додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Чому небезпечно їсти свіжий хліб

Це провокує проблеми з кішківником.

Іноді в магазині вдається натрапити на свіжий, ще гарячий, запашний хліб. Так приємно його з'їсти з чаєм або намастити маслом, варенням.

У гарячій здобі, хлібі тривають активні процеси: стискаються гази, застигають жири, сполучаються між собою молекули білків, випаровується волога. На такій стадії хліб і різати не рекомендують. Адже допоки він охолоджується до кімнатної температури, а його структура ще не щільна, він може прим'ятися. Здавен люди знали: хліб, що парує, їсти не можна, виникнуть проблеми з кишківником.

Якщо хліб з'їсти гарячим і швидко, погано пережовуючи, він неперетравленим потрапить у кишківник. Почнуться процеси бродіння і, як наслідок, здуття і біль через подразнення стінок кишківника. А от добре охолоджений хліб перетравлюється краще. Наприклад, якщо йдеться про житній хліб, то він, вистигаючи, навіть частково втрачає свою кислотність завдяки випаровуванню летких кислот. Від свіжого хліба може підвищитися кислотність у шлунку і статися напад печії. Тож випічка, зокрема і здоба, має вистоятися до восьми годин, допоки не вистигне до кімнатної температури.

А загалом здобне тiсто дуже поживне і корисне. У ньому є і мінеральнi речовини, і вiтамiни, і корисні ферменти. Усі вони впливають на обмiннi процеси, є надзвичайно важливими i для дитячого, i для дорослого органiзму. Але оптимальна доза здоби для здорової людини - це 200 грамiв (приблизно двi скибки) на день.
0 1 561
13-06-2015, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги