
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
![]() |
|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / НовиниСоєві продукти – знахідка для розвитку продуктового забезпечення населення. Соєві продукти корисні всім, особливо категорії людей у віці від 40 і старшим. Якби всі в цьому віці м'яко перейшли на соєві продукти, то відсоток захворюваності на серцево-судинні патології значно знизився б. Справа в тому, що соя – повноцінний білок рослинного походження, до складу якого входять всі незамінні амінокислоти, і при цьому відсутні будь-які жири, що викликають небезпеку розвитку захворювань. Також варто відзначити, що соя містить жіночі гормони – фітоестрогени, що підтримують жіночий організм в режимі молодості довгі роки. Тому для прекрасної половини людства соєві продукти особливо корисні. Проте в нашій країні соя практично ніде не росте, за винятком невеликих зон. Лікарі-дієтологи насторожено ставляться до сої імпортного виробництва і продуктів із неї. Така соя вирощена методом генної інженерії, коли відбуваються мутації на рівні генома рослини. І невідомо, як ці мутації будуть діяти на організм людини. За 30 останніх років існування програми оздоровлення населення в усьому світі за рахунок посиленого виробництва соєвих продуктів, оздоровлення суспільства так і не відбулося. У тих країнах, де ця програма здійснювалася – в Америці, Канаді, Бразилії, передових європейських і африканських країнах – не знизився відсоток серцево-судинних захворювань, не збільшилася середня тривалість життя, проте зросла кількість новонароджених з різними генетичними патологіями. Крім того, значно збільшився відсоток населення з патологією щитовидної залози – за даними ВООЗ, від 4% до 72% за останні 30 років. І, на жаль, збільшилася кількість генетичних захворювань, що відбиваються на здоров'ї російського населення, у зв'язку з активною поставкою соєвих продуктів імпортного виробництва. Тому, відповідно до рекомендацій ВООЗ, не слід вживати імпортні соєві продукти дітям до 12 років, вагітним жінкам, людям з патологією щитовидної залози, особам з онкологічними захворюваннями. Загалом лікарі позитивно ставляться до соєвих продуктів, але тільки вітчизняного виробництва. Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
![]() На приготування десерту часу потрібно менше ніж годину і всього кілька інгредієнтів
• Теги
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |