додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Особливості харчування пацієнтів при алергодерматозах

Алергічні дерматози на сьогодні є найбільш поширеною групою захворювань шкіри.

У структурі дерматологічної захворюваності вони складають від 20 до 43%.

Окрім генетичної схильності, у розвитку й перебігу алергодерматозів мають значення розлади імунологічної реактивності, порушення функції центральної та вегетативної нервової системи, дисфункція шлунково-кишкового тракту, наявність вогнищ хронічної інфекції тощо.

Провокуючими чинниками розвитку й загострень є вживання трофалергенів, контакт з побутовими алергенами, прийом лікарських засобів, укуси комах, вплив аероалергенів, психоемоційне напруження, постінфекційна астенізація тощо. Тому одним із основних принципів лікування алергічних захворювань шкіри, у тому числі й атопічного дерматиту, є виключення різноманітних алергенів – респіраторних (що потрапляють через дихальні шляхи) та харчових. Саме харчові алергени можуть спровокувати появу алергічного захворювання, а також спричинити його загострення. Слід пам’ятати про індивідуальний підхід до вибору продуктів харчування та можливість розвитку алергічної реакції практично на будь-який харчовий продукт.

Зважаючи на склад харчових продуктів, вміст у них екстрактивних компонентів та сучасні дані щодо реакції пацієнтів та харчові продукти, розроблено рекомендації щодо дієтичного харчування хворих на алергічні захворювання шкіри, у тому числі, й атопічний дерматит

Хворим на алергодерматози рекомендовано:

- Хліб і хлібні вироби: хліб житній, український, сухарі з цих сортів хліба.

- Круп’яні та мучні вироби: каші, зварені на воді, із вівсяної, гречаної і рисової круп.

- М'ясо, м’ясні продукти та страви з них: варена нежирна яловичина, телятина, яловича печінка.

- Риба: риба річна відварна.

- Молоко і молочні продукти: всі продукти з кислого молока без додавання цукру і пряностей (кефір, кисляк, сметана, сир).

- Овочі: всі овочі (сирі і варені), салат, петрушка, кріп, цибуля (свіжа зелена), редька, горошок.

- Супи: супи на овочевому відварі з різними овочами, пісні борщі з відварним м’ясом.

- Жири: масло вершкове, олія рослинна.

- Напої: свіжоприготовані овочеві і фруктові соки без додавання цукру, трав’яний чай без цукру.

- Фрукти: яблука (зелені сорти), вишня, черешня, груша, слива, аґрус.

- Сухофрукти (яблука, чорнослив).

Хворим на алергодерматози не рекомендовано:
Хліб і хлібні вироби: хліб білий, пшеничний, всі вироби з білої муки і здобного тіста, вафлі, печиво.
Круп’яні та мучні вироби: пироги, запіканки, вермішель, макарони, солодкі каші на молоці.
М'ясо, м’ясні продукти та страви з них: копченості і смажене м’ясо, страви з м’ясних консервів, ковбаси, сосиски, м'ясо птиці, дичина, всі м’ясні бульйони.
Риба: риба смажена, солена, копчена, маринована, рибні бульйони та рибні консерви.
Молоко і молочні продукти: творожна (сиркова) солодка маса, солодкі сирки, свіже молоко і всі страви з нього, різні сири.
Овочі: всі овочеві консерви, помідори, огірки і капуста мариновані.
Супи: капусняк, борщі і супи на м’ясному або рибному бульйонах, супи з макаронними виробами.
Жири: яловичий, свинний та баранячий жири, маргарин.
Напої: консервовані фруктові соки, компоти, пасти, киселі, кава, какао, міцний та солодкий чай, морозиво, солодка газована вода.
Фрукти: смородина, полуниця, малина, диня, апельсини, лимони, мандарини, абрикоси, персики, виноград, мариновані фрукти, компоти із свіжих фруктів із додаванням цукру
Інше: жувальна гумка, горіхи. Повністю виключити із раціону яйця і страви з них, всі соуси, шоколад, всі цукерки (шоколадні, смоктальні з начинкою).

Дієта повинна відповідати наступним вимогам:
- харчування повинно бути 4-х або 5-ти разовим;
- їжа повинна бути теплою (не гарячою і не холодною);
- прийом призначених лікарем медикаментів повинен проводитися строго у відповідності до вказівок лікуючого лікаря;
- тривалість застосування дієти повинна бути не менше року, після чого до неї можна буде вводити, з дозволу лікуючого лікаря, свіже молоко, вживання фруктів, круп’яних та мучних виробів.
Дотримуйтесь дієти і будьте завжди здоровими!

Карвацька Юлія – асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету

0 3 162
2-11-2015, 17:38

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Трави не є обов'язковим компонентом страви, але їх варто використовувати - і не лише для аромату
Всі рецепти ...