додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Виявили руйнівний ефект зубної пасти

Експерти-хіміки зі США повідомили, що зубна паста здатна кардинально вплинути на сприйняття смаку їжі.
Фахівці з'ясували, яким чином паста руйнує смак їжі, відповівши попутно на питання, чому солодкий апельсиновий сік здається неймовірно гірким після чищення зубів.
У зубній пасті часто міститься лаурилсульфат натрію (SLS), – це показали аналізи, проведені в Американському хімічному товаристві у Вашингтоні. Він використовується в пасті як очищувальна речовина, що допомагає гігієнічному засобу милитися і пузиритися. Цейй хімікат і раніше підозрювався вченими в тому, що він здатний значною мірою впливати на здатність язика відчувати смак. Свіже дослідження стало підтвердженням цієї версії: вчені дійшли висновку, що компонент SLS пригнічує рецептори в роті, що сприймають солодкий смак.
Водночас під дією цього хімікату в роті руйнуються з'єднання – фосфоліпіди, здатні пригнічувати рецептори, відповідальні за сприйняття гіркоти. Таким чином солодкість перестає відчуватися, а гіркий смак, навпаки, дуже швидко досягає смакових рецепторів в ротовій порожнині і відчувається набагато інтенсивніше.
Вчені відзначають, що типовий людський рот має більш 10000 смакових рецепторів, що реагують на п'ять різних типів смаку – солодкий, кислий, гіркий, солоний, специфічний смак, що міститься в деяких амінокислотах. Крім вищеназваного хімікату, в зубній пасті присутні ще три основні інгредієнти – вода як основа, абразиви для боротьби із зубним нальотом, фториди для запобігання карієсу. Показово, що чищення зубів часто використовують в дієтологічних рекомендаціях, – як хитрість, за допомогою якої можна обманути апетит.
0 923
14-10-2014, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги