додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Гени і психологічні травми роблять із людей злочинців

Дослідники з Університету Монреаля опитали 1337 студентів віком 17-18 років.
Учасники заповнили анонімні анкети, в яких розповіли про свою поведінку в минулому, в сімейних конфліктах, насильство та якість стосунків із батьками. Також вчені взяли зразки слини учасників для вивчення їхнього ДНК, розповідає The Daily Mail.
Спочатку дослідники розглянули фермент під назвою моноаміноксидаза А (MAO-A). При розщепленні він дає енергію нейромедіатора, одним з яких є серотонін. У 25% учасників чоловічої статі дослідники виявили найменш активний варіант MAO-A. Серед них ті, у кого був досвід фізичного насильства в дитинстві, виявилися більш схильні до антисоціальної поведінки, ніж ті, хто не стикався з насильством. У жінок ризик антисоціальної поведінки збільшували високу активність гена MAO-A і дитячу травму.
Наступний ген, вивчений фахівцями, – BDNF. Він пов'язаний з нейронною пластичністю. Це здатність клітин мозку перебудовувати нейронні шляхи та з'єднання протягом усього життя. Низька експресія гена BDNF зустрічалася у 30% добровольців. Попередні дослідження показали, що цей варіант гена підвищував ризик агресивної поведінки в тому випадку, якщо його носії потрапляли під вплив агресивних однолітків.
Третій ген – переносник серотоніна 5-HTTLPR. Його знайшли приблизно у 20% учасників. Серед носіїв найменш активного варіанту цього гена, ті, хто стикався з травматичними подіями в дитинстві, були більш схильні до агресивної та антисоціальної поведінки, ніж ті, хто не переживав подібних подій в дитинстві. Загалом всі три генетичних варіанти, взаємодіючи один з одним і з іншими факторами, такими як сімейні конфлікти і сексуальне насильство, збільшували ризик правопорушень.
Низька активність варіантів всіх трьох генів у тих, хто піддавався сімейних конфліктів або сексуальному насильству, була пов'язана з антисоціальною поведінкою. Ті учасники, у яких були теплі стосунки з батьками, практично не скоювали злочинів. Так, травматичні переживання, такі як розлучення і сексуальне насильство, можуть вплинути на експресію генів, що відповідають за схильність людини до антисоціальної поведінки.
0 759
18-12-2014, 10:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...