додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Як розпізнати залізодефіцитну анемію

Зверніть увагу на нігті.

Залізо - надзвичайно важливий елемент для кровотворення в організмі. Воно переносить кисень по судинах, тим самим забезпечуючи роботу серця. Як зрозуміти, що його вам не вистачає?

При прихованому (латентному) дефіциті заліза людина відчуває себе нездоровою.Зазвичай пацієнти скаржаться лікаря на зниження працездатності, нездужання, слабкість, задишку, серцебиття, неприємний присмак у роті, сухість шкіри. З'являється сонливість, запаморочення, іноді головний біль.

При розвиненій залізодефіцитної анемії симптоми захворювання можна визначити візуально. В першу чергу негативні зміни зачіпають шкірний покрив, волосся і нігті. Шкіра стає в'ялою, сухою, блідо-зеленуватого кольору, вона лущиться, покривається тріщинами. Волосся стоншується, рідшає, ламається, втрачає свій блиск. Особливо дефіцит заліза впливає на стан нігтів. Вони стоншуються, розшаровуються і легко ламаються. Часто при вираженій залізодефіцитній анемії розвивається койлоніхія - ложкоподібна увігнута форма нігтів.

Також на слизових оболонках статевих органів, дихальних шляхів і травного тракту виникають атрофічні зміни. Такий стан пов'язаний з розвитком сидеропенії - дефіцитом заліза в тканинах організму. Різко знижується апетит, а у важких випадках спостерігаються прояви збоченого смаку і нюху - вживання вапна, крейди і навіть льоду (пагофагія).
0 893
26-08-2015, 13:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...