додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Сезонна депресія пов’язана із коливанням серотоніну

Сезонний афективний розлад (САР) – це розлад настрою, при якому в людей, які в інші пори року мають нормальне психічне здоров'я, взимку з'являються депресивні симптоми (набагато рідше – улітку, навесні чи восени).
Кожен шостий житель країн Північної Європи взимку страждає від САР, пише Science World Report.
Вчені зробили позитронно-емісійну томографію головного мозку 11 пацієнтам із САР та 23 здоровим людям. Дослідники помітили в учасників, які страждали від САР, значну різницю між рівнями білку-переносника серотоніну (SERT) узимку й улітку. У пацієнтів із САР рівні SERT в зимові місяці були на 5% вищими, ніж улітку. Це призводило до зимової нестачі серотоніну. У здорових людей істотних коливань відзначено не було.
"Переносник серотоніну доставляє серотонін назад у нервові клітини, де він неактивний, отож, чим вища активність SERT, тим нижча активність серотоніну. Сонячне світло знижує активність SERT, але восени, коли ночі стають довшими, вона зростає. Через це падає активність серотоніну. Люди без САР не схильні до впливу цих змін, і рівень серотоніну в їх організмі залишається високим протягом всієї зими", – пояснює дослідник Бренда Мак Мехоні.
0 1 069
31-10-2014, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги