додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Енурез у дітей: як допомогти дитині прокидатися сухою

Не варто лаяти і тим більше карати дитину.

До п'яти років малюк має право прокидатись мокрою - просто в силу незрілості нервової системи. Якщо ж після цього віку він продовжує " плавати ночами ", можна говорити про нічний енурез. Лаяти за подібне безглуздо і шкідливо - дитині необхідна допомога.

Можливі причини енурезу
У зв'язку з якимось неврологічним порушенням (СДУГ, відхилення) нервова система розвивається із затримкою.

Нервова система у цілком здорової в іншому дитини дозріває повільніше, ніж у однолітків. Між сечовим міхуром і головним мозком як би порушений поштовий зв'язок - повідомлення про те, що пора встати і збігати в туалет, в мозок просто не надходять. Таке зазвичай проходить з віком само.
Вроджені захворювання сечостатевої системи: у дівчаток це може бути звуження сечівника, у хлопчиків - звуження крайньої плоті, у дітей обох статей - недостатня ємність сечового міхура; вади розвитку нирок.

Інфекційні захворювання сечових шляхів (найбільш часта причина - цистит).

Проблеми з ендокринною системою - порушення ритму секреції антідіутеріческого гормону. У нормі його рівень вночі підвищується, і сечі виробляється менше; при збоях все відбувається навпаки.

Всілякі стреси: проблеми в дитсадку чи школі, поява молодшого братика або сестрички, переїзд і т. д.

У вкрай рідкісних випадках енурез - це:

наслідок епілептичних припадків у сні;
прояв діабету, гіпер- або гіпотиреозу;
симптом нічного апное;
побічний ефект деяких лікарських препаратів.

Зрозуміло, що при наявності соматичного захворювання енурез без допомоги лікарів не вилікувати. Однак якщо встановлено, що причини нічного нетримання сечі у дитини суто психологічні, успіх боротьби з енурезом багато в чому залежить від батьків; ніякі таблетки не замінять комфортної обстановки в сім'ї.

Не варто лаяти і тим більше карати дитину, за те, що вона "знову мокра". Це все одно що лаяти за заїкання або нервовий тик. А от коли вона прокидається сухою, не забудьте її похвалити.

Власним емоціям можна давати волю, тільки якщо вони позитивні. Не скупіться на похвали - і постарайтеся бути якомога спокійніше, роблячи зауваження.

Поставтеся з повагою до дитячих страхів: чудовисько під ліжком вигадане, але страх щось справжній! Якщо малюк просить залишити в його кімнаті включений нічник, не відмовляйте йому.

Обмежуйте прийом рідини перед сном.
0 1 074
26-08-2015, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги