додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Постійно болить горло?

"Винуватцями" можуть бути ніс або шлунок

Із настанням холодів з’являються і їхні "супутники": біль у горлі, кашель застуда. Про що може свідчити постійний біль у горлі і як від нього рятуватися?

"Мене постійно болить горло, – каже чернівчанин Олександр М. – Навіть влітку вранці прокидаюся від того, що дере в горлі. А тепер, коли трохи стало холодніше, біль став ще інтенсивнішим".

Відчуття болю в горлі періодично турбує кожного, адже це невід’ємний симптом респіраторних вірусних інфекцій. Проте неприємні відчуття в горлі при ГРВІ минають так само швидко, як і вірус покидає організм людини. Ми ж розберемо випадки, коли біль у горлі – постійний супутник людини, який турбує незалежно від застуди, і погано піддається традиційному лікуванню льодяниками і аерозолями.

Ніс – кондиціонер організму
– Біль у горлі може бути симптомом більше десяти різноманітних захворювань. Найчастіше він турбує хворих на гострий або хронічний фарингіт, тонзиліт (ангіна), – пояснює Світлана ЛЕВИЦЬКА, професор курсу отоларингології кафедри дитячої хірургії та отоларингології БДМУ. – Неприємні відчуття в горлі виникають при вдиханні надто сухого або забрудненого повітря, у тому числі тютюновим димом. Недостатня зволоженість повітря, що вдихається, призводить до пересихання слизової оболонки горла. Захисний шар слизу, що тоненькою плівкою вкриває слизову оболонку горла, зникає, і подразнення "оголених" закінчень нервових клітин викликає відчуття болю.

Ніс – оптимальний кондиціонер нашого організму. Для людини надзвичайно важливим є носове дихання, оскільки саме при проходженні повітря через ніс відбувається його очищення, зволоження і зігрівання до оптимальних показників. За нормального носового дихання в горло подається ідеально підготовлене повітря – незалежно від температурних і кліматичних умов.
За словами Світлани Анатоліївни, під час застуди і нежитю біль у горлі виникає саме через "вимкнення" носового дихання. Таким чином, одна з передумов хронічного болю в горлі – стійке порушення носового дихання, викликаного, скажімо, викривленням носової перегородки, аденоїдами, хронічним ринітом, хронічними синуситами.

Горло болить віл остеохондрозу
– Інша передумова хронічного болю у горлі – гастроезофагальний рефлюкс, при якому через недостатність м’язового апарата травного тракту і підвищеної кислотності в глотку періодично потрапляє соляна кислота, яка повинна міститься в шлунку і брати участь у травленні, – пояснює Світлана Левицька. – При потраплянні на слизову оболонку горла кислота знищує захисний шар слизу, і як результат, виникають неприємні – "першіння" і біль.

Досить часто постійний біль у горлі турбує пацієнтів, котрим в минулому видалили піднебінні мигдалики (гланди). Розвиток хронічного фарингіту у таких хворих пов’язаний з тим, що за відсутністю мигдаликів їхні функції щодо розпізнавання, аналізу і знешкодження вірусів і бактерій, що потрапляють в організм з повітрям і їжею, бере на себе лімфоїдна тканина задньої стінки глотки. Задня стінка глотки такого пацієнта не гладенька і не рожева – вона червона.
Крім того, постійний біль у горлі може бути побічною дією певних ліків, симптомом дефіциту вітамінів, проявом остеохондрозу шийного відділу хребта.

Що ж робити?
– Пацієнтові із постійним болем в горлі необхідно відвідати лікаря для визначення фактора, що підтримує запальний процес, – радить Світлана Левицька. – Отоларинголог повинен дослідити функцію носа і навколоносових пазух, оглянути глотку, гастроентеролог – діагностувати травну систему.

Щоб не було постійних неприємних відчуттів у горлі, варто відмовитися від паління, частіше бувати на свіжому повітрі, часто провітрювати оселю і стежити за достатньою вологістю повітря вдома. Пацієнт має дотримуватися певних дієтичних рекомендацій: випивати достатню кількість рідини, не вживати гострої їжі і газованих напоїв, алкоголю, останній прийом їжі повинен бути легким. Після вечері протягом двох годин не займати горизонтальне положення.

За хронічного болю у горлі більшість аерозолів і льодяників не допомагають. Більше того, часто вони навіть підсилюють інтенсивність болю, оскільки викликають пересихання слизової оболонки. Із методів народної медицини допоможуть теплі трав’яні чаї з ромашки, шавлії, м’яти. Гарний ефект має імбирний чай, чай із медом і лимоном, але тільки в тому випадку, якщо пацієнт не має проблем із шлунком. Однак перед початком самолікування необхідно проконсультуватися з лікарем.

Леся ТОКАРЮК
8 44 505
22-10-2015, 17:55

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Hаписав: Марiя, Коментарів: 0, Новин: 0, 27 грудня 2022 12:49
В новині:
Коли горло болить, то лiкую його Кодісепт нано Сільвером. Дуже гарний та дієвий оральний спрей. Мені допомагає завжди прибрати дискомфорт та вилікувати горло.До того ж він діє на віруси та бактерії у ротовій порожнині та лікування на довго не затягується.

Hаписав: Нiна, Коментарів: 0, Новин: 0, 21 березня 2023 13:32
В новині:
Головне не зволікати з лікуванням. Народні методи не приймаю, віддаю перевагу аптечним препаратам. Від болю у горлі допомагає спрей Колдісепт нано Сільвер. Мені подобається його приємний смак, і він швидко заспокоює хворе горло.

Hаписав: Тетяна, Коментарів: 0, Новин: 0, 16 травня 2023 09:51
В новині:
Я раніше часто полоскала горло відваром ромашки чи шавлії. Зараз відкрила для себе спрей для горла Колдісепт нано Сільвер. Він якраз зменшує роздратування та заспокоює запалене горло.

Hаписав: Олена, Коментарів: 0, Новин: 0, 6 липня 2023 08:55
В новині:
Коли горло болить, то лiкую його Кодісепт нано Сільвером. Дуже гарний та дієвий оральний спрей. Мені допомагає завжди прибрати дискомфорт та вилікувати горло.До того ж він діє на віруси та бактерії у ротовій порожнині та лікування на довго не затягується.

Hаписав: Маргарита, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 жовтня 2023 10:08
В новині:
Хворе горло - не рідкість, особливо в холодну пору року. Якщо починається першіння та біль, знаю, що це провісники тонзиліту. У таких випадках дуже рятує спрей для горла Колдісепт нано Сільвер. Він горло лікує ефективно, а на додаток ще й захищає його від вірусів та бактерій.

Hаписав: Яна, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 січня 2024 10:55
В новині:
Ті, у кого постійно болить горло, мене зрозуміють. Таке явище, як ангіна або фарингіт, для мене не новина. Порятунком від цих болячок стали гомеопатичні пігулки Тонзілотрен. Намагаюся приймати їх максимально швидко, на початковій стадії, так би мовити і обов'язково повним курсом, як сказано в інструкції. Такі неприємні симптоми як запалення, набряклість і білий наліт вони прибирають досить добре.

Hаписав: Гість Людмила, Коментарів: 0, Новин: 0, 7 березня 2024 11:16
В новині:
А ось мені від болю в горлі останнім часом допомагають пігулки Тонзилотрен. Вони добре лікують горло, не даючи хвороби перейти у щось серйозніше)

Hаписав: Ярослава, Коментарів: 0, Новин: 0, 11 квітня 2024 19:11
В новині:
Бажано хворе горло почати лікувати відразу, щоб уникнути ускладнень. Ніколи не знаєш, скільки часу займе це лікування. Я насамперед Тонзилотрен починаю приймати. Він добре прибирає білий наліт з мигдаликів. А саме лікування хоч і тривалий, але дуже ефективне.


Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги