додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Яка дія марихуани на мозок

Дослідження корисні для розробки методів лікування залежності від марихуани.

Звикання до марихуани відбувається через те, що її психоактивні компоненти - каннабіноїди - впливають на рецептори нейронів так званої заохочувальної системи мозку і запускають механізм отримання задоволення. Повне відключення таких рецепторів знімає залежність, але викликає безліч шкідливих наслідків для всього організму, зокрема, погіршує пам'ять, прискорює процеси старіння, може викликати запалення мозку.

Роберт Шварц ( Robert Schwarcz ) з американського Національного наркологічного інституту і його колеги вирішили піти іншим шляхом. Вони звернули увагу на природний регулятор дії каннабіноїдних рецепторів - кінуренову кислоту.

Група Шварца провела серію експериментів з щурами і південно-американськими мавпами саймірі, яких спочатку зробили наркоманами, додаючи синтетичні каннабіноїди в їх корм. Потім їм вводили речовину - інгібітор, яка відключає фермент, який розщеплює кінуренову кислоту.

В результаті кислота стала накопичуватися в мозку, і природне придушення каннабіноїдних рецепторів посилилося. Біохімічний ланцюжок, що веде від поглинання їжі з наркотиком до відчуття задоволення, перервався, і симптоми наркотичної залежності зникли - тварини перестали розшукувати корм з каннабіноїдами. У вилікуваних таким чином тварин, після перерви отримували невелику дозу канабіноїдів, відновлення залежності не відбувалося.

Щоб розібратися, як підвищений рівень кінуренової кислоти впливає на організм в цілому, потрібні додаткові дослідження. Проте вже тепер ясно, що результати цього дослідження будуть корисними для розробки нових методівлікування залежності від марихуани у людини.
0 946
14-08-2015, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги