додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Іспанський вчений збирається пересадити голову росіянина

Російський програміст Валерій Спиридонов страждає від спинальної м'язової атрофії.
І він погодився на експериментальну операцію – проект Серджо Канаверо. Йдеться про пересадку голови росіянина на нове тіло. Медик і пацієнт налаштовані рішуче, хоча поки що немає ні фінансування, ні штату медиків, необхідного для роботи, ні донора.

"У мене рідкісне захворювання. Такий шлях розвитку трансплантології – єдиний шанс для сотень тисяч людей. Це те саме, що перший польот людини в космос. Хтось повинен зробити крок у безодню. Відмовлятися від плану я не маю наміру. Але точної дати операції поки що немає. Мені Зараз 30 років. Хоча зазвичай з цим діагнозом люди рідко живуть більше 20. Я сам зв'язався з професором ще два роки тому і досі листуюся з ним по Skype ", – зізнається Спиридонов.

Відомо, що у росіянина рідкісне генетичне захворювання, аміотрофія Верднига-Гоффмана, при якому відбувається ураження або втрата рухових нейронів. В результаті аномалії людина не може нормально пересуватися, ковтати, тримати голову. Варто відзначити, що спроби пересадити голову раніше були, але тільки з тваринами. Наприклад, у 1970-ті вчені пересаджували голову мавпі, проте тварина загинула через 10 днів. Радянський професор Володимир Деміхов експериментував на собаках. Його гібриди жили від 1 до 20 днів.

За словами Канаверо, він уже продумав стратегії. Хірург відсіче обидві голови, і, при цьому мозок буде охолоджуватися до 10-15 градусів за Цельсієм. Після цього почнеться з'єднання тіла донора і голови пацієнта. На операцію, за попередніми оцінками, має піти 36 годин. Заступник директора Інституту хірургії імені Вишневського Олексій Чжао пояснив, що при операції будуть зшиті чотири судини, дві сонні артерії, дві яремні вени. Але нервові волокна в спинному мозку з'єднати неможливо. Тому навіть якщо пацієнт виживе, контролювати кінцівки він не зможе. Професор Канаверо не згоден з Чжао і налаштований оптимістично. Він розповів, що планує склеїти нейрони особливим біоклеем, а потім простимулювати регенерацію слабким електричним струмом. Весь цей час пацієнт буде перебувати в штучній комі.
0 785
15-04-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...