додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Наскільки корисно харчуються в різних країнах

Виявилося, найгірші справи з їжею в Бельгії та Угорщині, а найкращі – у Чаді, Сьєрра-Леоне (тут люди регулярно їдять фрукти, овочі, горіхи й цільнозернові продукти).
Загалом можна сказати, що у світі шкідлива їжа переважає в харчуванні людей. Усього аналізу піддалися 197 країн і 4,5 мільярда чоловік. У 1990-2010 роках були помічені найзначніші покращення в раціоні жителів багатьох країн. Але, всупереч очікуванням, США, Канада, Західна Європа, Австралія і Нова Зеландія все одно потрапили в список країн з нездоровим раціоном і високим рівнем споживання шкідливих продуктів.
А ось у деяких країнах Тропічної Африки та Азії (Китай, Індія), навпаки, покращень в раціоні не відбувалося за останні 20 років. Отже, найкраще харчуються в Чаді, Сьєрра-Леоне, Малі, Гамбії, Уганді, Гані, Кот-д'Івуар, Сенегалі, Ізраїлі, Сомалі. Найгірше – у Вірменії, Угорщині, Бельгії, Чехії, Казахстані, Білорусі, Аргентині, Туркменістані, Монголії, Словаччини. Загалом враховувалося споживання 17 ключових продуктів харчування, пов'язаних з ожирінням, а також хвороби на зразок діабету 2 типу, серцевих недуг, інсульту, раку, викликаного харчуванням.
Вчених цікавили три схеми живлення. Перша включала овочі, фрукти, бобові й квасоля, горіхи і насіннячка, цільнозернові продукти, молоко, поліненасичені жирні кислоти, рибу, омега-3 і клітковину. Друга – м'ясні продукти (включаючи оброблені), солодкі напої, насичені жири, транс-жири, холестерин і сіль. Третя – загальний раціон, що включав 17 груп продуктів.
Фахівці оцінювали країни від 0 до 100 балів (найздоровіший раціон). З'ясувалося: багаті країни їли більше корисних продуктів, ніж бідні (це давали в середньому додаткові 2,5 бала). Але в цілому люди в багатьох країнах погано харчувалися через активне споживання шкідливих продуктів (мінус 33 бали). Причому, літні люди і жінки частіше їли корисні продукти.
Взагалі корисні продукти в більшому обсязі можна було зустріти в раціоні жителів Тунісу, Барбадосу, Кабо-Верде, Маврикія, Ізраїлю, Катару, Кіпру, Сейшелів, Малі, Гренади. А ось найбільше шкідливих продуктів споживали в Азербайджані, Словаччині, Чехії, Бельгії, китайській провінції Хейлунцзян, Ісландії, Білорусі, Литві, США та Росії.
0 1 068
25-02-2015, 18:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
Кутя

Кутя здається простою стравою лише на перший погляд. Насправді вона вимагає точності, терпіння та розуміння процесів
Всі рецепти ...