додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Чому небезпечно їсти свіжий хліб

Це провокує проблеми з кішківником.

Іноді в магазині вдається натрапити на свіжий, ще гарячий, запашний хліб. Так приємно його з'їсти з чаєм або намастити маслом, варенням.

У гарячій здобі, хлібі тривають активні процеси: стискаються гази, застигають жири, сполучаються між собою молекули білків, випаровується волога. На такій стадії хліб і різати не рекомендують. Адже допоки він охолоджується до кімнатної температури, а його структура ще не щільна, він може прим'ятися. Здавен люди знали: хліб, що парує, їсти не можна, виникнуть проблеми з кишківником.

Якщо хліб з'їсти гарячим і швидко, погано пережовуючи, він неперетравленим потрапить у кишківник. Почнуться процеси бродіння і, як наслідок, здуття і біль через подразнення стінок кишківника. А от добре охолоджений хліб перетравлюється краще. Наприклад, якщо йдеться про житній хліб, то він, вистигаючи, навіть частково втрачає свою кислотність завдяки випаровуванню летких кислот. Від свіжого хліба може підвищитися кислотність у шлунку і статися напад печії. Тож випічка, зокрема і здоба, має вистоятися до восьми годин, допоки не вистигне до кімнатної температури.

А загалом здобне тiсто дуже поживне і корисне. У ньому є і мінеральнi речовини, і вiтамiни, і корисні ферменти. Усі вони впливають на обмiннi процеси, є надзвичайно важливими i для дитячого, i для дорослого органiзму. Але оптимальна доза здоби для здорової людини - це 200 грамiв (приблизно двi скибки) на день.
0 2 002
13-06-2015, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
Кутя

Кутя здається простою стравою лише на перший погляд. Насправді вона вимагає точності, терпіння та розуміння процесів
Всі рецепти ...