додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Пасивне паління таке ж шкідливе, як і життя в місті з поганою екологією

Відомо, що пасивне паління призводить до різних проблем зі здоров'ям, наприклад, хвороб серця або дихальної системи.
Тому уряди багатьох країн організували заходи, щоб захистити населення від впливу тютюнового диму. Вчені з Абердинського і Единбурзького університетів проаналізували дані чотирьох взаємопов'язаних досліджень, проведених в Шотландії між 2009 і 2013 роками. У цих дослідженнях вимірювався рівень вмісту в повітрі маркерів вторинного тютюнового диму, зважених тонкодисперсних частинок (ТЧ 2,5), таких як пил, пише BBC.
Основними джерелами ТЧ 2,5 є вихлопні гази від автомобілів і викиди. Шотландські дослідники задалися метою оцінити кількість ТЧ 2,5 в повітрі, яке вдихають люди, які жили у будинках курців і некурців. Вони об'єднали дані досліджень з даними про типову частоту дихання і життєдіяльність людей. Також вчені зібрали інформацію про якість повітря в 93 "курящих" і 17 "некурящих" будинках. Результати показали, що концентрація ТЧ 2,5 в "курящих" будинках була приблизно в 10 разів вища, ніж у "некурящих". Вплив ТЧ 2,5 на "некурящих" людей, що жили з курцями, зазвичай перевищував рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) норму утричі.
Багато "некурящих", які мешкали з курцями, вдихали стільки ж ТЧ 2,5, скільки "некурящі" і ті, що уникають тютюнового диму жителі міст з високим рівнем забруднення повітря (таких як Пекін або Лондон). У будинках, де не було обмежень, пов'язаних з курінням, концентрація вторинного тютюнового диму приблизно в 10 разів перевищувала той же показник в будинках, де існували подібні обмеження. В чверті будинків середня концентрація ТЧ 2,5 більш ніж в 11 разів перевищувала середньорічну норму, рекомендовану ВООЗ. Дослідники підрахували, що за 80 років людина, яка живе в "некурящому" будинку, вдихне 0,76 грама ТЧ 2,5, а той, хто живе в "курящому" будинку – 5,82 грама. Якщо в будинку людини, яка не палить, але мешкає з курцями, запровадять заборону на паління, вона буде вдихати на 70% менше ТЧ 2,5.
0 1 017
28-10-2014, 10:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги