|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїАлергічні дерматози на сьогодні є найбільш поширеною групою захворювань шкіри. У структурі дерматологічної захворюваності вони складають від 20 до 43%. Окрім генетичної схильності, у розвитку й перебігу алергодерматозів мають значення розлади імунологічної реактивності, порушення функції центральної та вегетативної нервової системи, дисфункція шлунково-кишкового тракту, наявність вогнищ хронічної інфекції тощо. Провокуючими чинниками розвитку й загострень є вживання трофалергенів, контакт з побутовими алергенами, прийом лікарських засобів, укуси комах, вплив аероалергенів, психоемоційне напруження, постінфекційна астенізація тощо. Тому одним із основних принципів лікування алергічних захворювань шкіри, у тому числі й атопічного дерматиту, є виключення різноманітних алергенів – респіраторних (що потрапляють через дихальні шляхи) та харчових. Саме харчові алергени можуть спровокувати появу алергічного захворювання, а також спричинити його загострення. Слід пам’ятати про індивідуальний підхід до вибору продуктів харчування та можливість розвитку алергічної реакції практично на будь-який харчовий продукт. Зважаючи на склад харчових продуктів, вміст у них екстрактивних компонентів та сучасні дані щодо реакції пацієнтів та харчові продукти, розроблено рекомендації щодо дієтичного харчування хворих на алергічні захворювання шкіри, у тому числі, й атопічний дерматит Хворим на алергодерматози рекомендовано: - Хліб і хлібні вироби: хліб житній, український, сухарі з цих сортів хліба. - Круп’яні та мучні вироби: каші, зварені на воді, із вівсяної, гречаної і рисової круп. - М'ясо, м’ясні продукти та страви з них: варена нежирна яловичина, телятина, яловича печінка. - Риба: риба річна відварна. - Молоко і молочні продукти: всі продукти з кислого молока без додавання цукру і пряностей (кефір, кисляк, сметана, сир). - Овочі: всі овочі (сирі і варені), салат, петрушка, кріп, цибуля (свіжа зелена), редька, горошок. - Супи: супи на овочевому відварі з різними овочами, пісні борщі з відварним м’ясом. - Жири: масло вершкове, олія рослинна. - Напої: свіжоприготовані овочеві і фруктові соки без додавання цукру, трав’яний чай без цукру. - Фрукти: яблука (зелені сорти), вишня, черешня, груша, слива, аґрус. - Сухофрукти (яблука, чорнослив). Хворим на алергодерматози не рекомендовано: Хліб і хлібні вироби: хліб білий, пшеничний, всі вироби з білої муки і здобного тіста, вафлі, печиво. Круп’яні та мучні вироби: пироги, запіканки, вермішель, макарони, солодкі каші на молоці. М'ясо, м’ясні продукти та страви з них: копченості і смажене м’ясо, страви з м’ясних консервів, ковбаси, сосиски, м'ясо птиці, дичина, всі м’ясні бульйони. Риба: риба смажена, солена, копчена, маринована, рибні бульйони та рибні консерви. Молоко і молочні продукти: творожна (сиркова) солодка маса, солодкі сирки, свіже молоко і всі страви з нього, різні сири. Овочі: всі овочеві консерви, помідори, огірки і капуста мариновані. Супи: капусняк, борщі і супи на м’ясному або рибному бульйонах, супи з макаронними виробами. Жири: яловичий, свинний та баранячий жири, маргарин. Напої: консервовані фруктові соки, компоти, пасти, киселі, кава, какао, міцний та солодкий чай, морозиво, солодка газована вода. Фрукти: смородина, полуниця, малина, диня, апельсини, лимони, мандарини, абрикоси, персики, виноград, мариновані фрукти, компоти із свіжих фруктів із додаванням цукру Інше: жувальна гумка, горіхи. Повністю виключити із раціону яйця і страви з них, всі соуси, шоколад, всі цукерки (шоколадні, смоктальні з начинкою). Дієта повинна відповідати наступним вимогам: - харчування повинно бути 4-х або 5-ти разовим; - їжа повинна бути теплою (не гарячою і не холодною); - прийом призначених лікарем медикаментів повинен проводитися строго у відповідності до вказівок лікуючого лікаря; - тривалість застосування дієти повинна бути не менше року, після чого до неї можна буде вводити, з дозволу лікуючого лікаря, свіже молоко, вживання фруктів, круп’яних та мучних виробів. Дотримуйтесь дієти і будьте завжди здоровими! Карвацька Юлія – асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |