додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

У темряві за комп’ютером не працюйте

Школярам можна сидіти перед монітором не більше 25 хвилин

Нині діти не уявляють свого життя без комп’ютера. Він є добрим помічником, однак може бути й відволікаючим фактором, який заважає навчатися і навіть шкодить здоров’ю.

Багатьох батьків мучать докори сумління, коли вони дивляться на малюка, який захопливо грає у "стрілялки". Всі чули про шкоду комп’ютерних ігор для здоров’я дітей. Частково це правда, і нам необхідно озброїтися спеціальними знаннями, щоб комп’ютерні ігри приносили тільки позитивні емоції.

Найголовніше – знати, як впливає комп’ютер на дитячий організм і скільки часу дитина може проводити за монітором без шкоди для здоров’я.

Навантаження на зір
Це перший і найголовніший чинник. Тривала робота на комп’ютері призводить до зорової перевтоми, що, у свою чергу, може призвести до зниження гостроти зору. Дитина старшого дошкільного віку може проводити за комп’ютером не більше 10-25 хв., після чого необхідно зробити перерву і невелику гімнастику для очей. Якщо у малюка проблеми із зором, то сідати за монітор йому можна тільки в окулярах. У жодному разі не дозволяйте дитині працювати за комп’ютером в темряві.

Розташуйте дисплей так, щоб світло з вікна не падало на екран і не світило в очі. Прослідкуйте, щоб відстань від дитячих очей до екрана становила 50-70 см. І пам’ятайте: комп’ютер не є основною причиною розвитку короткозорості у дітей. Величезну роль у цьому відіграють спадковість, телевізор і читання в темряві. За грамотного підходу та організації робочого місця зору нічого не загрожує.

Обмежена поза
Сидячи за комп’ютером, дитина дивиться з певної відстані на екран і одночасно тримає руки на клавіатурі. Це змушує займати певне положення і не змінювати його до кінця гри. Прослідкуйте, щоб кисті рук малюка перебували на рівні ліктів, а зап’ястки – на опорній планці. Також необхідно зберігати прямий кут (90 градусів) в ділянці суглобів. І, звичайно, якомога більше урізноманітнюйте дозвілля дитини: між комп’ютерними іграми дитина повинна грати в рухливі ігри, гуляти, займатися спортом. Не дозволяйте малюкові перекушувати за комп’ютером: ця шкідлива звичка може залишитися на все життя.

Психічне навантаження
Комп’ютер вимагає не меншої зосередженості, ніж керування автомобілем. Цікаві ігри вимагають величезної напруги, якої практично не буває в звичайних умовах. І все-таки психічне навантаження можна зменшити. По-перше, в роботі слід робити перерви, а по-друге, необхідно стежити за іграми. Найлегше для дитячого сприйняття статичне, крупне кольорове зображення в супроводі звуку. Гірше для психіки і для очей сприймається малювання на комп’ютері: напружуючи зір, малюк напружується сам. Все це відбувається і під час читання з екрану тексту, тому пошук інформації в Інтернеті потрібно дозувати. Ну і, нарешті, справжні "шкідники" – ігри з рухомими (на високій швидкості) зображення і дрібними елементами. Перевтому і напругу дитячого організму після таких тривалих ігор усунути дуже нелегко.

Випромінювання
У сучасних моніторів передбачені всі заходи безпеки: зокрема те, що називають радіацією (гамма-промені і нейтрони), монітор взагалі не виробляє. У ньому просто немає пристроїв з настільки високою енергією. Також нічого не випромінює системний блок. Але ви напевно помітили, що ніде в квартирі пил не скупчується з такою швидкістю, як на комп’ютерному столі. Річ у тім, що на електроннопроменевій трубці кінескопа є потенціал в 100 разів вищий за напругу в мережі. Сам по собі він не небезпечний, але він створюється між екраном дисплея і обличчям того, хто сидить перед ним, і розганяє пил, який осів на екран. Отже, необхідно постійно здійснювати вологе прибирання. А малюка, який встав з-за комп’ютерного столу, варто вмити прохолодною водою або протерти обличчя вологою серветкою.

Думка експерта
"Не карайте дитину забороною на ігри"
Алла БОРИСЮК, професор, в. о. завідувача кафедри психології та соціології БДМУ:
– Освоюючи з дитиною комп’ютер, ви формуєте розвинену, соціально адаптовану особистість, а заборони і покарання нічого, крім агресії, не викличуть. Інтерес дітей до комп’ютера величезний, і ваше завдання – скерувати його в корисне русло. У жодному разі не слід карати дитину забороною на комп’ютерні ігри, а як заохочення дозволяти грати "скільки хочеш". Сучасний комп’ютер повинен стати для вашого малюка рівноправним партнером, здатним дуже тонко реагувати на всі його дії і запити. Дотримання простих правил роботи на комп’ютері дозволить вам зберегти здоров’я вашого малюка і одночасно відкрити дитині світ величезних можливостей.

7 основних правил
1. За слабкого зору сідати за комп’ютер можна тільки в окулярах.
2. Дотримуватися відстань від очей до екрана (50-70 см).
3. Робити перерви в роботі і гімнастику для очей через кожні 15-25 хв. роботи перед монітором.
4. Дотримуватися правильної робочої пози.
5. Не працювати на комп’ютері в темряві.
6. Стежити за змістом ігор і програм.
7. Після занять вмитися прохолодною водою.

Цифри
50-70 см – має бути відстань від очей до монітора.

(Більше про вплив комп’ютерів на дітей читайте у газеті "Доброго здоров’я", №6, за жовтень).

Леся ТОКАРЮК
0 5 146
16-10-2015, 12:09

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги