додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Хліб і оливкова олія – ідеальне поєднання

Співробітники університетів Глазго й Лісабона з'ясували, як можна знизити ризик серцевого нападу всього за шість тижнів.
Секрет простий: потрібно вмокати хліб в оливкове олія, пише The Daily Mail. Тести й аналізи сечі показали: регулярне споживання олії покращує роботу хімічних сигналів, пов'язаних зі зниженим ризиком ішемічної хвороби серця.
Приблизно 4 чайні ложки олії (20 мл) на день – достатній обсяг для дорослої людини. І, якщо олія не подобається як заправка для салату, у неї можна просто вмокати хліб. Ефект від олії вчені перевірили на 69 добровольцях, які зазвичай не додавали олію до раціону.
Людей розбили на дві групи і попросили включити в щоденний прийом їжі 20 мілілітрів олії з низькою або високою концентрацією фенольних сполук. Експеримент тривав шість тижнів. Вважається, саме фенольні сполуки роблять оливкову олію настільки корисною. Далі був проведений аналіз сечі. Експерти шукали певні пептиди, вироблені внаслідок розпаду білків. Дані пептиди вже пов'язували з хворобами серця. Це були біомаркери, які показували наявність хвороби до появи симптомів.
Саме по біомаркерам вдалося зрозуміти, що прийом оливкової олії знизив ризик ішемічної хвороби (показники "1" і вище – наявність хвороби, показники "-1" – судини здорові). Так, прийом олії з низькою концентрацією фенольних сполук давав зниження показників з -0,5 до -0,8. А в другій групі вони знизилися з -0,6 до -0,8. При цьому інші показники начебто рівня холестерину не змінювалися.
Крім фенольних сполук, позитивний ефект виробляють жирні кислоти омега-6. Ці кислоти блокують реакцію тіла на запалення при хронічних хворобах, артриті і серцевих недугах. Також омега-6 знижує тиск і покращує співвідношення корисних і шкідливих жирів в тілі.
0 1 103
26-11-2014, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Марципан набагато легше приготувати вдома, ніж ви можете подумати
Всі рецепти ...