додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Швидкі вуглеводи – головний ворог схуднення

Існує багато дієт, які стверджують що за допомогою вуглеводів, а вірніше їх відсутності, ви можете досягти чудових результатів.
Однак існує два види вуглеводів. Одні вуглеводи можна іноді вживати, від інших варто зовсім відмовитися.

Прості вуглеводи
"Швидкими" (або простими) називають вуглеводи, здатні швидко вступити в кров і відразу ж використовуватися як енергія, їх також називають легкозасвоюваними. Вони викликають різкий підйом рівня цукру в крові. Цей вид вуглеводів міститься у всіх продуктах харчування, в які додано цукор – шоколад, випічка (у тому числі білий хліб), цукерки, солодкі напої тощо; у всіх фруктах (особливо бананах і винограді, менше – в яблуках, цитрусових) і соках з них (як у натуральних, так і з додаванням цукру); в продуктах, виготовлених з обробленого зерна (борошняних виробах) – макаронах (крім тих, що виготовлені з твердих сортів пшениці), випічці (печиво, білий хліб, булки, пироги, кекси тощо).
Прості вуглеводи володіють високим глікемічним індексом (ГІ).
Глікемічний індекс відбиває ступінь початкового підвищення цукру в крові при прийомі їжі. У відповідь на стрибок цукру організм виділяє гормон – інсулін, який транспортує глюкозу в кров. Чим більше цукру, тим вище секреція (виділення) інсуліну.
Якщо зловживати їжею в високим ГІ довгий час, то організм звикне до необхідності високої вироблення інсуліну та його буде багато, навіть коли людина буде вживати їжу з низьким глікемічним індексом. У цьому випадку цукор з їжі буде швидко транспортований з крові інсуліном і відразу ж знову з'явиться відчуття голоду, так як глюкози в крові, доступною для отримання енергії для поточного споживання, не залишиться. Таким чином, людина починає споживати їжі більше, ніж потрібно, що призводить до збільшення ваги, якщо щоденна витрата калорій (за рахунок фізичної активності) не підвищилася.
У випадку, коли вам потрібна енергія "тут і зараз" (вранці або за півгодини перед тренуванням), швидкі вуглеводи з високим ГІ необхідні – так як відразу будуть витрачені на поточні потреби організму і не встигнуть перейти в жирові запаси. При цьому перевагу варто віддавати не висококалорійним цукеркам і випічці (від яких краще відмовитися зовсім), а фруктам, шоколаду з високим вмістом какао (більше 60%).

Складні вуглеводи
Повільні вуглеводи "Повільні" (або складні, комплексні) – вуглеводи, засвоюються повільно і не викликають різких стрибків цукру. Їх також називають "довгими". Такий вид вуглеводів міститься в таких продуктах, як овочі, необроблені крупи (непотрібнені, що пройшли меншу ступінь очищення) – бурий рис, гречка, бобові, геркулес (не швидкого приготування!), макарони з твердих сортів пшениці, а також продукти, що містять велику кількість клітковини (волокон), оскільки вони уповільнюють процес травлення, тим самим зменшуючи кількість глюкози, яка одночасно надходить в кров.
Складні вуглеводи володіють низьким глікемічним індексом, не провокують високу секрецію інсуліну. Цукор надходить у кров поступово, забезпечуючи організм енергією довше, ніж прості вуглеводи. Таким чином людина тривалий час не відчуває почуття голоду і не споживає їжі більше, ніж потрібно.
0 2 292
3-03-2015, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...