додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Наскільки корисно харчуються в різних країнах

Виявилося, найгірші справи з їжею в Бельгії та Угорщині, а найкращі – у Чаді, Сьєрра-Леоне (тут люди регулярно їдять фрукти, овочі, горіхи й цільнозернові продукти).
Загалом можна сказати, що у світі шкідлива їжа переважає в харчуванні людей. Усього аналізу піддалися 197 країн і 4,5 мільярда чоловік. У 1990-2010 роках були помічені найзначніші покращення в раціоні жителів багатьох країн. Але, всупереч очікуванням, США, Канада, Західна Європа, Австралія і Нова Зеландія все одно потрапили в список країн з нездоровим раціоном і високим рівнем споживання шкідливих продуктів.
А ось у деяких країнах Тропічної Африки та Азії (Китай, Індія), навпаки, покращень в раціоні не відбувалося за останні 20 років. Отже, найкраще харчуються в Чаді, Сьєрра-Леоне, Малі, Гамбії, Уганді, Гані, Кот-д'Івуар, Сенегалі, Ізраїлі, Сомалі. Найгірше – у Вірменії, Угорщині, Бельгії, Чехії, Казахстані, Білорусі, Аргентині, Туркменістані, Монголії, Словаччини. Загалом враховувалося споживання 17 ключових продуктів харчування, пов'язаних з ожирінням, а також хвороби на зразок діабету 2 типу, серцевих недуг, інсульту, раку, викликаного харчуванням.
Вчених цікавили три схеми живлення. Перша включала овочі, фрукти, бобові й квасоля, горіхи і насіннячка, цільнозернові продукти, молоко, поліненасичені жирні кислоти, рибу, омега-3 і клітковину. Друга – м'ясні продукти (включаючи оброблені), солодкі напої, насичені жири, транс-жири, холестерин і сіль. Третя – загальний раціон, що включав 17 груп продуктів.
Фахівці оцінювали країни від 0 до 100 балів (найздоровіший раціон). З'ясувалося: багаті країни їли більше корисних продуктів, ніж бідні (це давали в середньому додаткові 2,5 бала). Але в цілому люди в багатьох країнах погано харчувалися через активне споживання шкідливих продуктів (мінус 33 бали). Причому, літні люди і жінки частіше їли корисні продукти.
Взагалі корисні продукти в більшому обсязі можна було зустріти в раціоні жителів Тунісу, Барбадосу, Кабо-Верде, Маврикія, Ізраїлю, Катару, Кіпру, Сейшелів, Малі, Гренади. А ось найбільше шкідливих продуктів споживали в Азербайджані, Словаччині, Чехії, Бельгії, китайській провінції Хейлунцзян, Ісландії, Білорусі, Литві, США та Росії.
0 980
25-02-2015, 18:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги