додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Безжальні гладіатори Стародавнього Риму були суворими вегетаріанцями

Зі шкільного курсу історії ми знаємо, що бої гладіаторів відрізнялися особливою жорстокістю - переможених чекала неминуча смерть.
Логічно припустити, що раціон воїнів ряснів калорійною їжею. Проте вчені стверджують, що це не так.
Постійні фізичні вправи, які входили в програму підготовки гладіаторів, і поєдинки з суперниками, вимагали величезної фізичної сили і витривалості. Однак ці воїни-смертники Стародавнього Риму харчуються не м'ясної юшкою і смаженим м'ясом, що було б цілком логічно, а постійно перебували на вегетаріанській дієті.
Про це повідомляють австрійські та швейцарські вчені з Віденського медичного університету (MedUni Vienna) і університету міста Берн (University of Bern), які за допомогою найсучасніших наукових методів досліджували останки давньоримських гладіаторів, які жили в II-III столітті до нашої ери.
Раніше на території стародавнього міста Ефес (Ephesus) вчені розкопали кладовище римських гладіаторів - скелети воїнів, незважаючи на їх вік, збереглися дуже добре.
За допомогою методів спектроскопічного і ізотопного аналізу кісток гладіаторів дослідники встановили, що вони харчувалися в основному рослинною їжею.
Такі методи дозволяли визначити рівні вуглецю, азоту, сірки в кісткових останках, а також співвідношення стронцію і кальцію. Вчені з'ясували, що в раціон гладіаторів постійно входили злакові культури (зокрема ячмінь в значних кількостях), а також бобові культури.
Це відкриття пояснює виявлені в рукописних документах тієї епохи незрозуміле слово "хордеаріі", яке в цих документах іноді вживається як синонім слова "гладіатори". У дослівному перекладі "hordearii" означать "Ті, що їдять ячмінь".
Вчені також виявили, що гладіатори, особливо ті, які отримали серйозні поранення, пили "тонізуючий напій", що представляв собою відвар деревної золи. У такому відварі містилося чимало магнію і кальцію - елементів, які сприяли загоєнню кісток.
0 1 554
29-10-2014, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги