додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

У БДМУ відзначили 66 річницю від Дня народження В. Івасюка

У цей день 66 років тому народився всесвітньо відомий композитор, поет, Герой України Володимир Івасюк.
Активісти Студентської Ради Буковинського державного медичного університету та учасники мистецьких студій Палацу "Академічний" вшанували видатного буковинця, колишнього студента медичного інституту покладанням квітів до меморіальної дошки, присвяченій пам’яті Володимира Івасюка. На урочистий захід завітала начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська. Студенти-медики на Театральній площі міста та біля пам’ятника Т. Г. Шевченка виконали пісню "Червона рута", яка стала символом усього найкращого в сучасній українській естраді.
Також вокальний ансамбль "Букмед" Палацу "Академічний" виступив у Меморіальному музеї Володимира Івасюка на відкритті виставки "Один з небагатьох", автором якої є Святослав Вірста. Відкриття виставки відвідали чимало чернівчан, серед яких були й відомі митці.

Володимир Івасюк, який прожив усього 30 років, за своє коротке, але славне життя написав 107 пісень, 53 інструментальних твори, створив музику до кількох спектаклів. Окрім цього, він – професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Відомий як музикант, Івасюк був і неординарним живописцем.
Володимир Івасюк навчався у Буковинському державному медичному університеті, тоді – Чернівецькому медичному інституті у 1967-1972 рр. Після вступу його одразу ж обрали старостою групи, запросили в оркестр народних інструментів "Трембіта" та камерний оркестр медінституту.
Після закінчення третього курсу Володимир почав працювати над піснею "Червона рута". Хоча й до цього було багато пісень про загадкове зілля руту-м’яту, саме "Червоній руті" судилось полонити стільки сердець своєю ліричністю та своїм романтизмом.
13 вересня 1970 р. на Театральній площі Чернівців Володимир Івасюк з Оленою Кузнєцовою вперше виконали "Червону руту" та "Водограй" у програмі Українського телебачення "Камертон доброго настрою. Згодом їх виконував ансамбль "Смерічка" Л. Дутківського (солісти Н. Яремчук, В. Зінкевич, М. Ісак). Ці пісні стали лауреатами телеконкурсів "Пісня–71" та "Пісня-72", принісши тріумф та визнання їхньому авторові.
Хоча Володимиру Івасюку не судилося стати лікарем, студенти і викладачі Буковинського державного медичного університету пишаються тим, що видатний буковинець, талановитий митець носив звання студента вищого медичного закладу Буковини.
0 720
5-03-2015, 18:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги