додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Імунітет зміцнять гарбуз та калина

Щоб не хворіти взимку, забудьте про паління та висипайтеся

Розпочинається сезон застуд, нежитю, кашлю. Однак цього всього можна уникнути, якщо підготувати свій імунітет та врахувати поради лікарів.

Давно відомо, що за несприйнятливість до інфекційних захворювань в людському організмі відповідає ціла складна система – імунна, – говорить Наталія КАСПРУК, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – Одна з перших ознак слабкої імунної системи – часті застудні захворювання. Наприклад, появу "герпесу" на губах можна вважати сигналом порушення захисних сил організму. Також симптомами слабкого імунітету є швидка втомлюваність, підвищена сонливість, постійне відчуття втоми, ломота в суглобах та м’язах, безсоння, а також алергічні реакції. Більше того, сама наявність різноманітних хронічних захворювань також свідчить про недостатній рівень імунітету.

Дотримуючись деяких порад, можна підтримувати імунітет на оптимальному рівні.

Порада 1. Активний спосіб життя та загартовування
Кожен може обрати те фізичне навантаження, яке йому найбільше підходить (спорт, танці, прогулянки тощо). Але навантаження повинні бути регулярними. Надавайте перевагу прогулянкам пішки замість переповненого транспорту. При загартовуванні важливо пам’ятати, що необхідна поступовість. Будь-які різкі кроки можуть призвести до застуди.

Порада 2. Боротьба зі стресом
Стресові ситуації стимулюють вироблення кортизолу – гормону, який "придушує" імунну систему. Намагайтеся спати не менше восьми годин на добу – це оптимальний час, за який організм встигає відновитися. Не варто "реагувати" на негативні дрібниці життя. За необхідності скористайтеся такими засобами, як собача кропива, валеріана тощо. Позитивний настрій та правильні психологічні установки на міцне здоров’я сприятимуть зміцненню і підвищенню захисних сил організму.

Порада 3. Правильне харчування
Їжа повинна бути натуральною, багатою вітамінами, мінеральними речовинами та антиоксидантами. А це фрукти та овочі (серед яких лідери – цибуля і часник, які у великій кількості містять фітонциди). Додавання в раціон овочів та фруктів дозволить підвищити імунітет, активізувати обмін речовин, зміцнити судини й значно знизити рівень холестерину в крові. Щоденне вживання свіжих натуральних соків – прекрасна, смачна й здорова можливість запобігти багатьом захворюванням.
Ближче до холодів надавайте перевагу гарбузу, осіннім ягодам (брусниця, журавлина, калина), цитрусовим, сухофруктам. Не забувайте також і про мед.
Слід максимально обмежити цукор – лише кілька грам цукру на кілька годин порушують здатність наших лейкоцитів повноцінно протистояти інфекції. Для імунітету також шкідливий надлишок будь-яких жирів (особливо тваринних) та нестача білка. Білок – будівельний матеріал для імунних клітин.
Намагайтеся не вживати імпортні фрукти та овочі, адже ми не знаємо який рівень пестицидів вони містять. Пестициди та нітрати суттєво знижують імунітет.

Порада 4. Лікування хронічних недуг
Якщо в організмі накопичена велика кількість шлаків, то імунна система багато сил приділяє їхній нейтралізації, відповідно на боротьбу з вірусами їх залишиться менше. Основа з основ – контроль за станом кишечнику.
Імунітет поступово слабшає з віком. Вже після 30 років з’являються вікові зміни імунних органів. Накопичуються хронічні запалення, а вони ще більше знижують імунітет. Хронічні вогнища інфекції необхідно пролікувати (каріозні зуби, тонзиліти, фарингіти, гайморити, пієлонефрити, запалення придатків матки у жінок та хронічні простатити у чоловіків тощо).

Порада 5. Вакцинація
Забезпечити природний захист можна вчасним щепленням. Щеплення дають організму можливість самостійно виробляти потрібні антитіла.

Порада 6. Відмова від шкідливих звичок
Наприклад, у курців особливо страждає місцевий імунітет в бронхах і легенях. Через це, як правило, виникають хронічні бронхіти курців, з віком й емфізема легенів, а на їхньому фоні частіше, ніж у інших, пухлини органів дихання.

Порада 7. Більшість антибіотиків знижують імунітет
Це одна з причин, чому їх не слід застосовувати без особливої потреби (це може вирішити лише лікар). Знижують імунітет також деякі знеболювальні, глюкокортикостероїдні гормони, меншою мірою – деякі протиалергічні препарати на кшталт димедролу або діазоліну. Після тривалого прийому антибіотиків бажано вжити заходи для відновлення нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Можна поєднувати це з вживанням кисломолочних продуктів.
Багато мийних засобів містять органічні сполуки – ферменти, на які наша імунна система реагує, як на все чужорідне. Отже, як мінімум, з’являється зайве напруження імунних механізмів, у гіршому варіанті – розвиток алергії.
Якщо ви контактуєте з великою кількістю людей із схильністю до частих застуд, є чудовий засіб – промивання носа (Аква-Маріс, тощо). Мікроелементи і морська сіль, які там містяться, мають антисептичні властивості і перешкоджають розмноженню хвороботворних бактерій.

Трави, які зміцнюють імунітет: алое деревовидне, аїр болотний, аралія, оман високий, женьшень, каланхое, кропива дводомна, лимонник китайський, лопух, ялівець, обліпиха, кульбаба лікарський, розмарин лікарський, родіола рожева, деревій, елеутерокок колючий, ехінацея пурпурова.

Корисні рецепти
- 0,5 кг подрібнених волоських горіхів, 100 г соку алое, 300 г меду, сік чотирьох лимонів. Всі інгредієнти змішують і зберігають у холодильнику. Бальзам слід приймати 1-2 рази на день за 15 хв. до їди, по 1 ст. л. протягом місяця.
- Особливо корисно використовувати цей рецепт для зміцнення здоров’я в період застудних захворювань. Півсклянки тертої моркви і редьки змішати, додати по 1 ст. л. лимонного соку, оливкової олії та меду. Приймати суміш потрібно по 1 ст. л. до сніданку і після вечері.

Леся ТОКАРЮК
0 1 961
15-10-2015, 16:15

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги