додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

 Чим небезпечний йододефіцит

Найдешевший засіб його подолання - йодована харчова соль.

Сьогоднішній Японії вдалось уникнути такої шкоди для здоров’я свого населення від аварії на АЕС "Фукусіма-1" саме завдяки відсутності йододефіциту, яка є природною для цих територій. Однак в Україні дефіцит йоду — це природне явище, негативний вплив якого триватиме, якщо нічого не робити.

Під час Чорнобильської катастрофи щитовидні залози українців, які постійно відчували нестачу йоду, поглинули величезну кількість радіоактивного йоду, що потрапив в атмосферу в результаті вибуху. Безліч людей отримали сильне внутрішнє опромінення, результатом якого стало збільшення випадків раку щитовидної залози у 10 разів. Цього не сталося б, якби напередодні вибуху йододефіцит у населення був компенсований постійним вживанням йодованої солі.

Сьогодні йододефіцит зафіксовано в усіх регіонах України. Найефективнішим і водночас найдешевшим засобом його подолання, підтвердженим досвідом 137 країн світу, є масове йодування харчової солі. В Україні цей захід досі масово не впроваджений, попри постійні заклики українських вчених і медиків, а також світової спільноти. При цьому спроби впровадити в якості базової йодопрофілактики інші харчові добавки, в тому числі на основі багатих на йод морських водоростей, є відвертим лобіюванням комерційних інтересів, оскільки вони менш ефективні й дорожчі.
0 937
24-06-2015, 17:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
• Теги