний вміст активних речовин залежить і від фази розвитку даної рослини. Це особливо стосується багаторічних трав’янистих рослин. Необхідно враховувати також рік, сезон і час збирання лікарської рослинної сировини. Важливою обставиною, особливо для дикорослих лікарських рослин, є той факт, що вони розвиваються на різних по складу ґрунтах, що відображається на кількісному вмісті в них біологічно активних речовин.
Біологічно активні речовини в рослинах утворюються в процесі первинного і вторинного синтезу. До продуктів первинного синтезу відносяться: білки, вуглеводи, ліпіди, ферменти і вітаміни. Продуктами вторинного синтезу є глікозиди, алкалоїди, флавоноїды, фенольні сполуки, ефірні олії, дубильні і пектинові речовини, кумарини, сапоніни, органічні кислоти, мінеральні елементи, смоли, фітонциди. Рослини також містять 70-90 % води, яка присутня в основному у вільному стані.
Серед комплексу речовин, що входять до складу рослини, розрізняють основну діючу речовину (або їх групу) і супутні. Роль і значення супутніх речовин для лікувального процесу різна. Окремі супутні речовини при набуханні (полісахариди, дубильні речовини) сприяють пролонгації дії основних діючих речовин, а це надзвичайно важливо при лікуванні затяжних і хронічних хвороб. Але супутні речовини можуть бути і шкідливими У кожному конкретному випадку супутніми речовинами можуть бути флавоноїди, вітаміни, дубильні речовини, органічні кислоти та ін., залежно від хімічного складу рослини і її застосуванні при тому чи іншому захворюванні. Крім того, в рослинах зустрічаються баластні речовини - фармакологічно індиферентні (умовно).
При заготівлі лікарських рослин необхідно враховувати можливі ферментні процеси, від перебігу яких, особливо під час сушіння свіжих частин рослин, в значній мірі залежить кількісний і якісний склад готової сировини. За сприятливих умов такі ферментні процеси відбуваються і при зберіганні сировини.
На даний час існує багато різних підходів до лікування лікарськими рослинами. Одні фахівці радять складати багатокомпонентні збори з рослин, в яких кількість складових може перевищувати два десятки. Інші дотримуються думки, що краще приймати збори з невеликою кількістю інгредієнтів, щоб велика кількість компонентів не перекривала дію один одного. Треті вважають, що краще лікуватися окремими рослинами, тільки треба вибрати відповідну з них, в крайньому випадку застосовувати малокомпонентні збори. Слід зазначити, що будь-яка точка зору має право на існування. Важливий результат - можливість якомога швидшого зцілення хворого.
Збори лікарських рослин складаються так, щоб компоненти доповнювали один одного. Так, при захворюваннях нирок в збори включають рослини, які мають діуретичну, протизапальну дію. Ці види активності можуть бути виражені у різних рослин (наприклад, сечогінна — у трави підмаренника справжнього, протизапальна — у листя подорожника великого) або у однієї (листя ожини, що володіє як сечогінним, так і протизапальним ефектом). У ряді випадків вважається доцільним включення до складу зборів рослин, що мають одно направлену дію.
ЗБОРИ ЗАРЕЄСТРОВАНІ В УКРАЇНІ

"Алвісан нео"

Склад: 100 г збору містить 40% трави омели білої (Visci albi herba) , 20%трави звіробою звичайного (Hyperici herba) , 16,5% квіток і листя глоду(Crataegi folium cum flore ), 10% плодів глоду (Crataegi fructus), 7,5% трави хвощапольового (Equiseti herba ), 2% трави м’яти перцевої (Menthae piperitaeherba ), 2% трави меліси ( Melissae herba ), 2% квіток ромашки (Matricariae flos).
Форма випуску. Збір.
Фармакотерапевтична група. Засоби, які впливають на серцево-судинну систему. Кардіологічні препарати.
Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Комбінований препарат злікарської рослинної сировини. Суміш лікарських трав має властивості знижувати артеріальний тиск, справляє м’яку антидепресивну дію, регулює діяльність травного тракту й сприяє сечовиділенню. Препарат справляє кардіотонічну,спазмолітичну, протизапальну, седативну дії; поліпшує метаболічні процеси уголовному мозку. Терапевтичний ефект настає через 2 тижні. Фармакокінетика. Не вивчалась.
Показання для застосування. Артеріальна гіпертензія (у складі комбінованоїтерапії).

"Ангінофіт"
Форма випуску: збір по 60 г у пачках з внутрішнім пакетом; по 2,0 в фільтр — пакетах № 20
Діючі речовини: 100 г збору містять родовика кореневища з коренями — 17 г, живокосту корені – 17 г, бузини чорної квітки – 17 г, шавлії листя – 17 г, чебрецю трава – 17 г, евкаліпта прутовидного листя – 15 г
Фармакотерапевтична група: антисептичні препарати
Показання: зовнішньо при запальних захворюваннях порожнини рота і горла (гінгівіти, пародонтит, афтозні ураження ротової порожнини, ларингіти, ангіна).
 
"Арфазетин"

Діючі речовини: 1 г збору містить: чорниці звичайної пагонів – 0,2 г, квасолі звичайної стулок плодів – 0,2 г, елеутерококу колючого кореневищ з коренями – 0,15 г, шипшини плодів – 0,15 г, хвоща польового трави – 0,1 г, звіробою трави – 0,1 г, ромашки квіток – 0,1 г
Фармакотерапевтична група: додаткові антидіабетичні засоби
Показання: цукровий діабет ІІ типу легкої і середньої тяжкості (у складі комплексної терапії).
"БРОНХОФІТ"
Склад лікарського засобу: діючі речовини: 1 упаковка (100 г) містить кореневищ аїру 9 г, коренів алтеї 9 г, квіток липи 9 г, квіток бузини чорної 8 г, кореневищ і коренів оману 7 г, квіток нагідок 9 г, листя кропиви 8 г, листя м'яти перцевої 8 г, квіток ромашки 7 г, коренів солодки 9 г, трави чебрецю повзучого 8 г, листя шавлії 9 г.
Лікарська форма. Збір.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальні засоби.
Препарат БРОНХОФІТ має секретолітичну і секретокінетичну дії. Стимулює серозні клітини залоз слизової оболонки бронхів, збільшуючи вміст слизового секрету, внаслідок чого змінюється співвідношення слизового та серозного компонентів мокротиння. Завдяки збільшенню кількості бронхіального секрету та зменшенню його в'язкості полегшується відхаркування мокротиння.
БРОНХОФІТ має протизапальні та загальнозміцнюючі властивості.
Показання для застосування. Гострі та хронічні запальні захворювання дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем з утворенням в'язкого мокротиння: гострий та хронічний бронхіт, бронхоектатична хвороба, пневмонія.
"ВІТАМІННИЙ ЗБІР №2"

Діючі речовини: 1 г збору містить: плодів шипшини 0,5 г, плодів горобини 0,5 г
Фармакотерапевтична група: Рослинні вітамінні препарати
Показання: Гіпо- і авітаміноз, пов'язаний з недостатністю вітамінів С і Р; захворювання, що супроводжуються порушенням проникності судин.

"ГАСТРОФІТ"
 

Діючі речовини: 1 упаковка (100 г) містить кореневищ аїру 6 г, коренів алтею 7 г, квіток цмину піскового 7 г, квіток бузини чорної 6 г, трави звіробою 6 г, квіток нагідок 7 г, листя кропиви 7 г, листя м'яти перцевої 7 г, трави полину гіркого 5 г, квіток ромашки 7 г, плодів софори японської 8 г, коренів солодки 8 г, трави деревію 6 г, листя шавлії 6 г, плодів шипшини 7 г
Фармакотерапевтична група: в'яжучі, обволікаючі та антацидні засоби
Показання: хронічний гастрит зі збереженою або зниженою кислотоутворюючою функцією шлунка; функціональна диспепсія; дуоденіт; профілактика рецидивів та у складі комплексного лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, коліту.
 


"ГЕПАТОФІТ"

  Діючі речовини: 100 г збору містять: квітів цмину пісчаного - 12.0 г, трави галегі лікарської - 10.0 г, квітів нагідок - 11.0 г, листя кропиви - 10.0 г, коренів кульбаби - 12.0 г, плодів розторопші плямистої - 10.0 г, стовпчиків з приймочками кукурудзи - 11.0 г, лушпиння квасолі - 12.0 г, плодів шипшини - 12.0 г
Фармакотерапевтична група: жовчогінні засоби
Показання: лікування захворювання печінки та жовчовивідних шляхів (гепатиту, холециститу, гепатохолециститу, холангіту), дуоденіту, ентероколіту, порушень травлення, а також при гіперглікемії, у комплексній терапії цукрового діабету.
 
"ГРУДНИЙ ЗБІР № 1"
PECTORALES SPECIES № 1

Склад: алтеї корені - 40 %, мати-й-мачухи листя - 40 %, материнки трава - 20 %.
Фармакологічні властивості. Компоненти збору містять олію ефірну, флавоноїди, речовини дубильні, кислоту аскорбінову, глікозиди гіркі, ситостерин, сапоніни, каротиноїди, кислоти органічні і мають відхаркувальну дію, обумовлену активними компонентами лікарських рослин, які входять до складу збору.
Показання для застосування. Запальні захворювання дихальних шляхів (бронхіт, бронхопневмонія, бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба).
Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столова ложка) збору вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2-3 рази на день, після їди. Діти залежно від віку - від 1 столової ложки до 1/4 склянки 2-3 рази на день, після їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
 
"ГРУДНИЙ ЗБІР № 2"
PECTORALES SPECIES № 2

Склад: мати-й-мачухи листя - 40 %, подорожника великого листя - 30 %, солодки корені - 30 %.
Фармакологічні властивості. Компоненти збору містять глікозиди гіркі, флавоноїди, ситостерин, сапоніни, каротиноїди, кислоти органічні, речовини дубильні, слиз, вітаміни, кумарини та інші сполуки і сприяють кращому відходженню мокротиння при захворюваннях дихальних шляхів.
Показання для застосування. Запальні захворювання дихальних шляхів (бронхіт, бронхопневмонія, бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба).
Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столова ложка) збору вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2-3 рази на день після їди. Діти залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/4 склянки 2-3 рази на день після їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
2 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15 хв. Дорослі приймають внутрішньо у теплому вигляді по 1/2-1 склянці 2-3 рази на день, після їди. Діти залежно від віку – 1/4-1/3 склянки 2-3 рази на день, після їди.
 
"ДЕТОКСИФІТ"
 
Діючі речовини: 100 г збору містить: кореневищ лепехи - 5.0 г, трави барвінку - 5.0 г, кореневищ з коренями валеріани - 4.0 г, трави буркуну лікарського - 5.0 г, трави звіробою - 4.0 г, насіння каштана кінського - 5.0 г, стовпчиків з приймочками кукурудзи - 5.0 г, коренів лопуха - 5.0 г, листя м'яти перцевої 4.0 г, коренів кульбаби - 5.0 г, трави пустирнику - 4.0 г, квітів ромашки - 5.0 г, коренів солодки - 5.0 г, бруньок сосни - 5.0 г, листя мучниці - 5.0 г, трави деревію - 5.0 г, плодів шипшини - 4.0 г, трави хвоща польового - 5.0 г, шишок хмілю - 5.0 г, трави череди - 6.0 г, трави чистотілу - 4.0 г
Фармакотерапевтична група: Різні засоби, які стимулюють метаболічні процеси
Показання: Сечокам'яна хвороба; набряки, пов'язані з патологією серця і бронхолегеневої системи; гепатит, холецистит, гепатохолецистит, холангіт, алкоголізм, астенічний синдром.
 
"ДИТЯЧИЙ ЧАЙ З РОМАШКОЮ"

Діючі речовини: 24% квіток ромашки (Chamomilla recutita folium), 22% плодів фенхелю гіркого (Foeniculum vulgare (amani) fructus), 12% трави м'яти перцевої (Mentha riperita herba), 10% кореня алтеї (Althaea officinalis radix), 10% листя ожини (Rubus fruticosus folium), 7% трави подорожника ланцетоподібного (Plantago lanceolata herba), 6% шишок хмелю (Humulus lupulus flos), 5% трави чебрецю (Thymus serpyllum herba), 2% кореня солодки (Glycyrrhiza glabra radix)
Фармакотерапевтична група: в'яжучі, обволікаючі та антацидні засоби
Показання: застосовується при спазмах кишечнику, метеоризмі та діареї.
 
"ЕЛЕКАСОЛ"

Діючі речовини: 1 г збору містять: причепи трави 0,1 г, ромашки квіток 0,1 г, солодки коренів 0,2 г, шавлії листя 0,2 г, евкаліпта прутовидного листя 0,2 г, календули квіток 0,2 г
Фармакотерапевтична група: Антисептичні препарати
Показання: У комплексній терапії гострих і хронічних захворювань вуха, горла та носа; запальних захворювань ротової порожнини та травного тракту.
 
"ЕПІЛОБІН ПЛАНТА"
 
Фармакотерапевтична група: засоби в урології.
Фармакологічні властивості: має протизапальні, заспокійливі і спазмолітичні властивості, скорочує позиви до сечовипускання, покращує якість сну. Не скорочує розміру простати і її об'єм. Надає сечогінну, жовчогінну, терпку, антибактеріальну дію і попереджає зайву ламкість капілярів.
"ЖОВЧОГІННИЙ ЗБІР №1"
 
Склад: квіток безсмертника -4 частини, листя трилисника водяного - 3 частини, листя м'яти перцевої - 2 частини, плодів коріандру - 2 частини.
Показання до застосування: як жовчогінний засіб при холециститах (запаленні жовчного міхура), гепатитах (запаленні тканини печінки), холангітах (запаленні жовчних проток), гепатохолециститах (одночасному запаленні тканини печінки і желчевиводяшіх шляхів).
 
"ЖОВЧОГІННИЙ ЗБІР №2"

Склад: цмину піщаного квітки - 40 %, деревію трава - 20 %, м’яти перцевої листя - 20 %, коріандру плоди - 20 %.
Фармакологічні властивості: компоненти збору містять флавоноїди, речовини дубильні, олію ефірну, кислоти органічні, стероїдні сполуки, полісахариди, сесквітерпени, гіркоти, вуглеводи, каротин, олію жирну. Мають жовчогінну дію, сприяють виділенню жовчі із жовчного міхура в кишечник.
Показання для застосування: хронічні холецистити, гепатити, дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпокінетичним типом.
 
"ЗАСПОКІЙЛИВИЙ ЗБІР №2"

Діючі речовини: 100 г збору містять: трави кропиви собачої - 40.0 г, шишок хмелю - 20.0 г, листя м'яти перцевої - 15.0 г, кореневищ з коренями валеріани - 15.0 г, кореня солодки - 10.0 г
Фармакотерапевтична група: Седативні засоби
Показання: Нервове збудження, безсоння, неврози серцево-судинної системи та інші стани, які потребують призначення седативних засобів.
 
"ЗБІР ЗАСПОКІЙЛИВИЙ"
 
Діючі речовини: 20% трави м'яти перцевої (Mentha riperita herba), 10% трави звіробою звичайного (Hypericum perforatum herba), 17% трави меліси (Melissa officinalis herba), 13% корені валеріани лікарської (Valeriana officinalis radix), 16 % квітки ромашки (Chamomilla recutita flos), 16 % шишки хмелю (Humulus lupulus flos)
Показання: нервове збудження, нервове виснаження, дратівливість, занепокоїння, безсоння, невростенічний синдром.
Необхідно також пам'ятати, що при невмілому і надмірному вживанні лікарських засобів на основі лікарської рослинної сировини може завдати шкоди здоров'ю, оскільки деякі з рослин дуже отруйні і вимагають особливої обережності у використанні і дотриманні вказаних дозувань.
Самолікування лікарськими рослинами без попереднього ретельного лікарського і клініко-лабораторного обстеження неприпустимо.

Професор Захарчук О. І. та к. фарм. н. Гаїна Ж. М., кафедра фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії
0 9 059
9-11-2015, 12:01

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги