додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Відкриття: гуманне ставлення до пацієнтів покращує ефект ліків

Лікарям слід проявляти співчуття до пацієнтів.
Як показало дослідження, таке ставлення не тільки підтримує у важку хвилину, але прискорює процес лікування і робить ліки ефективнішими, пише The Daily Mail. Це чимось схоже на ефект плацебо.
Наприклад, лікар може сказати пацієнту, що після прийому таблеток його стан покращиться. І є всі шанси на це. Гарвардський університет вирішив перевірити цей факт. Виявилося, використання позитивно забарвлених слів, створення комфортного середовища і докладання всіх зусиль, щоб пацієнт довірився лікареві, має вражаючий ефект.
Люди починають краще реагувати на лікування. Більш того, психіка і фізика йдуть в щільній зв'язці. Якщо падає цукор, погіршується настрій. Якщо людина перелякана або в стресі, у неї частішає серцебиття і тиск зростає. Був проведений експеримент: людям давали антидепресанти або плацебо. В результаті у обох груп спостерігалася активність в одній і тій же зоні мозку, що контролює настрій.
Проводилось ще одне дослідження. Людям давали Віліум (заспокійливе). І воно працювало тільки в тому випадку, якщо його давав лікар особисто. А спостереження приблизно за 900 діабетиками показало: у лікарів, які виявляли турботу і співчуття, пацієнти мали кращі показники цукру і холестерину, ніж у решти лікарів.
Торік гарвардські вчені просканували мозок лікарів з метою виявити людей, які виявляли найбільшу співчуття. У підсумку саме у співчуваючих медиків пацієнти видужували швидше. Аналогічний результат був при оцінці стану астматиків.
0 1 129
14-11-2014, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги