додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Очі «плачуть» від комп’ютера?

Негайно зверніться до окуліста!

Комп’ютер впливає майже на всі системи організму, а також на нашу психіку. Однак що страждає насамперед? Відповідь лежить на поверхні, і її добре видно – це "дзеркало душі", наші очі. Наші фахівці радять, як максимально зменшити шкідливий вплив на зір.

90 відсотків людей, які регулярно користуються комп’ютером, скаржаться на почервоніння очей, відчуття піску, втому тощо. Це симптоми називаються комп’ютерним зоровим синдромом (КЗС).

- Дедалі більше людей, які використовують на роботі та в побуті монітори, звертаються до лікарів-офтальмологів зі скаргами, які можна об’єднати в комп’ютерний зоровий синдром (КЗС), який по праву вважають новою формою очної патології, а саме синдромом XXI століття, – говорить Марина КАРЛІЙЧУК, доцент кафедри офтальмології імені Б. Л. Радзіховського БДМУ. – Слід відмітити, що КЗС є одним із п’яти проявів комп’ютерного синдрому, хоча по праву вважається головним. Крім нього, є: карпальний, хребетний, дихальний, судинний синдроми.

Монітор – не менше 19 дюймів
- Як повинно бути організоване робоче місце?
- Під час роботи на комп’ютері освітлення кімнати має бути слабше, ніж звичайне офісне освітлення. У сонячну погоду вікна повинні бути закриті шторами або жалюзями. Монітор має бути розташований так, щоб вікно знаходилося збоку, а не позаду або спереду від монітора
У разі використання настільної лампи світло від неї не має сліпити очі та падати на екран монітора. Яскраві світлові відбиття на екрані монітора, на стінах або пласких поверхнях також спричинюють зорову втому. Тому варто уникати яскравих джерел світла у приміщенні.
Сучасні монітори мають антиблікове покриття і не потребують спеціальних захисних екранів. Якщо ж ви працюєте за комп’ютером в окулярах, то лінзи повинні мати просвітлююче покриття, яке захистить очі від світлових бліків на лінзах

- Як правильно обрати монітор?
- Для постійної роботи обирайте моделі з великим екраном (діагональ не менше 19 дюймів), високою контрастністю та максимальною роздільною здатністю. Екран монітора налаштуйте так, щоб він не був ані надто яскравим, ані надто тьмяним. Чорний текст на білому фоні – оптимальна комбінація кольорів. Монітор зазвичай розташовують на відстані 50-70 см від очей з центром екрану на 10-20° нижче рівня очей

- Чому при тривалій роботі за монітором виникає відчуття сухості в очах?
- Кліпання попереджає сухість ока, яка виникає при випаровуванні вологи з поверхні ока в періоди між кліпаннями. Під час роботи за монітором кліпання стають значно рідшими (до 4 за 1 хв.), що погіршує зволоження ока (плюс сухе повітря в офісних приміщеннях) та може призвести до синдрому сухого ока.
Тому необхідно частіше кліпати при роботі за комп’ютером. Якщо цього недостатньо – застосовуйте зволожувальні краплі для очей.

Частіше кліпайте
- Як часто потрібно давати очам відпочинок при роботі за монітором?
- При безперервній роботі за монітором потрібно кожні 20-30 хв. давати очам відпочити: перевести погляд на віддалений об’єкт (вікно, дальній кут кімнати) та дивитися на нього кілька секунд. При регулярному виконанні цієї простої вправи очі будуть значно менше втомлюватися. Також під час цієї вправи рекомендується часто кліпати
Корисно щогодини влаштовувати перерви в роботі, під час яких корисно ходити, зробити потягування руками, розминати шию та ноги.
Контакт з екраном не повинен перевищувати чотири годин поспіль для дорослої людини, після чого потрібна тривала перерва або зміна діяльності
Дітей до трьох років до екрану не варто допускати взагалі.

- Навіщо потрібні окуляри для комп’ютера?
- Тривала робота з монітором комп’ютера дає такі навантаження на зір, що виявляються всі його недоліки, які зазвичай залишаються непоміченими. Тому окуляри, які корегують дефекти зору, допоможуть позбутися симптомів КЗС (хоча ці окуляри не можна вважати "комп’ютерними").
Тобто, перш ніж приступити до роботи з комп’ютером, має бути відкоригований існуючий дефект оптичної системи ока. Для цього зверніться до лікаря-офтальмолога.

- Які окуляри вважають комп’ютерними?
- Комп’ютерними окуляри можна вважати в двох випадках.
Перший. Якщо пацієнтові не потрібні окуляри для інших зорових робіт.
Другий. Якщо окуляри для комп’ютера відрізняються по рефракції (заломленню) або за дизайном від тих окулярів, які використовуються в повсякденному житті, або мають просвітлююче покриття (для зменшення подразнюючих око світлових відбивань на поверхнях лінзи).

Найпоширеніші скарги:
біль в очах, іноді сильний; подразнення очей, почервоніння, сухість в очах, відчуття піску за повіками, сльозотеча, свербіж повік, туман перед очима, двоїння, біль в ділянці чола, блимання світла, підвищена чутливість до світла, темні або кольорові плями перед очима.

Пройдіть тест
Чи є у вас симптоми сухості очей?
(Відповідь: так/ні)
- Дискомфорт та відчуття сухості очей.
- Свербіж та/або печія.
- Біль в очах при закапуванні очних крапель.
- Відчуття стороннього тіла ("піску" в очах).
- Підвищена чутливість до світла.
- Затуманення зору.
- Відчуття сльозотечі.
- Погіршення зорової працездатності ввечері.
- Дискомфорт при носінні контактних лінз.
- Сльозотеча на вітрі, димі, сухому повітрі та в приміщеннях з кондиціонером.
Якщо ви відповіли хоча б двічі "так" – у вас підозра на наявність синдрому сухого ока. Зверніться до офтальмолога.

Краплі для зволоження очей:
"Артелак", "Відісік", "Окутіарз", "Оптіве", "Офтагель", "Сікапос", "Сікапротект", "Систейн-ультра", "Систейн-гелевий розчин", "Хіло-комод", "Хіло-Кеа", "Штучні сльози".

Вправи для очей

Вправа №1. Погляд у вікно
На склі вікна прикріпити пластилінову крапку. Оберіть будь-який об’єкт вдалині й зафіксуйте на ньому погляд, потім переведіть його на нанесену крапку.

Вправа №2. Масаж
Сядьте прямо, міцно примружтеся на кілька секунд, потім широко розплющіть очі, імітуючи погляд "наляканої людини". Виконайте вправу 8-10 разів.

Вправа №3. Гідромасаж
Регулярно обполіскуйте сітківку ока: уранці й перед сном. Починайте з теплої води й завершуйте холодною. Увечері змініть порядок: промийте очі холодною і сполосніть теплою водою.

Вправа №4. Намалюйте картинку
Для швидкої допомоги вашим очам рекомендується їх примружити й уявляти барвисту картинку. Можна потерти долоні між собою і теплими руками накрити очі. Для кращого ефекту можна схрестити пальці по центру чола.

Вправа №5. "Стрілянина очима" (є схема)
• Із максимальною частотою змінюйте погляд униз-догори.
• За годинниковою стрілкою прокресліть коло вперед і назад.
• Проведіть погляд обох очей через верх ліворуч-праворуч і поверніться у початкове положення. Потім повторіть цей самий рух навпаки.
• Намалюйте поглядом прямокутник або квадрат.
• Пересувайтеся поглядом по колу або по дузі.
• Обведіть поглядом трикутник або ромб.
• Намалюйте очима краватку-метелик або бантики.
• Зафіксуйте погляд на англійській букві S у горизонтальному, а потім у вертикальному положенні.
• Прокресліть поглядом ліворуч-праворуч вертикальні дуги, а потім поверніться назад.
• Проведіть поглядом по всіх кутах діагоналі у квадраті або прямокутнику.
• Зведіть максимально зіниці в перенісся, орієнтуючись на палець на носі й дуже часто покліпайте віями, як метелик або колібрі махає крильцями.

Цитата
Маргарет Корбет:
"…Цивілізація позбавила наші очі навіть того мінімуму уваги, яку ми ще надаємо нашим ногам. Відчувши фізичну втому, ми намагаємось присісти або прилягти. Відчуваючи зорову втому, ми продовжуємо напружувати очі читанням, кінофільмами та телевізором, або комп’ютером…"

Леся ТОКАРЮК
0 2 937
6-11-2015, 12:09

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги