додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Протизаплідні засоби можуть вилікувати анорексію

Хвороба може призвести до смерті.

Існує кілька причин розвитку цього синдрому, але соціально значущим феноменом в останні десятиліття став особливий варіант анорексії, названий "нервовою" (anorexia nervosa).

У недавньому клінічному дослідженні показано, що замісна гормонотерапія із застосуванням естрогену (протизаплідні) призводить до помітного зниження тривожності у дівчаток, які страждають цим важким психічним захворюванням.
Нервова анорексія - це важкий розлад у сфері харчової поведінки, що зачіпає в першу чергу дівчаток-підлітків (але не тільки).

Захворювання характеризується перекрученим сприйняттям свого тіла: пацієнти вважають себе дуже товстими, хоча насправді їх індекс маси тіла може бути неймовірно низьким. З часом хвороба прогресує, пацієнти більше не можуть думати ні про що, крім своєї ваги, жорстоко обмежують себе в їжі, катують фізичними навантаженнями. У багатьох в звичку входить штучне викликання блювоти, за допомогою якої вони позбавляються від поглиненої їжі.

Типовими ускладненнями анорексії є депресія з суїцидальними настроями, підвищений ризик переломів і остеопорозу, порушення менструального циклу і так далі. Без лікування хвороба може призвести до смерті. На жаль, лікується анорексія вкрай важко, а рецидиви - дуже часті.

У даному дослідженні вчені оцінювали ступінь тривожності за допомогою стандартного опитування. З'ясувалося, що з підвищенням рівня естрогену в крові ступінь тривожності зменшувалася. При цьому, що вкрай важливо, ця закономірність не зникала і при наборі ваги.

У якості піддослідних виступили 72 дівчинки з діагностованою нервовою анорексією. На момент початку дослідження всі вони знаходилися у віковому діапазоні 13-18 років. Учасниці були розділені на дві групи: у першій дівчинки отримували естроген, у другій - плацебо. Дослідження тривало 18 місяців. У підсумку групи порівняли. Результати серед дівчаток першої групи виявилися набагато благополучнішими, ніж у другій.
0 708
7-08-2015, 13:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...