додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Сидячий спосіб життя робить кістки крихкими

Вчені з Кембриджського університету з'ясували: через перехід від землеробства до сидячого способу життя у сучасних людей більш крихкі кістки, ніж у їхніх предків.
Ймовірно, у стародавніх людей і сучасних приматів кістки міцніші завдяки постійній фізичної активності, пов'язаній з полюванням і збиранням, розповідає Zee News. За теорією дослідників, відсутність постійної фізичної активності призводить до того, що стегнова кістка в людини стає тоншою й легше, ніж у активних людей або сучасних приматів, таких як шимпанзе, горили й орангутанги.
Існують й інші пояснення. Можливо, у людини і вищих приматів різна структура кісток через генетику. Тобто кісткова структура в процесі еволюції стала легшою і тоншою. Крім того, поверхня суглобів збільшилася через прямоходіння. Це знизило навантаження на кістки, і вони стали менш міцними. Однак два останніх пояснення, судячи з усього, не відповідають істині. Дослідники спробували з'ясувати, яка теорія правильна, вивчаючи тазостегновий суглоб.
Виявилося, маса кісток у хліборобів значно нижча, ніж у мисливців-збирачів. Кістки найбільш рухливих мисливців і збирачів по структурі були схожі на кістки нелюдиноподібних приматів. Так, фахівці підтвердили першу теорію. Вчені сподіваються, що їхні висновки допоможуть у розробці програм профілактики остеопорозу та переломів стегна у літніх людей.
0 1 008
27-12-2014, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги