
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
![]() |
|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / НовиниВ Європі запроваджується нова норма. Тепер всі ресторани і точки продажу їжі на винос зобов’яжуть інформувати клієнтів про наявність алергенів в стравах, передає BBC. Працівники закладів громадського харчування будуть розповідати, чи присутній в меню хоч один з 14 найпоширеніших алергенів. У цей перелік, зокрема, входять горіхи, молоко, селера, клейковина, соя і пшениця. Наприклад, селеру можна знайти в бульйонних кубиках, в супі; клейковину – в пшениці, житі, ячмені. Небезпечні також ракоподібні, яйця, риба, люпин (міститься в випічці, хлібі, макаронних виробах), молюски, гірчиця, арахіс, кунжутне насіння, діоксид сірки (використовується як консервант в сухофруктах, м’ясних продуктах, безалкогольних напоях, овочах і алкоголі). Нові правила торкнуться не тільки пекарень та кафе, але будинки престарілих і готові упаковані страви, що продаються в супермаркетах. Якщо порушення норми буде зафіксовано кілька разів, на заклад накладуть штраф. Згідно зі статистикою, це нововведення просто необхідне, адже в Європі проживає більше 17 мільйонів хворих на алергію. Багато хто з них потрапляє до лікарень і навіть помирає через харчової алергії. І часто цих ускладнень можна уникнути. У всьому винна недостатня інформованість. Працівники громадського харчування повинні виправити це, розповідаючи клієнтам про аллергени, розміщуючи інформацію на листівках, на самих упаковках у вигляді попереджень або виділяючи окремі інгредієнти в меню. Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
![]() На приготування десерту часу потрібно менше ніж годину і всього кілька інгредієнтів
• Теги
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |