додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Кажани «підказали», як повернути зір сліпим людям

Ехолокація вкупі з іншими органами чуттів, крім очей, може реально допомогти людям, позбавленим зору, пише Health Canal.
Девід Бакінгем з Університету Еріот-Ватт довів: люди, які користуються ехолокацією, здатні отримати актуальну інформацію про розмір предметів.
У принципі, деякі незрячі люди застосовують метод ехолокації для оцінки навколишнього середовища. Вони клацають пальцями або язиком. Створювані звукові хвилі відбиваються від об'єктів особливим чином, залежно від їхніх характеристик. В експерименті брали участь три групи людей: сліпі люди, які використовують ехолокацію, сліпі, які не використовують цей метод, і зрячі (контрольна група). Людям потрібно було оцінити вагу трьох кубів, які не відрізнялися за вагою, але розрізнялися за розміром.
У підсумку друга група правильно оцінювала куби, оскільки отримувала інформацію тільки на основі зважування. Про розмір кубів вона нічого не знала. Третя група відчувала ефект так званої "ілюзії розміру-ваги". На думку її членів, маленькі куби важили більше. Така ж ілюзія створювалася й у першій групі. Тобто ехолокація працювала як зорова оцінка. Відомо: ехолокація задіює зони мозку, пов'язані із зором. Нове дослідження доводить ефективність методу.
0 859
29-12-2014, 10:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги